Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Prima profesiune religioasă

În cadrul unei sfinte Liturghii care a fost celebrată luni, 31 martie 2008, la ora 10.30, în sărbătoarea "Buna-Vestire", la biserica "Coborârea Duhului Sfânt" din Barați, trei dintre candidatele Institutului "Slujitoarelor lui Cristos, Marele Preot" au făcut pentru prima data profesiunea simplă a sfaturilor evanghelice în cadrul Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Este vorba de sr. Adriana Budău (din Stufu), sr. Anca-Mihaela Ciobănică (din Răducăneni) și sr. Liudmila Prim (din Republica Moldova, Stârcea).

A fost un moment așteptat de cele trei tinere novice cu emoție și bucurie, după ce s-au pregătit timp de trei ani (postulandat și noviciat), timp în care au aprofundat carisma, spiritualitatea și misiunea institutului și au cunoscut modul de viață al surorilor.

La acest moment, noile surori au fost pregătite prin cinci zile de exerciții spirituale, în perioada 26-30 martie, ținute de pr. Alberto Marson, SDV, la Casa de Reculegere de la Traian (NT). Părintele le-a vorbit despre iubirea gratuită și fidelă a lui Dumnezeu care cheamă și consacră (cf. In 17) pe unii pe care îi alege și care sunt dornici de a răspunde chemării sale, îmbrățișând sfaturile evanghelice prin vot și voind să trăiască asemenea lui Isus și sfintei Fecioare Maria, arătând lumii de azi prefigurarea vieții de dincolo. Tot la exercițiile spirituale, părintele le-a vorbit candidatelor din formare (novice și aspirante) despre eliberarea pe care o dau voturile prin logica lor de a iubi în mod biblic pentru a-i sluji pe toți asemenea lui Cristos. Totul ar putea fi sintetizat în această frază: "Liberi prin sărăcie pentru a iubi (cf. Mt 4; 2Cor 8); liberi prin castitate pentru a-i iubi pe toți (cf. Mt 19; Evr 10; Rom 12), liberi prin ascultare pentru a-i iubi pe toți până la dăruirea de sine (cf. Evr 5)".

La ceremonia profesiunii religioase au fost prezenți PS Petru Gherghel, fondatorul institutului, sora Valeria Doboș, superioara generală a institutului, sora Claudia Dămoc, maestra de novice, un număr mare de preoți și călugări și foarte multe surori din institut și din alte institute religioase, părinții, rudele și prietenii surorilor profese.

La sfârșitul exercițiilor spirituale, într-un cadru restrâns, în capela Casei de Reculegere din Traian a avut loc intrarea în postulandat a celor două aspirante: Brandiu Sabina-Brigita din Săbăoani și Ionela-Monica din Tuta, dornice să trăiască stilul de viață al surorilor Institutului SCMP, într-o intimitate tot mai strânsă cu Cristos, Marele și Veșnicul Preot. Ca semn distinctiv al acestei celebrări de intrare într-o nouă perioadă de formare, candidatele au primit crucea din mâna sorei maestre, sr. Claudia Dămoc, ca semn de angajare în descoperirea vieții consacrate și a cunoașterii modului concret de trăire al surorilor din institut, în urmarea lui Cristos, care spune "Veniți și vedeți".

Noile candidate au fost susținute de căldura surorilor din institut, în frunte cu sr. Valeria Doboș, superioara generală, de cei din familie care au fost prezenți, precum și de celelalte surori.

În încheierea celebrării sfintei Liturghii, noile surori profese au cântat "Magnificat" ca mulțumire pentru darul primit.

După celebrare a fost o agapă frățească la Casa "Buna-Vestire", casa surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care a sărbătorit și hramul.

A fost o sărbătoare care a umplut sufletele de bucurie și care a făcut mai numeroasă familia "Slujitoarelor lui Cristos, Marele Preot" cu trei surori care s-au angajat să cânte cu viața lor un imn de laudă Domnului și să lucreze spre slava sa.

A consemnat sr. Claudia Dămoc, SCMP


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat