Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Mă simt vinovată...

Pe măsură ce se apropie ziua Kaylei, nu mă pot abține să nu mă gândesc la ziua în care s-a născut.

Ca majoritatea părinților, așteptam nașterea sa ca pe un eveniment fericit și ca o ocazie de a-i ura bun venit primului meu copil. Bunicii așteptau la fel de nerăbdători. Dar în ultimii trei ani, când se apropie ziua ei de naștere, mă cuprinde inevitabil un sentiment de vinovăție. Îmi spun în continuu că pe măsură ce vor trece anii îmi va fi mai ușor și că voi lăsa lucrurile să meargă de la sine și nu mă voi mai învinovăți. Dar încă n-am ajuns acolo. Uneori mi-e teamă că vinovăția aceasta mă va apăsa mereu.

N-am știut sigur dacă Kayla avea sindromul Down, dar știam că există acest risc din rezultatele unor analize pe care le făcusem. Am refuzat amniocenteza pentru că mi-era teamă de ac și de riscul unui avort, iar dacă aș fi știut sigur că va avea sindromul Down, nu știu cum aș fi rezistat în toată perioada sarcinii.

N-am știut nici măcar dacă va fi fată sau băiat, până în momentul în care am născut. Amândoi ne doream o fetiță. Când Kayla s-a născut, Joe a exclamat: "Avem o fetiță!".

Au așezat-o pe burta mea, i-am privit chipul... și am știut. Pur și simplu am știut că avea sindromul Down. Și de aici vine și sentimentul de vinovăție.

În clipa aceea m-am simțit complet detașată. Fetița pe care o țineam în brațe nu era a mea. Cine era această străină? Am simțit cum inima mi-a stat în loc, ca și cum nu mai puteam respira. Parcă priveam de sus la o scenă în care eu nu eram implicată.

Cum rămâne cu momentul acela, în care am auzit că se creează o legătură între mamă și copil? De ce nu simțeam la fel? Continui să mă întreb. De ce n-am simțit instantaneu instinctul matern și iubirea? Mi se părea nedrept - Joe se fâțâia încolo și încoace cu un surâs pe chip, mândru că este tată. Tocmai născusem, de ce nu jubilam și eu? Din acest motiv mă simt vinovată - amintindu-mi aceste sentimente, simțind că ceva mi-a scăpat.

Apoi mă simt vinovată pentru felul în care i-am spus mamei de sindromul Down. Ea și sora mea erau la o mătușă. Joe le-a sunat și le-a spus că suntem la spital. Ele și-au făcut bagajele în grabă și s-au îndreptat spre aeroport, rugându-se să mai găsească bilet la primul zbor. Au ajuns la spital (după o oră și jumătate de mers cu mașina) după aproximativ șapte ore de când s-a născut Kayla. I-am auzit venind de pe hol. Când au intrat, stăteam în picioare, ținând-o pe Kayla. I-am întins-o imediat mamei pe Kayla. După o îmbrățișare călduroasă și multe felicitări, eu m-am întors cu spatele, m-am îndreptat spre pat și am spus: "Doctorii cred că are sindromul Down". Reacția mamei: "Ce?!". Sora mea a întrebat: "Ce e aia?". Mătușă-mea i-a șoptit ceva la ureche. Știi ce rău îmi pare de toate acestea?!

Mamă, nu cred că ți-am spus vreodată, dar îmi pare rău. Iartă-mă că ți-am aruncat vestea în acest fel. Nu era drept, tu abia ajunsesei, abia îți ținusei nepoata în brațe pentru prima dată și eu nu ți-am putut dărui nici măcar cinci minute de plăcere, de fericire. A trebuit să-ți arunc cuvintele acelea și s-o fac repede pentru că am crezut că-ți vei da seama de cum o vei vedea. A trebuit să-ți spun înainte ca tu să-mi pui întrebări. Dar nu era corect pentru tine ca tu să n-o cunoști mai întâi.

A treia noapte în care am stat în spital, Joe s-a dus acasă. După ce a plecat toată lumea, am rămas cu adevărat singură, pentru prima dată. Singură în spital, în aceeași cameră cu Kayla. M-am ridicat, m-am dus la chiuvetă, mi-am dat cu apă pe față și m-am spălat pe dinți. Și mi-am pierdut controlul, am început să plâng. Eram atât de îngrijorată că vreuna dintre asistente ar putea intra și mă va surprinde plângând. N-aș ști ce să-i spun. Nu știam exact de ce plângeam. Știam doar că nu voiam să mă vadă nimeni în halul acela. Dacă ar fi crezut că nu-mi iubeam fiica? Dacă trebuia să vorbesc cu cineva? Aș mai fi putut să merg acasă dacă eram într-o asemenea stare?

Nimeni nu poate pleca din spital știind că ceva este în neregulă cu copilul lui, fără un diagnostic precis. Ce aveam să fac cu copilul? Nu știam nimic despre sindromul Down, cum avea să fie viața noastră? Și de ce, o Doamne, de ce eram așa de tristă?

Ea s-a născut miercuri și am părăsit spitalul vineri. În vinerea următoare am primit un telefon de la medicul pediatru care ne-a spus că rezultatele testelor confirmă că fetița are sindromul Down. Totuși n-aveam nevoie de acest test; am știut doar privind-o. Dar imediat ce l-am auzit pe Joe confirmând la telefon rezultatele, am avut din nou o cădere și am izbucnit în plâns. A intrat în cameră ținând-o în brațe pe Kayla. Stăteam acolo îmbrățișați și plângeam. Și știi care a fost primul lucru pe care l-am întrebat? "Încă o mai iubești? N-o să ne părăsești, nu-i așa?" Poate a crezut că am înnebunit. "Bineînțeles c-o iubesc și nu, n-o să vă părăsesc, de ce-aș face-o? De ce crezi c-aș vrea asta? E fiica mea, o iubesc orice-ar fi". Următoarea mea întrebare: "Ce vom face?". Răspunsul lui: "O vom iubi și o vom crește cât vom putea noi mai bine". Apoi am mers și ne-am întins pe pat... toți trei.

Mai apoi, Joe și-a sunat mama să-i spună vestea. După ce au încheiat, câteva minute mai târziu, ea a sunat din nou. O auzeam că plânge la telefon, dar am auzit-o spunând: "Voiam doar să vă spun că vă iubesc, o iubesc pe Michelle și-mi iubesc nepoata. Nimic nu va schimba acest lucru". Ea nu știa, dar aveam atâta nevoie s-o aud spunându-mi aceste cuvinte. Așa că-ți mulțumesc, mamă-soacră.

Mama mea, tatăl meu vitreg și sora ieșiseră în ziua aceea, ca să ne lase nouă timp să fim singuri. Nu erau acasă când primisem telefonul. Așa că atunci când s-au întors, primul lucru pe care i l-am spus mamei - din nou! - a fost: "Tu totuși o mai iubești, nu?". Am primit cam același răspuns: "Oh Michelle, sigur că da! Este nepoata mea!".

Mai târziu, când l-am sunat pe tata, răspunsul lui a fost: "Și ce dacă? Ce mare scofală?". M-a întrebat ce înseamnă. Și n-am știut ce să-i răspuns - nu știam.

În sfârșit am reușit să-mi dau seama de ce întrebam pe toată lumea dacă o iubesc. Cred că nu puteam admite că eram cu totul îndrăgostită de Kayla până nu știam sigur că toți ceilalți o iubesc. Trebuia să știu dacă oamenii importanți din viața noastră aveau s-o iubească indiferent de situație și imediat ce am știut, am putut să-mi deschid ochii și s-o văd pe fiica mea. Fiica mea. Nu sindromul Down. Dar o greutate îmi apasă inima că nu am putut să văd acest lucru din primul moment după ce s-a născut; tot ce am văzut era diagnosticul ei și îngrijorarea: Oare ce vor gândi ceilalți? Chiar și acum, când scriu aceste rânduri plâng.

Dar astăzi nu mă mai deranjează nici faptul că nu seamănă cu mine sau cu Joe, are chipul ei distinctiv. Așa a vrut Dumnezeu să ne arate că ea nu este proprietatea noastră, ci este un dar de la el. Și mi-a dăruit mai mult decât mi-aș fi putut închipui.

Dacă n-ai reușit să citești până aici, nu-i nimic, Știu că am scris prea mult, dar sper că scriind voi reuși să mă vindec și să mă iert. Și apoi voi putea să privesc în urmă, la momentul nașterii Kaylei și să nu mă mai întristeze reacția mea și să nu mai regret acele câteva zile.

Michelle

Traducere și adaptare de Iudita-Gilberta Iacob

Sursa: http://mdbeau.blogspot.com

* * *

Toate persoanele cu Sindrom Down prezintă un anumit grad de dificultate de învățare (retard mental). Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta și este imposibil de apreciat în momentul nașterii cât de grav va fi. Sindromul Down sau trisomia 21 este o boală genetică. La nivel mondial, incidența acestei boli în rândul nou-născuților este destul de mare 1 la 800 de nașteri. Mai multe detalii despre caracteristicile acestei boli le puteți găsi la adresa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sindrom_Down.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat