Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Decizie cu privire la clădirea Filarmonicii

La sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași a avut loc vineri, 11 aprilie 2008, semnarea contractului de locațiune prin care imobilul Filarmonicii cu cele două clădiri componente a fost încredințată Universității de Arte "George Enescu" din Iași pentru o perioadă de 31 de ani.

La eveniment au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar, Cristian Adomniței, ministrul Educației, Cercetării și Tineretului, prof. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universității de Arte "George Enescu", prof. Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat "Moldova" Iași, juriști, consilieri, oficialități locale, reprezentanți ai mass-media.

Soluția a fost adoptată pentru a se putea continua lucrările de reabilitare a imobilului, blocate de mai mulți ani. Soluția s-a impus în urma înțelegerii dintre Episcopia Romano-Catolică de Iași și Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, după consultarea Ministerului Culturii și Cultelor, a autorităților locale, a direcțiunii Filarmonicii precum și a celor interesați.

Conform contractului, Universitatea de Arte va trebui să finalizeze în termen de 7 ani lucrările de reabilitare a construcției, garantând în același timp funcționarea Filarmonicii de Stat "Moldova" în același spațiu. Finanțarea lucrărilor va fi făcută de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului în schimbul folosirii imobilului.

La finalizarea lucrărilor, pe imobil se va aplica o placă inscripționată în memoria surorilor "Notre Dame de Sion" care au construit edificiul, precum și mențiunea că lucrările de reabilitare a construcției au fost realizate de Universitatea de Arte "George Enescu".

În anul 1866, episcopul Iosif Salandari a adus la Iași călugărițele franceze "Notre Dame de Sion", care, după o perioadă de acomodare, au cumpărat (18/30 martie 1871) palatul boierului Alex. Balș de lângă Teatrul Național. Aici au deschis liceul pentru fete, care îndată a polarizat toată atenția celor din înalta societate.

În anul 1900, alături de alte clădiri, a fost construită capela Institutului "Notre Dame de Sion", actuala sală de concerte a Filarmonicii ieșene. Aici au fost sfințiți preoți, s-au celebrat Liturghii și s-au administrat sfintele taine. (La 20 septembrie 1925 a fost consacrat episcopul Mihai Robu; la 24 iunie 1939 au fost hirotoniți 21 de preoți, cea mai mare serie de preoți, procesiunea din Joia Verde pornea în fiecare an de la catedrală pentru a ajunge la capela surorilor). Tot aici și în clădirile adiacente, sub conducerea călugărițelor, a funcționat un liceu de fete, o școală de meserii, un curs primar pensionat, alături de o grădiniță, un cămin pentru studente, un orfelinat și un dispensar policlinic.

În anul 1948, Institutul "Notre Dame de Sion" a fost închis, terenul și imobilele fiind preluate în mod abuziv de către statul comunist.

După anul 1989, Episcopia Romano-Catolică de Iași, mandatată de Congregația "Notre Dame de Sion", a efectuat toate demersurile necesare în vederea retrocedării acestui imobil.

Pe parcurs au fost emise mai multe legi și ordonanțe (OUG 94/2000, Legea 510/2002, Legea 247/2005). Când s-a înființat Comisia Specială de Retrocedare la București, Episcopia a depus din nou documentația necesară în vederea redobândirii imobilului (13 februarie 2003).

În urma cererilor repetate pentru a fi retrocedată clădirea Filarmonicii (Str. Cuza Vodă, nr. 24), în ziua de 27 august 2007 Episcopia Romano-Catolică de Iași a primit din partea Comisiei Speciale de Retrocedare de la București decizia cu nr. 1382 semnată la 17 iulie 2007 în care se precizează la art. 1 că "se retrocedează imobilul". În ziua de 9 ianuarie 2008 a avut loc la Filarmonică intrarea în posesie a Episcopiei prin semnarea procesului verbal de predare primire a imobilului care actualmente este monument istoric.

După ani de eforturi și de tot felul de demersuri, Episcopia de Iași și-a putut exprima satisfacția că în sfârșit s-a făcut reparația mult așteptată.

Cu privire la destinația viitoare a clădirii, Episcopia Romano-Catolică de Iași împreună cu surorile din Congregația "Notre Dame de Sion" au manifestat și și-au exprimat mereu voința ca acest așezământ cultural să-și păstreze destinația de Filarmonică, potrivit dispozițiilor legale, întrucât consideră că această destinație corespunde aspirațiilor Bisericii de a sluji pe Dumnezeu, pe oameni și artele.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Iași: Clădirea Filarmonicii în atenția și slujirea tuturor


 

lecturi: 62.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat