Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Valea Mică

Comunitatea catolică din Parohia Valea Mică a fost vizitată de PS Petru Gherghel, în zilele de 29 și 30 martie 2008, în cadrul programului de vizite pastorale în Dieceza de Iași.

Valea Mică

Așa cum îi spune și numele, este un sătuc din comuna Cleja, județul Bacău, situat pe valea dreaptă a Siretului, la 3 km depărtare, spre sud, de centrul comunal Cleja. Pentru o mai bună orientare geografică, satul Valea Mică se află la 20 km de Bacău, la șoseaua E 85 care leagă Bacăul de Adjud.

Până la 1 august 2004, comunitatea catolică din Valea Mică a fost filială, în administrația, mai întâi, a Parohiei Cleja, apoi a Parohiei Gheorghe Doja. Începând cu 1 august 2004, din bunăvoința PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, prin actul cu numărul 1948 din 1 august 2004, a fost înființată, conform Dreptului Canonic, actuala Parohie Valea Mică, cu hramul "Fericitul Ieremia Valahul", având în administrație filiala Răcăciuni. Cu aceeași dată, prin decretul nr. 1502/1august 2004, pr. Daniel Cimpu a fost numit primul paroh al acestei noi parohii,.

Actualmente Parohia Valea Mică cuprinde 202 de familii, din care 142 familii întregi și 60 familii "jumătăți", cu un total de 845 de credincioși, iar filiala Răcăciuni numără 144 de familii, din care 93 familii întregi și 51 familii "jumătăți", cu un total de 420 de suflete.

Sâmbătă, 29 martie 2008, prima zi a vizitei pastorale

După ce la Nisiporești, la 29 martie 2008, a fost hirotonit întru sfânta Preoție fr. Iulian Pișta, fiu al satului Valea Mică, cel care face legătura de 40 de ani între primul și ultimul preot din sat (pr. Ioan Ciuraru), în după-amiaza aceleiași zile, la ora 17.00 episcopul nostru de Iași, PS Petru Gherghel, a fost întâmpinat cu salutul creștinesc "Cristos a înviat!" și tradiționalul "Bine ați venit!" Își începea astfel vizita pastorală în parohia noastră împreună cu părintele Isidor Mocanu, confesor extraordinar al Diecezei de Iași, și părintele Lucian Păuleț, cancelarius al Episcopiei.

Alături de paroh și de întreaga comunitate, erau prezente autoritățile locale și județene, printre care președintele Consiliului Județean Bacău, însoțit de către primarul comunei Cleja, un senator, un deputat, un profesor și un consilier județean, prieteni ai parohiei noastre, care au ținut să salute prezența păstorului Diecezei de Iași, în acest colț de Moldovă.

După ce a mulțumit pentru primirea călduroasă, episcopul și toți cei prezenți s-au îndreptat spre biserica parohială. Aici am primit un prim cuvânt de învățătură din partea episcopului și am recitat împreună sfântul Rozariu.

În timp ce părintele paroh a celebrat sfânta Liturghie, Preasfințitul și părintele Isidor au fost prezenți în confesionale, îngrijind sufletele credincioșilor care au dorit să se spovedească, mai ales sufletele celor 15 copii care urmau ca a doua zi să-l primească pe Isus euharisticul pentru prima dată în sufletele lor. Alături de acești copii au fost prezenți la spovadă părinții și nașii lor.

La sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul i-a încurajat pe tinerii care repetau de zor cântecele propuse pentru celebrările liturgice de a doua zi, iar parohul i-a prezentat episcopului stadiul lucrărilor din biserica parohială, biserică ce este în curs de finalizare.

Seara s-a încheiat cu o întâlnire de suflet între episcop și autoritățile locale și județene, Preasfințitul insistând pentru urmărirea binelui comun al poporului lui Dumnezeu.

30 martie 2008, a doua zi a vizitei pastorale

După ce am ascultat la Radio Iași sfânta Liturghie celebrată duminică dimineață, 30 martie 2008, în catedrala episcopală din Iași, de către părintele Anton Despinescu, a fost organizată o procesiune de la casa parohială către biserică, pentru celebrarea Liturghiei și la noi, la Valea Mică.

Episcopul însoțit de părintele Lucian și părintele paroh au celebrat la ora 9.00 sfânta și dumnezeiasca Liturghie. Cei 15 îngerași, cu sufletele curate, așteptau cu nerăbdare clipa în care, prin mâinile episcopului, Isus Euharistic va vizita pentru prima data inimile lor.

Dar mai întâi am ascultat cuvântul lui Dumnezeu și predica episcopului, care a accentuat caracteristica întreită a Duminicii a II-a a Paștelui: Duminica Albă, Duminica Tomei și Duminica Divinei Îndurări. "A rămâne mereu lângă Isus, cel care este viața noastră, bucuria și speranța noastră" a fost îndemnul de suflet al episcopului adresat copiilor, tinerilor și întregii comunități. Gestul profund al episcopului, care a aprins o lumânare de la lumânarea pascală și a dăruit-o copiilor, a marcat adânc fiecare inimă din biserică. "Isus nu se termină niciodată, la fel ieri, azi și întotdeauna, el continuă să fie mereu viu în univers, în lume, în Biserică, în fiecare familie și în fiecare suflet", a continuat episcopul. La sfârșitul sfintei Liturghii, întăriți de Euharistie și de îndemnurile Preasfințitului, îngerașii sărbătoriți au primit daruri, semne ale iubirii episcopului.

Vizita pastorală a continuat la Răcăciuni, filiala parohiei noastre, unde întâmpinat de paroh, de părinții colaboratori de la Institutul "Don Calabria", surorile "Don Calabria", elevi și eleve ale aceluiași institut, de primar și de întreaga comunitate, episcopul a celebrat sfânta Liturghie la ora 11.30, în timp ce părintele Isidor a fost prezent la spovezi.

Curaj și binecuvântare am primit și aici, mai cu seamă în trăirea credinței de fiecare zi, dar și în a continua lucrările la noua biserică, amintind de meritele părintelui Mihai Cucuteanu, dar și de aportul binefăcătorilor și a creștinilor catolici din Răcăciuni.

Episcopul a vizitat casa provizorie în care locuiesc Surorile "Don Calabria", iar apoi institutul cu același nume, unde 40 de elevi împreună cu preoții au făcut o frumoasă primire Preasfințitului.

După-amiază, în prezența părintelui Lucian și a parohului, episcopul a verificat actele parohiei, declarându-se mulțumit că și această tânără parohie intră cu mult curaj în circuitul diecezan al organizării și administrării cu responsabilitate a sufletelor creștine, dar și a bunurilor bisericești.

La orele 15.30, Preasfințitul a vizitat locul de veci unde odihnește părintele nostru drag, Ioan Ciuraru. Cu emoție Preasfințitul ne-a amintit de strădania și munca preoțească a celui care a fost și rămâne un simbol al dăruirii și jertfei preoțești locale: pr. Ioan Ciuraru: "Preotul victimei sale, victima preoției sale".

Membrii Consiliului Parohial au avut o rodnică întâlnire cu păstorul diecezei noastre, care i-a felicitat pentru implicarea lor în buna desfășurare a vieții parohiale, Preasfințitul exprimându-și recunoștința pentru efortul și mobilizarea lor și întregii parohii, care într-un timp foarte scurt au reușit să construiască o casă parohială. Episcopul i-a încurajat să fie mereu exemple de viață creștină, mereu alături de paroh și de inițiativele sale, mai cu seamă în a finaliza lucrările la biserică.

Ultima parte a vizitei pastorale: sfânta Liturghie și sfânta predică celebrate de părintele Isidor, urmate de adorația euharistică celebrată de episcop. Preasfințitul s-a rugat pentru Biserică, pentru pace în lume, pentru parohie, fără a uita pe nimeni: paroh, copii, tineri, familii, părinți, persoane consacrate, bolnavi, cei plecați departe de casele lor, persoane în vârstă, răposați.

După concluziile finale, după primirea indulgenței plenare și binecuvântarea solemnă, după mulțumirea emoționantă a parohului, episcopul a zăbovit timp îndelungat cu creștinii oferind fiecăruia o amintire de suflet.

"Cu dor am dorit să mănânc acest Paște cu voi!""spune Isus la Cina cea de Taină, cu dor, spunem și noi Preasfințitului: așteptăm clipa revederii!

Angela David

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29-30 martie: Vizită pastorală în Parohia Valea Mică


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat