Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Vaslui

Comunitatea din Parohia Vaslui a trăit bucuria de a-l avea în mijlocul ei în prima și a doua zi de Paști (23-24 martie 2008) pe PS Petru Gherghel, care s-a aflat în vizită pastorală la Vaslui. Episcopul a fost însoțit la Vaslui de pr. Lucian Păuleț, secretar episcopal, și de pr. Iulian Tancău, vicar la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

Comunitatea din Vaslui, în aceste zile sfinte ale Paștelui, a trăit cu intensitate învierea lui Cristos. O comunitate relativ mică a trăit din plin acest mister al lui Cristos. Adunați în jurul păstorului nostru, pr. Sebastian Bilboc, ne-am împărtășit în aceste zile din lumina lui Cristos împreună cu toată Biserica. Bucuria noastră este rodul credinței în Cristos cel înviat, care iată în aceste două zile ni l-a trimis pe apostolul său, păstorul și părintele, PS Petru, pentru a ne întări în credința noastră că Isus Cristos a înviat, în aceste zile binecuvântate ale Învierii Domnului, pe care l-am întâmpinat, duminică seara, într-o atmosferă de sărbătoare.

După ce, la ora 17.45, l-am primit în mijlocul nostru pe PS Petru, entuziasmați, cu mic cu mare, l-am urmat pe păstorul diecezei în biserică, unde Preasfințitul a rostit o rugăciune împreună cu toată comunitatea.

PS Gherghel a celebrat o Liturghie pontificală la ora 18.00. La începutul Liturghiei, pr. Sebastian i-a adresat episcopului un cuvânt de bun venit, transmițându-i totodată să se simtă ca acasă pentru că Parohia din Vaslui este și casa episcopului.

În cadrul predicii, episcopul a spus că învierea lui Cristos constituie un triumf al vieții asupra morții. De aceea, i-a îndrumat pe toți cei prezenți să dea mărturie despre acest triumf acasă și acolo unde lucrează și să arate că fără Dumnezeu nu există demnitate, adevăr, credință și speranță.

A doua zi de Paști, PS Petru Gherghel a celebrat sfânta Liturghie la ora 9.00. În cuvântul de învățătură, episcopul a vorbit despre Dumnezeu care a venit între oameni și a luat condiția umană. Cristos a venit în lume să-l lumineze și să-l încurajeze pe om. "În aceste zile sfinte ale Paștelui - a continuat episcopul - l-am urmat pe Cristos și ne-am bucurat că Isus i-a învins pe potrivnicii săi. Trebuie să avem credință că Isus Cristos o dată înviat nu mai moare, rămâne prezent în mijlocul poporului său cu iubirea sa și continuă să fie alături de noi, e viu și ne însoțește".

După Liturghie, PS Petru i-a întâlnit pe copii și pe tineri. Copiilor le-a spus că sunt cele mai frumoase flori și i-a îndemnat să rămână și pe mai departe la fel. Pe tineri, primăvara societății - cum i-a numit papa Ioan Paul al II-lea, i-a încurajat ca și pe viitor să continue munca și proiectele promovate și susținute de părintele paroh. Preasfințitul a avut o întâlnire și cu membrii comitetului bisericesc, cu care a discutat probleme ce țin de buna organizare a activităților din Parohia Vaslui.

La ora 12.00, PS Petru a fost primit de comunitatea din Bârlad, filiala Parohiei Vaslui. Aici Preasfințitul a celebrat o Liturghie pontificală și s-a întâlnit cu credincioșii din Bârlad, pe care i-a asigurat că în viitor vor avea și ei un păstor care va sta în mijlocul lor.

Întorcându-se la Vaslui, PS Petru a ținut o jumătate de oră de adorație în fața preasfântului sacrament. Acestui moment i-a urmat cuvântul de salut la sfârșitul vizitei pastorale a episcopului, care a ținut să îi încurajeze pe credincioșii din Vaslui, spunând că trebuie să îl avem mereu în suflet pe Cristos, care a rămas în mijlocul oamenilor în formă sacramentală. De aceea, și noi trebuie rămânem alături de Cristos, să-l vedem pe Cristos care merge înaintea noastră și să-l urmăm, și aceasta nu numai în zilele Paștelui, ci zi de zi.

Un moment cu totul deosebit l-a constituit cuvântul de mulțumire din partea comunității adresat PS Petru Gherghel, exprimat de un membru al comunității, în care, pe lângă mulțumiri, a reușit să exprime în cuvinte foarte sugestive trăirea bucuriei pascale, amplificată de prezența episcopului în comunitatea din Vaslui, a unui simplu credincios, care a mărturisit că un asemenea gest - prezența păstorului în mijlocul poporului - este cu adevărat un gest de credință și de iubire adevărată.

La sfârșitul vizitei canonice PS Petru a împărțit amintiri tuturor celor prezenți, după care, salutând comunitatea din Vaslui, a încheiat vizita pastorală în această comunitate.

Pentru toți cei din Vaslui această vizită a episcopului a lăsat urme în sufletele și în viața noastră, văzând cu câtă căldură și iubire s-a apropiat păstorul nostru de noi, mai ales într-un asemenea moment cum este cel al sărbătorii Învierii.

Petrinia Trifescu și Cristian Lebădă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-24 martie: Vizită pastorală în Parohia Vaslui


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat