Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare circulară: Pelerinaj la Sighet în amintirea ep. Anton Durcovici

La 20 martie, PS Petru Gherghel a semnat o scrisoare circulară referitoare la organizarea unui pelerinaj la Sighetu Marmației, în ziua de 10 mai, în amintirea episcopului martir Anton Durcovici.

Întrucât anul acesta se împlinesc 120 de ani de la nașterea episcopului Anton Durcovici, mort în închisoarea din Sighet la 10 decembrie 1951, precum și 60 de ani de la consacrarea sa ca episcop de Iași, "aceste evenimente - se spune în scrisoare - ne determină să ne îndreptăm cu respect și cu multă emoție spre figura emblematică a păstorului nostru, care, în scurta sa slujire ca episcop, nu a pregetat să-și dea viața pentru oile sale și care a știut să ne lase un mișcător testament, cu vrednicia de a fi apărător al credinței, mărturisitor și martir al iubirii totale (...). Memoria lui este vie în rândul ierarhilor Bisericii noastre, al preoților și credincioșilor din episcopia noastră și din celelalte dieceze, iar din pământul orașului maramureșean, din mormântul fără cruce la care l-au condamnat răufăcătorii, ne cheamă să-l vizităm și să-i stăm alături în așteptarea învierii glorioase și a recunoașterii dăruirii sale totale...".

În continuare, PS Petru Gherghel precizează câteva momente comemorative ce se vor desfășura cu acest prilej. Astfel, în ziua de 10 mai, în ajunul Rusaliilor, va avea loc un pelerinaj la Sighet, la care sunt invitați să participe, alături de ierarhi, preoți și credincioși din Biserica Romano-Catolică și cea Greco-Catolică, "și diferiți preoți profesori, preoți parohi și vicari, seminariști, călugări și călugărițe, tineri și tinere din asociațiile și mișcările diecezane, precum și credincioși laici din diferite centre parohiale".

"Dorim ca la acest moment - precizează episcopul - să participăm cu multă evlavie, cu spirit profund creștin și cu mare iubire și respect față de înaintașii noștri în credință și față de păstorul nostru, mărturisitor și martir, Anton Durcovici".

Pelerinajul va fi organizat pe decanate și va fi coordonat de pr. Iulian Kropp, responsabil cu Oficiul pentru Pelerinaje, împreună cu părinții decani și ceilalți superiori interesați.

Cu ocazia pelerinajului, într-o urnă specială va fi luată "țărână din pământul stropit și sfințit de sângele martirilor noștri și, desigur, și de cel al episcopului Anton Durcovici", urnă ce va fi adusă la Iași și așezată în catedrală, împreună cu o placă de marmură comemorativă. Apoi, în ziua comemorării nașterii sale (17 mai), în catedrala din Iași va avea loc o celebrare specială și se vor înălța rugăciuni pentru recunoașterea episcopului Durcovici ca sfânt martir al Bisericii locale.

Alături de aceste momente comemorative vor exista și alte inițiative de rugăciuni și celebrări locale la București, la Bad Deutsch-Altenburg (Austria) și în centrele parohiale ale Diecezei de Iași.

Pr. Emanuel Imbrea

* * *

Textul scrisorii circulare poate fi citit în secțiunea: Bibliotecă > Documente episcopale: Pelerinaj la Sighet în amintirea ep. Anton Durcovici


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat