Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Un mandat misionar pentru toți

La rugăciunea "Regina coeli" din ziua de duminică, 6 aprilie 2008, papa Benedict al XVI-lea a salutat participanții la Primul Congres Mondial dedicat Divinei Îndurări, încredințându-le un mandat: "Mergeți și fiți mărturisitori ai Divinei Îndurări, izvor de speranță pentru orice om și pentru lumea întreagă. Domnul Înviat să fie cu voi".

Sfântul Părinte a ținut să ne reamintească sinteza evangheliei cuprinsă în cuvintele: "Fiți milostivi" ce a constituit experiența atâtor persoane care au marcat Biblia, dar și istoria contemporană.

La un an după moartea papei Ioan Paul al II-lea, actualul papă afirma: "Misterul iubirii milostive a lui Dumnezeu era în centrul pontificatului predecesorului meu".

Divina Îndurare a constituit o parte componentă a experienței personale și a vieții spirituale a neuitatului papă. Fascinat de secretul Divinei Îndurări, pe când lucra la fabrica chimică de la Solvay, cu saboți în picioare, zilnic, străbătea strada ce trecea prin fața mănăstirii unde trăia sora Faustina vizitând deseori capela. Mai târziu, la Collevalenza, cu ocazia primei vizite după atentatul din 13 mai 1981, papa afirma: "Divina Îndurare marchează pontificatul meu".

Pentru a mări între oameni încrederea în milostivirea divină a Părintelui ceresc, papa Ioan Paul al II-lea, apostolul Îndurării Divine, a publicat enciclica Dives in misericordia, a oficializat cultul față de iubirea milostivă a lui Dumnezeu la 30 aprilie 2000, în ziua canonizării sorei Faustina, și a consacrat lumea întreagă Divinei Îndurări la Lagiewniki (unde a trăit sora Faustina), în 2002.

Insistența Sfântului Părinte și congresul care ne-a oferit oportunitatea de a aprofunda mesajul Divinei Îndurări ne pune în fața mai multor interogative și anume:

1. Cui este adresat acest mesaj de speranță?

- lumii întregi

În afară de Milostivirea lui Dumnezeu nu există un alt izvor al speranței pentru oameni, afirma Sfântul Părinte, la Lagiewski, cu ocazia sfințirii sanctuarului dedicat Divinei Îndurări.

- Bisericii

Noi toți avem nevoie de a experimenta iubirea milostivă a Tatălui ceresc și prin sacramentul Reconcilierii, iar congresul ne-a oferit această posibilitate prin spațiile dedicate adorației euharistice, în diferitele biserici din Roma.

- tuturor celor ce suferă

În mod deosebit spre cei încercați de suferințe trupești și sufletești se îndreaptă mesajul Divinei Îndurări.

Sora Elvira, fondatoarea Comunității "Cenacolul", își dedică întreaga viață pentru recuperarea tinerilor căzuți în prada drogurilor. Câteva tinere, vindecate și deja angajate în viața consacrată, alături de fondatoarea lor, ne-au demonstrat și prin spectacolul din Piazza "Navona" efectele concrete ale Divinei Îndurări.

- tuturor celor ce aparțin confesiunilor creștine

Conștientă că rugăciunea lui Isus "Ca toți să fie una" (In 17,21), se poate realiza numai prin iubirea milostivă a Lui Dumnezeu, Biserica a invitat la congres un reprezentant al patriarhatului ortodox de la Moscova. Episcopul Hilarion Alfeye, citându-l pe sf. Isac Sirianul, un sfânt venerat de creștinii ortodocși ruși, ne-a întărit convingerea că "o inimă milostivă iubește întreaga creație". Discursul său, aplaudat îndelung, și prezența sa la congres, au fost privite ca un semn al apropierii dintre Occident și Orient.

- tuturor celor ce îmbrățișează religiile necreștine

Cardinalul Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, ne-a împărtășit experiența pelerinajului comunităților creștine și musulmane, din Lyon, la o mănăstire catolică din Algeria. Acolo au discutat, s-au rugat citind versete din Coran și din evanghelie, au invocat milostivirea divină pentru asasinii călugărilor catolici martirizați și a concluzionat: "Este necesar să trecem de la atitudinea de toleranță la cea de stimă reciprocă și de încredere în interlocutor".

Mons. Albert Ranjith, secretarul Congregației pentru Cultul divin, scoțând în evidență aspectul carității în religiile budistă, hinduistă și musulmană, a subliniat perfecțiunea iubirii creștine și urgența mandatului misionar, de a-l vesti pe Cristos. Concluzia sa finală, aplaudată îndelung, s-a rezumat la cuvintele evangheliei: "Curaj. Nu vă temeți. Eu sunt cu voi..."

2. Cum să fie transmis acest mesaj de speranță?

Isus îi spunea sorei Faustina: "Iată care sunt cele trei moduri de manifestare a milostivirii față de aproapele: 1) fapta concretă, 2) cuvântul, 3) rugăciunea. În acestea se află plinătatea îndurării și dovada de netăgăduit a iubirii față de mine".

3. Când să transmitem mesajul?

Pentru ziua de 3 aprilie 2005, regretatul papă scrisese următoarele cuvinte: "Numai iubirea schimbă inimile și oferă pacea. E atât de necesară iubirea în lume". Nu a mai ajuns să pronunțe aceste cuvinte, căci moartea l-a împiedicat, însă mesajul său nu a pierdut nimic din actualitate și validitate; el este ca un kairos pentru timpul nostru.

Dumnezeu este iubire, iar iubirea este îndurare care luminează drumul oamenilor în al treilea mileniu.

4. Care este scopul final?

Cunoașterea și redescoperirea lui Cristos, a iubirii sale milostive prezente în Cuvântul lui Dumnezeu, în Euharistie, în sacramentul Reconcilierii și în devoțiunea către sfânta Fecioară Maria (card. Backis, Lituania). Nu putem fi mărturisitori autentici ai Divinei Îndurări, dacă nu am experimentat noi înșine, mai întâi, iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

Actualul papă, la rugăciunea "Regina coeli", duminică, 30 martie 2008, a încredințat congresul ocrotirii sfintei Fecioare Maria, Maica Milei. Ea, prima adoratoare a Cuvântului întrupat, ne va asista cu iubirea sa maternă în misiunea încredințată și ne va conduce în rândul adoratorilor Divinei Îndurări pentru a contempla frumusețea eternă care este în inima euharistică a lui Isus.

Sr. Iosefina Rediu,
Congregația Inimii Neprihănite


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat