Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Invitație la conferință despre Vatican și valori de patrimoniu

Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbiera", Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava - Facultatea de Istorie-Geografie și Consiliul Județean Suceava organizează joi, 27 martie 2008, la ora 13, în Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei, conferința "Vatican in aeternum - valori de patrimoniu", susținută de prof. univ. dr. Vasile M. Demciuc. Manifestarea se încadrează în seria conferințelor "Bucovina, brandul României pentru Uniunea Europeană".

Ca de-a doua întâlnire va oferi o conferință și video proiecții pe tema "Vatican in aeternum - valori de patrimoniu", în anul când se împlinesc 79 de ani de la semnarea Acordului de la Lateran care consfințea nașterea Statului Vatican.

Profesorul Vasile M. Demciuc aduce în exclusivitate imagini inedite de la Vatican (unde efectuează o cercetare științifică prestigioasă). Vasile M. Demciuc va vorbi și despre recenta sa carte "Vatican - Istorie, credință și artă", vol. I (cu o prefață de acad. Răzvan Theodorescu), apărută la finele anului 2007 și care se bucură de o bună receptare la public.

Conferința va fi moderată de scriitoarea Angela Furtună, inițiatoarea programului Conferințele Bibliotecii, lansat de Ziua Europei în anul 2006.

*

Statul Vatican a fost creat în 1929 prin Acordul de la Lateran și este distinct față de Sfântul Scaun, fiind un instrument important, dar nu și esențial al acestuia. Sfântul Scaun a existat în mod continuu ca entitate juridică încă din timpul Imperiului Roman și a fost recunoscut internațional ca o putere și o entitate independentă și suverană din vremea antichității târzii și până în zilele noastre, excepție făcând întreruperea soldată cu privarea de teritorii (1870 - 1929).

Sfântul Scaun posedă cel mai vechi serviciu diplomatic cu activitate continuă din lume, datând dinaintea AD 325, prin legația Conciliului de la Nicea. Ambasadorii sunt acreditați de Sfântul Scaun, niciodată de Orașul Stat Vatican.

Acordul de la Lateran a fost semnat la 9 februarie, iar la 9 iunie a fost ratificat acordul dintre Sfântul Scaun și Regatul Italiei.

Angela Furtună


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat