Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu Pierre-Marie Morel, secretar al "Kirche in Not"

Noile provocări ale "Ajutor Bisericii care suferă" ("Kirche in Not")

De Isabelle Cousturié

Pierre-Marie Morel este secretar general al Operei de drept pontifical "Ajutor Bisericii care suferă" ("Kirche in Not"). A preluat funcția sa la sediul internațional al organismului, în Frankfurt, în ianuarie 2008, având anterior și alte funcțiuni în importante companii internaționale.

"A pune evanghelia în centrul propriei vieți profesionale", este una din provocările creștinului de astăzi, afirmă noul secretar general al "Ajutor Bisericii care suferă" (ABS), Pierre-Marie Morel.

Deși se bucură că are posibilitatea de a conjuga credința și viața profesională, Pierre-Marie Morel nu a pierdut din vedere povara noii sale funcții și și-a acordat timp pentru a asculta.

"A asculta pentru a defini prioritățile de acțiune; a asculta pentru a înțelege miza timpului nostru și a adapta ABS la fidelitatea creatoare a părintelui Warenfried, fondator al organizației", precizează Pierre-Marie Morel în acest interviu acordat agenției Zenit.

• Laureat în științe economice, dumneavoastră ați ocupat înalte funcții în companii internaționale importante. Ce efect are asupra dumneavoastră această nouă funcție?

Este necesar să rămânem realiști și moderați. La vârsta de 60 de ani, sunt la sfârșitul carierei mele și este cu totul normal că am ocupat locuri diferite și variate. În schimb, ceea ce e interesant este de vedea în ce mod ne pregătește Domnul.

Diferitele activități ecleziastice și pastorale pe care le-am desfășurat în Biserică împreună cu soția mea Anne și, mai ales, în peste 25 de ani în cadrul Comunității Emanuel ne-au dat posibilitatea de a crește într-un spirit de slujire și de deschidere.

Să mă aflu în această funcție mă face fericit, deoarece mă duce să unesc credința mea cu viața mea profesională. Totuși povara acestei funcții mă invită să-l întâlnesc cu credință pe Domnul în rugăciune și în adorația sfântului sacrament.

Cât privește funcția de secretar general, este un loc care trebuie să adune competențe diferite, cum sunt noile tehnologii, finanțele, conducerea persoanelor. Particularitatea unei asemenea funcții este că ea cere și o mare iubire față de Biserică și o abandonare în Duhul Sfânt. În afară de competențele noastre profesionale care sunt indispensabile, misiunea noastră principală este aceea de a iubi, și nu întotdeauna este ușor!

• În ce mod experiența dumneavoastră internațională în cadrul gestiunii activităților multinaționale poate constitui un mod diferit de a concepe ajutorul în favoarea acestor Biserici persecutate, victime ale discriminărilor sau prea sărace pentru a-și desfășura misiunea lor pastorală?

Funcțiile mele la IBM sau EADS au fost destul de diferite și cei 12 ani ai noștri în afara patriei m-au ajutat să înțeleg fenomenele mondializării în diferitele culturi. ABS este o operă ecleziastică, deci are o vocație universală. Dacă la început era orientată spre Biserica persecutată din spatele cortinei de fier, astăzi realitatea este total diferită și cererile de ajutor provin de la episcopii din toate continentele.

Alegerea proiectelor pastorale trece prin filtrul diecezelor locale, care pregătesc dosarele cu cererile de ajutor. Apoi, un grup de experți face o nouă alegere în funcție de prioritățile Sfântului Scaun și de posibilitățile financiare ale Operei. Secretarul general și președintele aprobă repartiția bilanțului alocat diferitelor părți ale lumii și proiectelor mai importante.

În solidaritatea la nivelul proiectelor pastorale există o dublă mișcare. De fapt, conform rapoartelor narative care însoțesc stipularea unui proiect, o mărturie sau alta revitalizează comunitățile noastre creștine uneori lâncede. În felul acesta, generozitatea și rugăciunea binefăcătorilor se îmbogățesc cu darul bucuriei și al mărturiei.

Voi știți asta, în fața întregii suferințe a Bisericii nu se poate decât cere de la Domnul harurile speranței bucuroase și umilinței.

• ABS răspunde la nevoile cele mai urgente ale Bisericilor locale sau din cele 130 de țări mai sărace din lume. Cum se prezintă curba nevoilor în lume? Oare cresc cererile și de la Biserici din țări unde odată totul era bine, ca să spunem așa? Și, după părerea dumneavoastră, cărui fapt se datorează această situație?

Înainte de toate, a căzut cortina de fier și situația lumii și a Bisericii continuă să evolueze în mod contrastant.

Acolo unde Biserica este persecutată, suferința este mare, însă unul din roadele acestei suferințe este că ea câștigă adesea forță, calitate și sfințenie. În mod paradoxal, acolo unde secularizarea occidentală face aparent totul posibil, Biserica tinde să slăbească și suferința își schimbă natura.

Poate pentru că nivelul de viață și cultul banului îndepărtează de valorile fundamentale? Sau pentru că revoluția culturală occidentală, așa cum spune Marguerite Peeters, este unul din mecanismele de inginerie socială mai eficace decât mondializarea apostaziei?

Probabil că ideologia lui gender nu a încetat să facă devastări în lumea noastră occidentală, dar poate atinge și țări rămase până acum ferite în Africa sau în America Latină. Așadar, trebuie să ne pregătim pentru a nu cădea în capcanele deconstrucției antropologice programată de această ideologie.

O recentă evaluare vorbește de un miliard de copii uciși în lume înainte de naștere pornind de la momentul în care legile autorizează asta. Familia este călcată în picioare, maternitatea și paternitatea responsabilă "înlăturată" sau discreditată, întreaga societate este făcută mai fragilă de liberalizarea obiceiurilor, în timp ce unele legi asigură acum promovarea a ceea ce era, nu cu mult timp în urmă, în codul nostru civil, o incitare la corupție.

Și atunci, nevoile Bisericii vor face evaluări și în afară de cererile urgente care vin la noi din toată lumea, ne așteptăm să vedem crescând cereri din partea lumii occidentale pentru o nouă evanghelizare.

• De ce gen sunt actualmente cererile cele mai frecvente?

Vă pot da o indicație a repartiției ajutorului nostru în funcție de natura proiectelor pentru anul 2007, care va fi publicată în curând în raportul nostru anual:

Ajutor pentru construcții: 28,1%

Ajutor de urgență: 13,3%

Ajutor pentru întreținere: 3,3%

Oferte pentru Liturghii: 14,2%

Formare religioasă: 14,3%

Apostolatul mijloacelor media: 3%

Apostolatul biblic: 3,9%

Ajutoare pastorale: 18,4%

Cateheză: 8,6%

Ajutor pentru motorizare: 4,9%.

Dar nu trebuie să se ia în considerare numai ajutorul financiar. Nu sunt proiecte mici. Fiecare are importanța sa, făcând abstracție de costul său. Înainte de toate e vorba de a asculta nevoile fraților noștri și ale surorilor noastre în credință, având un mare respect față de cei care știu mai bine decât noi care sunt prioritățile.

Trei exemple foarte diferite între ele:

- Un proiect pentru a furniza 10 biciclete în Africa pentru a permite cateheților să ajungă la comunitățile aflate în zone împădurite poate să fie deosebit de strategic.

- Un proiect pentru a participa la construirea marelui seminar din Lvov, Ucraina, poate avea repercusiuni imense asupra pastorației din regiune.

- Un proiect în măsură să contribuie la reconcilierea în China dintre catolicii oficiali și neoficiali va putea răspunde la reflecția papei Benedict al XVI-lea din 8 ianuarie 2007, în cursul unei întâlniri cu corpul diplomatic. El a spus: "Gândul meu merge spre comunitățile creștine. În cea mai mare parte a țărilor din Asia e vorba adesea de comunități mici dar vitale, care doresc în mod legitim să poată trăi într-un climat de libertate religioasă. În același timp este un drept primordial și o condiție care va permite să contribuie la progresul material și spiritual al societății și să fie elemente de coeziune și de înțelegere".

Așa cum știți, Sfântul Părinte a publicat apoi o scrisoare adresată tuturor catolicilor din China invitându-i la unitate. Astfel se leagă în mod mai bun mizele acestor proiecte.

• Banii de care dispune Opera provin exclusiv de la binefăcători. Deci să vorbim despre proporția donațiilor. Ce părere aveți? Este constantă și suficientă în raport cu numărul de cereri?

Proporția donațiilor este un miracol permanent, deoarece a urmat în acești ultimi ani curba cererilor de ajutor. Evoluția donațiilor nu este total liniară, dar există o tendință de creștere. Totuși, donațiile nu permit mereu acoperirea ansamblului de nevoi. În anul 2007 am putut face față la peste 5000 de proiecte din peste 7000 de cereri.

Donațiile: în anul 1994: 58 de milioane de euro; în anul 2000: 66 de milioane de euro; în anul 2007: 79 de milioane de euro.

Cât privește viitorul, voi știți că evoluția curbei donațiilor este în mâinile Domnului. Totuși suntem încrezători în privința generozității binefăcătorilor noștri și a noilor donatori, adesea tineri, care se unesc tot mai mult la acest elan de solidaritate.

În afară de aceasta, vom continua să ne adaptăm la evoluția lumii, crescând prezența oficiilor noastre naționale și continuând să îmbunătățim comunicarea noastră pentru a face cunoscută mai bine această operă indispensabilă pentru menținerea misiunii pastorale a Bisericii în lume.

• Franța este generoasă? Criza pe care occidentalii o traversează pe planul credinței influențează sprijinul financiar dat ABS?

Franța este generoasă. În mod paradoxal, criza morală și spirituală pe care o străbat occidentalii nu se reflectă actualmente asupra generozității lor. Totul se desfășoară ca și cum urgența ar deveni strălucitoare în fața destrămării societății noastre.

• Ce propuneți la acest nivel? Aveți deja o idee a unui proiect pe care vreți să-l realizați?

Chiar dacă fiecare țară are propriul specific, proiectele pe care le realizăm se referă la cea mai mare parte a țărilor noastre donatoare și nu numai la Franța.

Marile orientări pentru viitor se referă la comunicare asupra segmentelor populației mai tinere de media de vârstă a actualilor noștri binefăcători pentru evanghelizare și pentru perenitatea operei noastre.

A doua axă se referă la evanghelizarea mijloacelor media și la evanghelizarea prin mijloacele media și prin noile tehnologii.

• După numire, dumneavoastră ați spus că la Biserică vă gândiți ca la un actor global. Puteți să ne explicați mai bine?

Este o traducere rea a cuvântului englez "global", care tradus în franceză înseamnă mondial și aplicat la Biserică înseamnă universal. Da, Biserica este expertă în umanitate și cu acest titlu are o misiune universală.

Cine vorbește mai bine decât Biserica despre iubire? Cine vorbește mai bine decât Biserica despre iertare? Cine vorbește mai bine decât Biserica despre milostivirea lui Cristos? Cine vorbește mai bine decât Biserica despre fericire? Cine vorbește mai bine decât Biserica despre adevăr? Cine invită mai bine decât Biserica la meditarea cuvântului lui Dumnezeu?

Și asta nu este rezervată câtorva inițiați, ci tuturor oamenilor de bunăvoință care caută adevărul. În toate continentele. Și, în acest sens, Biserica are o vocație universală.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat