Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Primul Congres Mondial dedicat Divinei Îndurări

Roma a găzduit un eveniment deosebit pentru viața Bisericii Catolice: primul Congres Apostolic Mondial dedicat Divinei Îndurări, "un vis al papei Ioan Paul al II-lea", care s-a ținut în perioada 2-6 aprilie 2008.

Însuflețită de bucuria și pacea lui Isus Înviat, alături de grupul de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al. I. Cuza" din Iași constituit din: pr. asist. Iosif Iacob și studentele: Mihaela Catană, Raluca Blaj și Mihaela Păduraru, am participat la primul Congres Mondial dedicat Divinei Îndurări ce s-a desfășurat în bazilica "San Giovanni in Laterano".

Această inițiativă a Bisericii Catolice, desfășurată sub președinția cardinalului Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, precum și a secretarului general pr. Patrice Chocholski, a avut un ecou deosebit în inimile celor peste 3.000 de participanți sosiți din toate continentele.

Lucrările congresului s-au deschis exact la trei ani de la moartea papei Ioan Paul al II- lea, din 2 aprilie, printr-o Liturghie celebrată la ora 10.30, de către papa Benedict al XVI-lea, în Piața "Sfântul Petru", în amintirea morții predecesorului său. În seara aceleiași zile, la ora 21, cardinalii Camillo Ruini, Angelo Comastri și Stanislaw Dziwisz au animat rugăciunea Rozariului în prezența unei mulțimi de tineri și iubitori ai papei Ioan Paul al II-lea.

Obiectivul congresului a fost acela de a interioriza mesajul Îndurării Divine într-o optică teologică și misionară. "Acest congres a fost visul Papei Ioan Paul al II-lea", a afirmat cardinalul și arhiepiscopul de Cracovia, Stanislau Dziwisz.

Într-o atmosferă de rugăciune, bucurie și fraternitate, am trăit momente de reînnoire sufletească aprofundând o tema actuală și vitală pentru Biserică și societate: Îndurarea Divină. Este un mesaj ce se leagă de figura Faustinei Kowalska, o soră mistică, poloneză, ce a trăit doar 33 de ani (1905-1938).

Pe parcursul a cinci zile, atenția ne-a fost îndreptată către diverse aspecte ale Îndurării Divine prezentate de către cardinali, episcopi și reprezentanți ai altor confesiuni creștine.

Temele propuse spre reflecție au fost următoarele:

  • Divina Îndurare în misterul Bisericii

  • Comuniunea Bisericii și Divina Îndurare

  • Rolul Divinei Îndurări în misiunea Bisericii.

Prin conferințele din cursul dimineții, celebrările euharistice de la ora 12, momentele de rugăciune și adorație euharistică în diferite biserici din centrul Romei, spațiile dedicate evanghelizării pe străzile Romei, am cunoscut o vastitate de lucruri ce aveau un numitor comun: Îndurarea Divină.

Seară de seară, timp de două ore, începând cu ora 21, congresul a fost deschis tuturor vizitatorilor Romei împărtășind programul internațional de spectacole organizate de tinerii din comunitățile "Cenacol" și "Shalom", în Piazza Navona. Fiecare zi se termina cu spații de rugăciune și adorație euharistică în biserica "Sfânta Agneza".

Festivalul misionar de sâmbătă, 5 aprilie, a scos în evidență bogățiile culturii diferitelor popoare prin cântece și dansuri specifice. A fost o experiență de trăire a universalității Bisericii lui Cristos, de unitate în diversitate, de bucurie și fraternitate ecclezială.

Scopul a fost acela de a demonstra că iubirea constituie nucleul central al mesajului creștin. Numai iubirea divină poate schimba lumea, poate aprinde "scânteia unei noi civilizații a iubirii", așa cum ne spune titlul congresului.

Congresul s-a încheiat duminică, 6 aprilie, cu Liturghia celebrata la ora 10.30, în bazilica "Sfântul Petru", de către cardinalul Christoph Schönborn.

Participanții congresului au fost prezenți, de asemenea, și la recitarea rugăciunii mariane, Regina coeli, de către papa Benedict al XVI-lea.

Următorul congres mondial va fi peste patru ani. Între timp, vor mai fi organizate congrese la nivel continental, național și diecezan.

Sr. Iosefina Rediu,
Congregația Inimii Neprihănite

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-6 aprilie: Roma: Primul Congres Mondial dedicat Divinei Îndurări


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat