Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Curs de formare pentru responsabilii laturii caritative AC

Cursul de formare pentru responsabilii laturii caritative ai Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași s-a desfășurat la Casa de Reculegere din Traian (NT) în perioada 4-6 aprilie 2008. Au participat 50 de persoane din cele trei zone de activitate: Bacău, Iași, Roman.

Tema cursului a fost "Acțiunea Catolică și caritatea creștină" și motoul: "Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut!" (Mt 25,40). Acesta a fost cel de-al treilea curs din seria celor patru propuse de Adunarea Generală, ce vizează formarea pentru cele patru direcții de activitate ale asociației: liturgică, formativ-educativă, caritativă, cultural-recreativă.

Echipa de organizare și coordonare a acestui curs a fost alcătuită din membri ai Consiliului Diecezan, iar ca formatori am avut bucuria de a-i avea alături pe pr. Egidiu Condac, președinte Caritas România, și pe pr. Felix Roca, asistent spiritual general AC Iași.

Cursul de formare s-a deschis vineri seara cu o sfântă Liturghie celebrată de pr. Felix Roca. A urmat apoi un moment de cunoaștere, unde am pus în comun cele mai mari realizări ale noastre, precum și așteptările pe care le avem de la curs, toate pe o floare de lalea, simbol al primăverii și al renașterii. Participanții au primit câte o mapă cu materiale formative și informative, care pot fi folosite în parohiile în care activează.

Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea Laude, după care au avut loc momentele de formare propriu-zise, susținute de pr. Egidiu Condac. În cadrul primului moment ni s-a vorbit despre valoarea carității creștine, aflând astfel că motivațiile carității provin, în primul rând, din evanghelie prin iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. De asemenea, referiri privind prezența și implicarea credinciosului laic în domeniul social și educația tinerilor în spiritul solidarității și al disponibilității găsim și în enciclica Deus caritas est și în Compendiu de doctrină socială a Bisericii. Slujirea în favoarea persoanei umane are loc prin promovarea demnității umane, apărarea dreptului la viață, a căsătoriei și familiei și prin respectarea libertății religioase și de conștiință a fiecăruia. Caritatea este semnul distinctiv că suntem ucenici ai lui Cristos.

Al doilea moment formativ a stat sub semnul colaborării dintre Acțiunea Catolică și Caritas Iași în favoarea celor aflați în dificultate. Astfel, am aflat în ce constau proiectele și programele aflate în derulare în cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, cu filialele Asociația Caritas Bacău și Asociația Caritas Roman. Diferențele de nevoi caritative în lume au evidențiate prin vizionarea unor filmulețe despre proiectele promovate de Caritas Internațional în Africa și alte zone afectate de războaie politice.

Centrul zilei a fost marcat prin sfânta Liturghie celebrată de cei doi preoți care ne-au însoțit pe parcursul întregii zile, dar și preoți din casa care ne-a găzduit cu disponibilitate.

În cadrul atelierelor de lucru de după-amiază, s-a încercat identificarea de modalități concrete pentru desfășurarea unor proiecte caritative în parohii. S-a lucrat pe zone de activitate, atelierele fiind coordonate astfel: la zona Bacău, Claudia Benchea, responsabil diecezan AC sector copii, împreună cu Răzvan Toma, coordonator al proiectului "Don Bosco" din Caritas Iași; la zona Roman, Viorica Spătaru, administrator diecezan AC; la zona Iași, Lidia Biciușcă, secretar diecezan AC, și Claudia Balint, secretar sector tineri zona Iași. Participanții la curs au primit astfel informații despre activitățile caritative pe care Acțiunea Catolică le desfășoară în parohii, despre pașii de urmat pentru realizarea unui proiect și, de asemenea, despre finanțările nerambursabile puse la dispoziție de stat și primăriile locale pentru desfășurarea de proiecte.

A urmat momentul de rugăciune, moment de interiorizare și de reculegere, ce a stat sub titlul "Voi sunteți sarea pământului, voi sunteți lumina lumii", meditându-se la prezența și valoarea omului în lume și mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru harurile trimise pe parcursul zilei.

Cu vizionarea filmului "John Q." am încheiat ziua de sâmbătă. Tema filmului a fost pe aceeași structură cu tema întregului curs: Michael, fiul lui John Quincy Archibald, se prăbușește pe teren în timpul unui meci de baseball din cauza unei defecțiuni a inimii. John aleargă cu Michael la camera de urgență a spitalului unde este informat că singura speranță a copilului este transplantul. Din nefericire, asigurarea medicală a lui John nu poate acoperi transplantul fiului său. Disperat și rămânând fără alte opțiuni, John Q. sechestrează camera de urgență a spitalului și ia ca ostateci angajații și pacienții prezenți acolo până când medicii spitalului vor fi de acord să facă transplantul.

Duminică, în ultima zi a cursului, am fost ghidați cu toții de pr. Felix Roca într-o interiorizare spirituală prin momentul de lectio divina, în cadrul căruia am aprofundat parabola samariteanului milostiv și încercând să trecem astfel de la "cine este aproapele meu?" la "cum devin eu aproapele aproapelui meu?", de la "a ști" la "a trăi".

A urmat sfânta Liturghie, apoi concluziile și evaluarea cursului. Au fost zile intense, de lucru, în care fiecare participant a încercat să fructifice timpul petrecut la curs printr-o participare activă și responsabilă, plecând astfel mai conștienți de valoarea carității creștine și de trăirea acesteia.

Lidia Biciușcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-6 aprilie: Traian: Curs de formare pentru responsabilii laturii caritative AC


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat