Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Reflecție cu tinerii pe tema "Personalitatea lui Isus"

Cea de-a șasea întâlnire formativă pentru tineri se va desfășura în casa surorilor Campostrini din Tămășeni sâmbătă, 12 aprilie 2008, între orele 15.00-17.30. Organizatoarea este sr. Andreea Tifan cu participarea activă a sr. Angela Luzi și sr. Loredana Iacob.

Cea de-a șasea întâlnire va avea spre reflecție un fragment din Evanghelia după sfântul Luca (17,12-19), în care autorul, prin descrierea episodului vindecării celor zece leproși, oferă informații prețioase pentru a înțelege mai profund câteva aspecte ale personalității lui Isus.

Lepra era o boală foarte răspândită în timpul lui Isus, iar din punct de vedere religios și cultural cei care erau afectați de aceasta erau considerați impuri, condamnați de Dumnezeu, și erau excluși din comunitate. Ne dăm seama, din acest text, că Isus nu se apropie de cei zece leproși, iar pentru a-i vindeca nu îi atinge, ci respectă acest aspect cultural, și în același timp, prin faptul că îi trimite să se prezinte preoților, Isus respectă o autoritate, o ierarhie, nu se sustrage regulilor sociale.

Isus privește înăuntrul lor, la credința și la posibilitățile interioare pe care aceștia le au. Face apel la credința noastră pentru a ne spune că mântuirea este un dar gratuit al lui Dumnezeu, dar este în același timp un dar pe care trebuie să-l dobândim printr-o trăire autentică a vieții noastre creștine. Isus dă tuturor celor zece leproși posibilitatea de a se vindeca, dar numai unul dintre ei - un samaritean - se întoarce pentru a-i mulțumi. Prin întoarcerea sa, samariteanul se deschide unei perspective și mai mari de salvare. Reia dialogul cu Isus și astfel continuă itinerarul său spre o vindecare completă și nu doar fizică.

Ne vom putea pune câteva întrebări pentru a înțelege mai bine această temă, întrebări care stimulează în aprofundarea cunoașterii personalității lui Isus și a ceea putem învăța de la el: În condiția noastră de "boală" la cine apelăm? Când simțim schimbarea suntem recunoscători? La ce nivel ne dorim "vindecarea"? Ce putem învăța de la Isus și de la modul său de a se relaționa?

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Bisericii, 1
617465-Tămășeni, Neamț
e-mail: gheraesti@campostrini.it
tel. 0233/746480


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat