Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Biserica în sărbătoare

Joia Sfântă a anului 2008 părea să fie, ca în fiecare an, o zi ca și celelalte zile din Săptămâna Sfântă, și totuși nu a fost așa.

De atâtea ori am participat la Liturghia Crismei din Joia Sfântă și am ascultat mesajul lui Cristos transmis prin alesul său - păstorul diecezei. De fiecare dată am trăit cu bucurie evenimentul atât de înălțător celebrat în sfânta catedrală. Și totuși, evenimentul religios de anul acesta a fost parcă mai deosebit. Cuvintele Excelenței sale Petru Gherghel au avut un ecou deosebit în intimul ființei mele; cuvinte înălțătoare ce au avut ca deznodământ conștientizarea plasării mele și a celebrării sfinte în oceanul iubirii eterne. Mi-au rămas întipărite în minte cuvintele episcopului: "Astăzi e ziua lui Isus Cristos și ziua preoției noastre". Aceste cuvinte atât de profunde mi-au deschis larg ochii spiritului și m-au chemat la adevărata sărbătoare din Joia Sfântă.

Îngenuncheat în fața Domnului după înălțătoarea celebrare, am rămas pentru câteva momente în tăcere în catedrală. Acolo am lăsat ca rațiunea mea să fie convertită de credință și așa să-i mulțumesc Domnului pentru darul preoției primit fără nici un merit din partea mea. În această ipostază, am văzut bine realitatea, cu toate miile de păcate, de abuzuri și de greșeli, adevărul tot adevăr rămâne. Nimeni nu-l poate distruge, nimeni nu-l poate elimina, chiar dacă este aruncat la lada de gunoi. Iar adevărul este că Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, venit pe pământ, lucrează într-un mod miraculos prin intermediul apostolilor, episcopilor și preoților, cărora le-a dat puterea de a celebra Euharistia și celelalte sacramente.

Într-o lume atât de enigmatică, în care durerea e la ea acasă ca o stăpână suverană și absurdul pare că te înghită de viu, miniștrii lui Cristos trebuie să predice, prin cuvânt și faptă, despre bunătatea lui Dumnezeu.

Într-o lume orgolioasă care calcă în picioare orice lege divină, preferând doar legi umane de fațadă și de prost gust, miniștrii lui Cristos trebuie să predice umilința în fața lui Dumnezeu și ascultarea față de Legea divină.

Într-o lume în care predomină interesul, banul, plăcerea, libertatea sexuală, autonomia absolută, ministrul lui Cristos trebuie să pună în criză conștiințele, să trezească la realitatea credinței sufletele, făcându-le să simtă frica constructivă de Dumnezeu. Trebuie să persevereze în a chema pe oameni la pocăință, la o viață onestă, morală, sfântă.

Iată teribilă, dar absoluta responsabilitate la care este chemat preotul. Nu numai atât, preotul trebuie, ca și Cristos, să-și asume păcatele oamenilor, să repare și să ispășească cu propria-i pocăință, cu mortificație și rugăciune, greșelile și păcatele oamenilor. Ca și viața lui Cristos, viața preotului trebuie să fie o cruce, un veșnic martir pentru a se bucura de pace și de bucurie divină. Dar pentru a lucra în felul acesta, preotul trebuie să se mențină credincios, altfel nimeni nu-l va crede.

Ce mare zi trăiește întreaga Biserică acum, ce mare și sublimă e sărbătoarea lui Isus și a preoției sale, celebrată în Joia Sfântă. Nu voi uita niciodată această zi de sărbătoare plină de har și lumină.

Domnului Isus, care m-a chemat la preoția sa, cu umilință îi cer fidelitate în slujirea sacerdotală până în eternitate.

Doamne, pentru marele și sfântul dar al Preoției, îți mulțumesc!

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat