Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Simpozionul "Omul și piața"

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a găzduit, în zilele de 16 și 17 aprilie 2008, simpozionul internațional "Omul și piața". Evenimentul a fost organizat cu ocazia publicării în limba română a cărții Compendiul de doctrină socială a Bisericii în colaborare cu Confederația Caritas România.

Editura "Sapientia" a publicat recent, în formă de ediție tipică, Compendiul de doctrină socială a Bisericii, elaborat de Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace, al cărui prefect este card. Renato Raffaele Martino. Acest document este tradus de pr. prof. dr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, cu avizul Conferinței Episcopale Române, prin protocolul nr. 107/11.10.2007. Prezenta ediție a beneficiat de sprijinul Confederației Caritas - România și de organizația Secours catholique din Franța.

Acest eveniment editorial, de o deosebită importanță, a prilejuit desfășurarea la Iași, sub egida Confederației Caritas România și a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a unui simpozion internațional intitulat "Omul și piața".

La acest simpozion s-a propus dezbaterea mai multor probleme privind raportul dintre om și economia de piață, căutându-se în cadrul a două meditații biblice aspectele biblice ale vieții economice: raportul dintre sărăcie și bogăție, antropologia și filozofia pieței, învățătura sfinților părinți despre viața economică, morala economiei, inițiativa privată în tradiția creștină: patron, sponsor, manager creștin, importanța educației sociale în formarea omului integral, respectarea demnității persoanei în economia de piață etc.

Sesiunile de conferințe au fost moderate de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. prof. dr. Lucian Farcaș, profesor de Teologie Morală la același institut, și pr. prof. dr. Ștefan Lupu, vicerector al aceluiași institut.

Trebuie să menționăm participarea, de-a lungul întregului simpozion, a PS Petru Gherghel, a PS Aurel Percă și a ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București. Excelențele lor au intervenit, de-a lungul conferințelor, cu numeroase completări și exemple menite să arate necesitatea interacțiunii reale dintre Biserică și piața economică, ambele având același numitor comun: omul, după cum se exprimase PS Gherghel într-una din intervențiile sale. De asemenea, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă a oferit o serie de informații despre structura compendiului și utilitatea sa complexă.

Printre invitați s-au numărat experți din Italia, Germania și România (Iași, București și Cluj). Invitat special a fost card. Renato Raffaele Martino, prefect al Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace (Vatican), care a ținut, la 16 aprilie, conferința: "Compendiul de doctrină socială și provocările lumii de azi". Au mai conferențiat: ÎPS Ioan Robu, pr. Bartolomeo Sorge, SJ (redactor la revista de teologie morală "Aggiornamenti sociali" din Milano), pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, prof. univ. dr. Anton Carpinschi (Facultatea de Științe Politice, Universitatea din Iași), Cristina Loghin (Confederația Caritas România), pr. prof. dr. Gheorghe Petraru (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași), prof. dr. Joachim Wiemeyer, prof. univ. dr. Daniel Barbu (Facultatea de Științe Politice, Universitatea de București), Antoine Sondag (Asociația Secours catholique din Franța), pr. Egidiu Condac (președintele Confederației Caritas România) și pr. prof. dr. Lucian Farcaș.

Scopul acestui simpozion a fost promovarea imaginii omului integral, care nu rămâne insensibil la problemele societății, iar evoluția economică este una dintre cele mai importante coordonate ale societății contemporane, dar care îmbină o trăire creștină (concretizată în promovarea valorilor echității sociale și a remunerării corecte a salariatului) cu implicarea concretă în evoluția social-economică a arealului în care trăiește zi de zi. Rămâne ca istoria să demonstreze dacă acest ideal este realizabil și chiar dezirabil.

Andrei Dumitrescu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat