Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Vatra Dornei

Comunitatea din Vatra Dornei a avut bucuria de a-l primi pe PS Petru Gherghel pentru vizita pastorală pe care e efectuat-o în zilele de sâmbătă și duminică, 5-6 aprilie 2008. Preasfințitul a fost însoțit de pr. Isidor Mocanu și de pr. Iulian Tancău.

Sâmbătă, la ora 17.00, în ciuda timpului ploios, Preasfințitul a fost întâmpinat de mulți enoriași și salutat de pr. Iosif Doboș, paroh și decan onorific, și de primarul municipiului.

A urmat apoi programul obișnuit cu recitarea sfântului Rozariu si cuvântul Excelenței sale, în care și-a exprimat bucuria de a fi prezent în Parohia Vatra Dornei, localitate din Bucovina, ținut atât de drag inimii sale.

În cuvântul său a subliniat importanța învierii Domnului, atât de sugestiv reprezentată în biserica din Vatra Dornei. Deasupra altarului este complexul statuar reprezentând scena de pe Calvar: Isus răstignit, încadrat de sfânta Fecioară îndurerată, apostolul Ioan și Maria Magdalena la picioarele crucii. Pe boltă, deasupra acestui complex statuar este frumos reprezentată Schimbarea la față. Acesta reprezintă foarte grăitor misterul mântuirii. Moartea lui Isus, nu este un sfârșit, ci conduce la înviere. Această realitate, care poate fi prezentă în viața fiecărui creștin trebuie să ne fie mereu un motiv de încredere și curaj. Acest îndemn la bucuria prezenței lui Isus și la curaj a fost leit-motivul tuturor cuvintelor adresate credincioșilor.

Apoi, ca de obicei a urmat sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh; Excelența sa intrând în scaunul de spovadă pentru a fi la dispoziția celor care doreau să se spovedească.

Duminică, fiind scutiți de ploaie, programul a început cu sfânta Liturghie în filiala Iacobeni, la ora 8.30. În această filială sunt puțini credincioși, dar care l-au primit cu însuflețire și bucurie pe PS Petru. Excelența sa i-a încurajat, spunând că e mai puțin important numărul, dacă credința e trăită cu însuflețire.

La ora 10.30 a avut loc Liturghia pontificală. În cuvântul său, Excelența sa a subliniat importanța evenimentului plin de învățătură petrecut în ziua Învierii: apariția lui Isus ucenicilor care mergeau spre Emaus. Isus este prezent cu noi chiar atunci când cineva ar fi cuprins de supărare sau chiar dezorientat. Important este ca și noi să rămânem alături de Isus, pentru a depăși momentele de încercare în viață.

După sfânta Liturghie, episcopul a vorbit copiilor și tinerilor, spunându-le cât de mult îi iubește Isus și cât de importanți sunt pentru familie și Biserică.

A urmat apoi întâlnirea cu comitetul bisericesc, reamintind pe scurt istoria recentă a parohiei și pe preoții care au activat cu zel în parohie, îndemnând la colaborare între enoriași și parohi spre binele comun al tuturor.

La ora 17.00 a fost celebrată ultima Liturghie de către pr. Isidor Mocanu, poenitentiarius magnus, după care a urmat binecuvântarea cu sfântul sacrament, cuvinte de încurajare și întărire în credință, îndemn la participarea multor evenimente diecezane din acest an și binecuvântarea finală, pentru dobândirea indulgenței, din partea PS Gherghel.

Vizita s-a încheiat cu invitația părintelui paroh ca Excelența sa să viziteze cât mai des comunitatea din Vatra Dornei.

Pr. Iosif Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-6 aprilie: Vizită pastorală în Parohia Vatra Dornei


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat