Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Primul mesaj televizat al unui papă adresat poporului rus

Cu ocazia zilei de naștere a lui Benedict al XVI-lea, un canal public va transmite pentru prima dată prin televiziune un documentar despre acest papă. Momentul culminant este alocuțiunea Sfântului Părinte în care, pentru prima dată în istorie, episcopul de Roma se adresează poporului rus pentru a-și exprima aprecierea.

Mesajul, rostit parțial în limba rusă, este adresat Preafericirii sale Alexis al II-lea, patriarh al Moscovei și al tuturor Rusiilor, creștinilor ortodocși, episcopilor și credincioșilor catolici și tuturor locuitorilor din Rusia. În el, Benedict al XVI-lea subliniază mai ales necesitatea dialogului dintre creștini.

Documentarul, promovat și subvenționat de asociația catolică internațională Ajutor Bisericii care suferă (Kirche in Not) și emis de Vesti, un canal statal de știri, prezintă momente importante din viața și opera lui Joseph Ratzinger, Benedict al XVI-lea, a cărui biografie este încă foarte puțin cunoscută printre ruși.

În documentar intervine și fratele papei, Mons. Georg Ratzinger. Introducerea este prezentată de protopopul Igor Vyzhanov, secretar pentru Relațiile Intercreștine din Departamentul pentru Raporturile Externe ale Patriarhiei de Moscova.

Atât la Roma, cât și în capitala rusă există o conștiință clară a faptului că "documentarul și alocuțiunea sunt un simbol frumos al procesului de apropiere între cele două Biserici", explică expertul în Rusia din asociația Kirche in Not, Peter Humeniuk, responsabil al proiectului încă de la început și unul dintre cei care l-au conceput.

Filmul a fost produs în strânsă colaborare cu Patriarhia de Moscova și mai ales cu protopopul Vsevolod Chaplin, vicepreședinte al Departamentului pentru Raporturile Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a supervizionat proiectul, și arhiep. Antonio Mennini, nunțiul apostolic la Moscova.

Realizarea a fost încredințată producției creștine interconfesionale Blagovest Media din Sankt Petersburg sub conducerea lui Nikolaj Goryachkin și în cooperare cu CRTN (Rețeaua Catolică de Radio și Televiziune), cu sediul în Germania, aproape de Frankfurt pe Main, și condusă de Mark von Riedemann. Goryachkin a subliniat și ajutorul extraordinar prestat de directorul său, pr. Federico Lombardi S.J., care este și director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun.

Peter Humeniuk a explicat: "În călătoriile mele în Rusia am observat în multe persoane dorința de a primi informații obiective despre papa și despre Biserica Catolică. Documentarul despre Benedict al XVI-lea va folosi și pentru a satisface această cerere".

Faptul că Sfântul Părinte se adresează direct poporului rus este "motiv de mare bucurie și un eveniment istoric". În același mod, subliniază gestul frumos de a transmite filmul în ziua de naștere a papei.

Pentru Hemeniuk, se poate afirma că dialogul dintre Bisericile Catolică și Biserica Ortodoxă merge înainte.

În acest proces, Kirche in Not acționează ca "forță catalizatoare", pentru că fără a fi un interlocutor direct al acestui dialog subvenționează inițiative pentru promovarea lui. În acest sens, Humeniuk precizează că documentarul este "un semn" revelator al conștiinței pe care o au creștinii despre baza comună a celor două Biserici.

Kirche in Not este o asociație de drept pontifical care depinde de Sfântul Scaun care, prin dorința expresă a lui Ioan Paul al II-lea, susține dialogul cu Biserica Ortodoxă Rusă de la începutul anilor '90.

În aprilie 2007, papa Benedict al XVI-lea a lăudat într-o audiență privată opera asociației în favoarea reconcilierii dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, ratificând sarcina predecesorului său.

(Agenția Zenit, 14 aprilie 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat