Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Drumeția Kolping pentru pace

Organizația Kolping invită la drumeția pentru pace ce se va desfășura în perioada 1-3 mai 2008, în cadrul Kolping Alba, pornind de la Șumuleu Ciuc, trecând prin Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc și oprindu-se la Ivo-Zetea, cu scopul consolidării păcii interioare și al aprofundării relației noastre cu lumea.

Sunteți invitați cu mic, cu mare la acest eveniment, cu speranța că vom reuși să ne cunoaștem și să întărim prietenia dintre noi. Ne dorim ca această drumeție pentru pace să devină o tradiție. Pentru aceasta avem nevoie în primul rând să răspundeți acestei invitații. Cei care vor lua parte anul acesta, vor primi o invitație și anul viitor.

Consiliul Director de la nivel central a decis ca acest eveniment să se desfășoare în cadrul Kolping Alba, pornind de la Șumuleu Ciuc, trecând prin Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și oprindu-se la Ivo-Zetea.

Cazarea și masa sunt asigurate. Cei care doresc să rămână în Tabăra Kolping Ivo încă o zi, o pot face pentru suma de 15 lei. Cei care au posibilitatea, sunt rugați să-și aducă și un sac de dormit.

Cheltuielile de transport se vor suporta de către participanți, de aceea, pentru o mai bună organizare fiecare participant trebuie să se anunțe la organizația diecezană din care face parte.

În prima zi vom străbate circa 12 km, iar a doua zi vom urca pe Vârful Mădăras din Munții Harghitei. Încălțămintea trebuie să fie adecvată pentru drumeție, iar o pelerină ar fi de folos, în caz de ploaie.

Vă așteptăm cu steagul Familiei Kolping din care faceți parte, astfel încât să devenim cât mai vizibili pe unde trecem și să accentuăm diversitatea și unitatea noastră.

Fiecare ar trebui să-și aducă un mic rucsac, care, pe lângă merinde pentru prânzul din ziua de joi, 1 mai, să fie plin cu voie bună!

Vă așteptăm cu drag!

Edit Tánczos și Eduard Dobre

* * *

Programul drumeției:

  • Miercuri, 30 aprilie 2008

    • Sosire în Miercurea Ciuc

    • Cazare: Sala de sport (școală); Casa "Jakab Antal"; Casa Kolping din Toplița Ciuc

  • Joi, 1 mai 2008

    • 10.30: Sosire la biserica "Sfânta Fecioara Maria" Șumuleu Ciuc;

    • 11.00: Sfânta Liturghie;

    • 12.30: Prezentarea organizațiilor regionale/diecezane Kolping;

    • 13.30: Picnic lângă biserică (Merinde)

    • 15.00: Etapa I a drumeției pentru pace: Șumuleu Ciuc - Miercurea Ciuc (6 km), popas la biserica "Millenium";

    • 17.00: Sosire la Miercurea Ciuc; Plecare cu autocare spre Odorheiu Secuiesc (51 km);

    • 18.00: Etapa a II-a a drumeției pentru pace: prin Odorheiu Secuiesc (6 km);

    • 19.30: Plecare cu autocare spre "Centrul de recreere Kolping" din Ivó;

    • 21.00: Cină;

    • 22.00: Foc de tabără.

  • Vineri, 2 mai 2008

    • 8.00: Mic dejun;

    • 10.30: Sfânta Liturghie, în cadrul căreia se sfințește Sala "Harai János" din "Centrul de recreare Kolping" din Ivo;

    • 12.00: Prezentare Powerpoint: "Centrul de recreere Kolping" din Ivó;

    • 12.30: "Despre pace" (un referat impuls - grupe de lucru);

    • 13.30: Prânz;

    • 14.30: Drumeție pe vârful Harghita;

    • 20.00: Cina;

    • 21.00: Bal.

  • Sâmbătă, 3 mai 2008

    • 9.00: Mic dejun;

    • 10.00: Strângerea lucrurilor;

    • 11.00: Plecare spre casă.

Cei care doresc au posibilitatea de a mai rămâne în "Centrul de recreere Kolping"din Ivo. Prețurile de cazare la Ivo - pentru membrii Kolping: adulți: 5 euro/noapte/persoană; copii: 4 euro/noapte/persoană.

Pentru înscrieri:

Tánczos Edit,
Biroul Regional Kolping Alba
Str. Școlii, 316
547530-Sângeorgiu de Mureș
Tel. + fax: 0265/318722
E-mail: tanczosedit@kolping

***

Drumul păcii

Atunci când Isus i-a trimis pe cei 72 de discipoli ai săi în acele localități în care dorea să meargă, le-a spus: "În casa în care intrați spuneți mai întâi: «Pace acestei case!»" (Lc 10, 5).

De atunci, noi, creștinii, ca și discipolii lui Isus, suntem pe drum și, prin toate modalitățile și posibilitățile noastre, dorim să dăm mai departe învățătura lui. În același timp am dori să strigăm: "Pace lumii!".

La prima vedere este pace în lume. La suprafață. În inimi, câteodată ură, tensiune. Diferite opinii, sentimente, gânduri, năzuințe individuale sau ale comunităților se atacă reciproc, nasc conflicte. Fiecare om este diferit și trăiește într-un fel în "lumea sa cea mică", cu propria lui dreptate. Tocmai din această cauză trebuie să ne zbatem să nu distrugem diversitatea, să nu înăbușim felul diferit de a fi al celuilalt. Acest lucru nu îl putem face nici în ceea ce privește o altă limbă vorbită, sau un alt rit, o altă religie. Da, se pot naște, într-adevăr, numeroase discuții în jurul diferențelor care există între oameni, chiar și în cadrul unor comunități spirituale deja bine închegate. Trebuie, încontinuu, să ne străduim să acceptăm, să înțelegem pe fiecare individ în parte, cu ideile și valorile lui. Valoarea absolută, sau dreptatea absolută este dată doar Isus Cristos. Părerea individului este subiectivă. Există o vorbă din popor: Câți oameni, atâtea lumi; câți oameni, atâtea opinii (sau: "Câte bordeie, atâtea obiceie").

Suntem conștienți de toate acestea; tocmai de aceea căutăm numitorul comun în Domnul Isus Cristos. Și Organizația Kolping România este caracterizată prin diversitate: diferitele limbi vorbite, rituri și tradiții o fac colorată. Acest lucru trebuie să îl privim ca pe o valoare. Fiecare organizație, fiecare asociație are particularitățile ei. Să respectăm acest lucru! Numai dacă nouă, celor din organizație, ne va reuși acest lucru, numai atunci ne putem dori ca pe noi, surorile și frații Kolping, să ne accepte societatea, lumea, din care facem parte, așa cum suntem!

Cu intenția consolidării păcii interioare, în scopul aprofundării relației noastre față de lume, organizăm anul acesta manifestația noastră "Drumul păcii".

Baricz Lajos


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat