Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Credința noastră în Cristos ne conduce la Înviere

Poate nu am realizat până acum ce înseamnă credința pentru noi, creștinii. Avem o scuză că suntem oameni și ușor suntem atrași de cele trecătoare. Suntem foarte atenți la evenimentele și lucrurile mărunte și neglijăm ceea ce este esențial pentru viața noastră. Credința însă pentru noi este totul, absolut totul, pentru că Dumnezeu vrea credința noastră și totul trebuie să treacă prin credință: viața și moartea, istoria și universul, durerea și bucuria, păcatul și mântuirea. Prin credință noi înțelegem că îngrozitorul strigăt al omenirii, prelungit peste veacuri și milenii, e răscumpărat de Învierea Domnului Isus.

Noi suntem aceia care avem nevoie de credință, pentru a scăpa de disperarea neantului. E greșit să afirmi că noi, oamenii, ne refugiem în "mitul" învierii lui Cristos, pentru a da o însemnătate vieții și istoriei și pentru a face tolerabilă moartea. Nu. Realitatea istorică a învierii Domnului ne obligă logic să acceptăm proiectul lui Dumnezeu cu noi, oamenii, chiar dacă acest proiect de iubire este misterios și tulburător.

Noi nu avem voie de filozofie și abstractul ei, ci avem trebuință de simplitate și iubire în fața Misterului Divin. În simplitatea credinței și a iubirii, totul e inundat de lumina Creatorului și Răscumpărătorului. Totdeauna va fi ceva de suferit, pentru că timpul lacrimilor nu se sfârșește niciodată. Fiecare generație își are durerile și bucuriile ei. Frica și groaza îl întovărășește totdeauna pe om în drumul către absolut. Infinitul ne înspăimântă, fie el prezent viu în Euharistie, fie batjocorit și pironit pe cruce, fie închis în mormânt sau înviat din morți a treia zi. Noi nu suntem decât sărmane făpturi care vor să afle scopul acestui misterios univers, al istoriei și al propriei existențe. Ne îngrozim de toate și am dori să fugim... Dar încotro să o luăm? Vom găsi noi adăpost sigur în mândrie, îngâmfare, în pofte de tot felul, în negații și minciuni? O, sărmană ființă umană, dacă vrei să fugi, aleargă iute la Dumnezeu, la infinit și nu în altă parte. Dar nu trebuie să fugi, doar trebuie să contempli pe Cel Înviat și să faci tăcere în fața Infinitului.

În fața mormântului gol, trebuie contemplat Cel înviat și să acceptăm existența așa cum este pentru că e voită, răscumpărată și sfințită de Dumnezeu.

Paștele nu îndepărtează suferințele istoriei și ale existenței, nu elimină nici chinul cercetării unui Dumnezeu necunoscut, invizibil și infinit. Cristos a înviat! E adevărat, dar cu toate acestea, pentru noi, "Aleluia", continuă a fi tot un plâns și un suspin: suspinul săracilor, al celor fără adăpost și hrană, suspinul ofensaților, al celor părăsiți și trădați, al celor biciuiți de nedreptate.

Sărbătoarea Paștelui e singura sărbătoare a iubirii. Mintea omenească, în fața acestei sărbători, se declară și se simte complet înfrântă. De fapt, nimeni nu iubește cu mintea, ci cu inima, adică cu întreaga ființă. Acesta este adevărul: Cristos a înviat și peste puțin timp, vom învia și noi.

Sărbătoarea învierii aduce cu ea speranță și mângâiere, pentru că Paștele e ziua de naștere a lumii întregi, Sărbătoarea care marchează nașterea unei lumi noi: "Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul!" de fapt, celelalte zile le-am făcut noi și reprezintă opera noastră penibilă și josnică. Noi suntem făuritorii zilelor atât de dureroase și respingătoare, zile de ură, de trădare și înstrăinare. Noi am inventat întunericul, Cristos, prin învierea sa, ne aduce lumina; noi am inventat păcatul, Cristos ne aduce iertarea și ne oferă în dar iubirea pascală. Prin faptele noastre, noi am căutat moartea, Cristos însă ne dăruiește viața, eternitatea, pentru că a învins întunericul și grozăvia morții.

Sărbătoarea Paștelui trebuie să ne ducă la tăcere, candoare, gingășie și reînnoire spirituală. Chiar dacă aparent nimic nu se schimbă pe pământ și vom continua maratonul suferinței, plictiselii și neîmplinirii, credința ne vorbește despre Învingătorul morții, care e viu printre noi și ne-a adus speranța învierii noastre pentru eternitate. El este Cristos, care ne dăruiește tuturor pacea, armonia și binecuvântarea sa.

Dragi credincioși, sărbătoarea Paștelui să trezească în inimile noastre dorința aprinsă după viață și eternitate.

Sărbători fericite
și
Cristos a înviat!

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat