Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Missa Criolla la Iași

Catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a găzduit în Duminica a II-a Paștelui (30 martie 2008) un eveniment cultural de excepție: Corul Juvenes Ecclesiae, condus de Maximilian Husaru, a prezentat, în premieră, la Iași, Missa criolla a compozitorului argentinian Ariel Ramirez.

Acest concert mai întâi de toate s-a voit a fi dedicat sărbătorii Învierii Domnului. Pe lângă missa mai sus amintită au mai fost două piese speciale de Paști: în deschidere motetul Exultate, jubilate de W.A. Mozart, interpretat de soprana Victoria Bleortz, acompaniată la pian de Ina Cristea, iar, la final, ca o încoronare a spectacolului, corul a interpretat Alleluia de Georg Friedrich Händel.

Iată cum explica, în modul său specific, prezentatorul concertului, Alex Aciobăniței, realizator la postul de radio Iași: "Întâlnirea noastră din această seară continuă cu o piesă muzicală deosebită, compusă în America de Sud. Argentina este o țară care s-a impus, în cultura lumii, prin muzică și dans. Unul din cei mai cunoscuți exponenți ai acestei culturi argentiniene ne oferă prilejul ca în această seară să ascultăm o armonie sonoră. Vă veți convinge de acest lucru, primind în sufletele dumneavoastră acordurile Misei Criolla de Ariel Ramirez. Compozitorul Ariel Ramirez s-a născut la 4 septembrie 1921, în orașul argentinian Santa Fe. După terminarea studiilor muzicale, Ariel Ramirez începe să-și viziteze țara, cunoscând personalități culturale importante. Aceste contacte îi vor încununa educația de pianist și compozitor, producțiile sale muzicale fiind rodul acestor transformări. Devine cunoscut drept un compozitor cu un stil inconfundabil. În anul 1964, compune piesa muzicală care avea să-și pună amprenta pe întreaga sa carieră artistică. Este vorba de Missa Criolla, o îmbinare perfectă între spiritul religios catolic și folclorul argentinian. Prima audiție oficială a Misei Criolla a avut loc, un an mai târziu, la Teatrul Colon din Buenos Aires. Anul 1967 aducea operei muzicale Missa Criolla recunoașterea internațională, fiind prezentată în șapte țări ale Europei, începând cu Olanda. Missa Criolla a devenit extrem de populară, iar înregistrările s-au vândut foarte bine. În anul 1988, popularitatea Misei compuse de Ariel Ramirez a atins apogeul, lucrarea fiind interpretată de celebrul José Carreras, în anul 1988. Doamnelor, domnilor, așa cum v-am anunțat, Missa Criolla va fi aproape de sufletul nostru în această seară și va fi dăruită dvs. de către Dan Roman (la chitară), Octavian Bișoc (la pian), Adrian Fântână (la contrabas), Cristina Lupu și Theodor Popescu (percuție). Va interpreta Corul de tineri Juvenes Ecclesiae, soliști fiind Radu Casian și Liviu Munteanu. Dirijorul corului: Maximilian Husaru. Instrumentele pe care le ascultăm vor reda, pe cât posibil, diferite instrumente argentiniene".

În al doilea rând, acest concert, fiind organizat de Centrul Diecezan "Caritas", s-a dorit și ca un prilej de strângere de fonduri pentru copiii aflați în dificultate. Același prezentator sublinia: "Doamnelor și domnilor, trebuie să vă reamintesc faptul că scopul acestui concert este unul caritabil. Fondurile strânse în această seară vor fi folosite pentru a ajuta copiii proveniți din familii defavorizate să aibă un viitor mai bun. Asistenții sociali de la Centrul Diecezan «Caritas» din Iași vor cumpăra cu banii donați de dumneavoastră în această seară rechizite, haine și alimente, care vor ajunge la copiii din cele mai sărace familii".

În al treilea rând, concertul a fost și o ocazie de marca cei doi ani de când pe undele postului Radio Iași avem ocazia de a transmite în fiecare duminică dimineață, la ora 8.00, sfânta Liturghie.

În cuvântul de salut și de mulțumire, la sfârșitul concertului, Preasfințitul Aurel Percă sublinia: "Ne bucurăm să avem asemenea ocazii în care luăm contact cu o muzică atât de interesantă și plăcută... Mulțumim, cu această ocazie, postului Radio Iași care a avut bunăvoința de a veni în ajutorul celor bolnavi preluând și transmițând sfânta Liturghie duminicală..."

Concertul a fost transmis integral la Radio Iași, în intervalul 19.30-20.30, pe frecvența 1053 khz AM.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Un articol despre acest concert a fost publicat și pe situl Centrului Diecezan Caritas Iași la adresa: http://www.caritas-iasi.ro/stiri/stiri310308.php


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat