Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Întâlnire formativă pentru tineri

Surorile Campostrini din Tămășeni au organizat, sâmbătă, 12 aprilie 2008, o întâlnire formativă pentru tineri cu tema: Personalitatea lui Isus: un model de viață pentru fiecare dintre noi.

Aceasta întâlnire ni s-a părut foarte interesantă, pentru că prin ceea ce s-a discutat am primit răspunsuri noi la întrebările pe care le aveam în legătură cu personalitatea lui Isus, ne-am clarificat unele lucruri și am aprofundat câteva caracteristici ale sale. Întâlnirea s-a desfășurat în mod obișnuit. Ne-am simțit foarte bine, mai ales pentru că s-a discutat liber și s-a acordat multă atenție, a fost seriozitate și implicare din partea întregului grup.

Considerăm că este o tema interesantă pentru tineri întrucât Isus, prin caracteristicile sale, poate deveni modelul cel mai bun de urmat în vederea realizării noastre.

Am încercat să extragem din textul biblic propus (Lc 17,12-19) câteva caracteristici ale personalității lui Isus și am descoperit că Isus este direct, corect, bun, atent, sensibil, sincer, responsabil, prietenul tuturor, iartă, nu face diferențe, recunoaște demnitatea fiecărei persoane, ajută pe oricine, cunoaște persoanele în profunzime, nu vrea să iasă în evidență, respectă cultura timpului și locului în care se găsește.

De aici reiese clar faptul că Isus are o personalitate desăvârșită. Este om, deci în orice moment poate cădea pradă tentației, dar a vrut să ne dea un model de viață prin personalitatea sa, demonstrându-ne că și noi putem fi asemănători lui. Trezește astfel în noi dorința de a ne ridica, de a încerca și de a vedea dacă putem și noi într-adevăr să trăim asemeni lui viața noastră aspirând tot mai mult către perfecțiune.

Ne-au atins în mod particular cuvintele: "Ridică-te și mergi! Credința ta te-a mântuit". Am înțeles că Isus cere de la noi credință, încredere în noi înșine și în Dumnezeu, pentru ca atunci când greșim și ne descoperim limitați, să nu ne oprim descurajându-ne, rușinându-ne, ci să mergem mai departe, deoarece el dă tuturor posibilitatea de "a se vindeca", de a se reîntoarce, continuând să trăiască viața cât mai bine. Și dacă credem, totul este posibil, căci credința și iubirea sunt cele mai bune "medicamente" împotriva "bolii".

În viața sa, Isus dorea întotdeauna să discute, să dialogheze cu ceilalți. Și credem că și acum Isus așteaptă de la noi un dialog, astfel încât să ne deschidem lui. El ne cunoaște în profunzime, dar așteaptă de la noi să facem primul pas, să-i vorbim, să dialogăm cu el, fără a ne ascunde în spatele pretextelor de tipul: suntem ocupați, nu avem timp, nu avem chef etc.

El vrea ca credința noastră să crească din ce în ce mai mult. Ne învață să fim recunoscători și să-l luăm drept exemplu în măsura în care putem. Credința în el ne mântuiește, ne ajută, dar trebuie să vrem, să depunem eforturi pentru a schimba. El ne dă posibilitatea de a ne "vindeca", uitându-se la suflet și credință, așa cum a spus și samariteanului, unui "străin": "Credința ta te-a mântuit". Noi trebuie să urmăm scopul nostru în viață și anume acela de a crește tot mai mult, de a ne conforma din ce în ce mai mult chipului lui Dumnezeu, a lupta pentru dreptate, pentru iubire, cu propria personalitate și cu adevăratul nostru "eu".

Eliza și Florentina


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat