Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Sâmbăta Sfântă a lui Joseph Ratzinger

Oare nu este aceasta ziua noastră în manieră impresionantă?

La 16 aprilie 1927 Joseph Ratzinger se năștea la Marklt pe Inn. Era Sâmbăta Sfântă. Ca omagiu pentru ziua sa de naștere publicăm o parte din meditațiile sale conținute în volumul Sâmbăta istoriei scrisă împreună cu William Congdon și publicat în anul 1998. (Jaca Book)

De Joseph Ratzinger

Misterul teribil al Sâmbetei Sfinte, abisul său de tăcere, a căpătat în timpul nostru o realitate zdrobitoare. Deși aceasta este Sâmbăta Sfântă: ziua ascunderii lui Dumnezeu, ziua acelui paradis nemaiauzit pe care noi îl exprimăm în Crez cu cuvintele "s-a coborât în iad", s-a coborât în misterul morții.

În Vinerea Sfântă mai puteam să-l privim pe cel străpuns. Sâmbăta Sfântă este goală, piatra apăsătoare de la mormântul nou îl acoperă pe răposat, totul a trecut, credința pare să fie definit demascată ca fanatism. Nici un Dumnezeu nu l-a salvat pe acest Isus care se dădea drept Fiul său. Putem fi liniștiți: cei prudenți care mai înainte au șovăit un pic în interiorul lor dacă putea fi altfel, au avut dreptate.

Sâmbăta Sfântă: ziua înmormântării lui Dumnezeu; nu asta este în manieră impresionantă ziua noastră? Nu începe secolul nostru să fie o mare Sâmbătă Sfântă, ziua absenței lui Dumnezeu, în care chiar și discipolii au un gol încremenitor în inima care se lărgește tot mai mult, și pentru acest motiv se pregătesc plini de rușine și neliniște pentru întoarcerea acasă și se îndreaptă gânditori și distruși în disperarea lor spre Emaus, nedându-și deloc seama că acela care era crezut mort este în mijlocul lor?

Dumnezeu a murit și noi l-am ucis: chiar ne-am dat seama că această frază este luată aproape literalmente din tradiția creștină și că noi, în căile crucii ale noastre, am repetat ceva asemănător fără să ne dăm seama de gravitatea cutremurătoare a ceea ce spuneam? Noi l-am ucis, închizându-l în carapacea râncedă a gândurilor obișnuite, exilându-l într-o formă de evlavie fără conținut de realitate și pierdută în șirul de fraze evlavioase sau al prețiozităților arheologice; noi l-am ucis prin ambiguitatea vieții noastre care a întins un văl de întuneric chiar și asupra lui: de fapt, ce ar fi putut să-l facă mai problematic pe Dumnezeu dacă nu caracterul problematic al credinței și al iubirii celor care cred în el?

Întunericul divin din această zi, din acest secol care devine în măsură mai mare o Sâmbătă Sfântă, vorbește conștiinței noastre. Și noi avea de-a face cu ea. Dar, cu toate acestea, ea are în sine ceva consolator. Moartea lui Dumnezeu în Isus Cristos este în același timp expresie a solidarității sale radicale față de noi. Misterul cel mai întunecat al credinței este în același timp semnul cel mai clar al unei speranțe care nu are margini. Și încă ceva: numai prin falimentul din Vinerea Sfântă, numai prin tăcerea de moarte din Sâmbăta Sfântă, discipolii au putut să fie duși la înțelegerea a ceea ce era cu adevărat Isus și a ceea ce însemna mesajul său în realitate. Dumnezeu trebuia să moară pentru ei pentru ca să poată trăi realmente în ei. Imaginea pe care și-o formaseră despre Dumnezeu, în care încercaseră să-l constrângă, trebuia să fie distrusă pentru că ei prin dărâmăturile casei distruse să poată vadă cerul, pe el însuși, care rămâne mereu cel infinit mai mare. Noi avem nevoie de tăcerea lui Dumnezeu pentru a experimenta din nou abisul măreției sale și abisul nimicului nostru care s-ar deschide larg dacă n-ar fi el.

Există o scenă în evanghelie care anticipă în manieră extraordinară tăcerea din Sâmbăta Sfântă și apare deci încă o dată ca tablou al momentului nostru istoric. Cristos doarme într-o barcă, lovită de furtună, care este gata să se scufunde. Profetul Ilie își bătuse joc odată de preoții lui Baal, care îl invocau în zadar cu glas puternic pe dumnezeul lor să coboare foc asupra jertfei, îndemnându-i să strige mai tare, poate că dumnezeul lor doarme. Dar Dumnezeu doarme realmente? Batjocura profetului nu-i atinge până la urmă și pe cei care cred în Dumnezeul lui Israel și care călătoresc împreună cu el într-o barcă ce aproape se scufundă? Dumnezeu doarme în timp ce lucrurile sale aproape că se scufundă, nu asta este experiența vieții noastre? Biserica, credința, nu se aseamănă cu o mică barcă aproape să se scufunde, care luptă inutil împotriva valurilor și a vântului, în timp ce Dumnezeu este absent? Discipolii strigă în disperare extremă și îl scutură pe Domnul ca să-l trezească, însă el se arată uimit și îi ceartă pentru puțina lor credință. Dar este altfel pentru noi?

Atunci când furtuna va trece ne vom da seama cât de mult puțina noastră credință este plină de naivitate. Și totuși, o, Doamne, nu putem să nu te scuturăm pe tine, Dumnezeu care stai în tăcere și dormi, și să-ți strigăm: trezește-te, nu vezi că ne scufundăm? Trezește-te, nu lăsa să treacă în veci întunericul Sâmbetei Sfinte, lasă să cadă o rază a Paștelui și asupra zilelor noastre, însoțește-ne atunci când ne îndreptăm disperați spre Emaus pentru ca inima noastră să se poată aprinde atunci când te apropii tu. Tu care ai condus în manieră ascunsă căile lui Israel pentru a fi în sfârșit om cu oamenii, nu ne lăsa în întuneric, nu permite ca să se piardă cuvântul tău în marele amalgam de cuvinte din aceste timpuri. Doamne, dă-ne ajutorul tău, pentru că fără tine ne vom îneca!

(Osservatore Romano, 16 aprilie 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat