Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală de Sfintele Paști 2008

Cu ocazia solemnității Învierii Domnului, episcopul nostru Petru Gherghel a semnat o scrisoare pastorală cu titlul "Speranța învierii". Structurată în patru părți ("Învierea, nucleul întregii vieți creștine", "Învierea Domnului, un gest de supremă iubire", "Învierea lui Cristos pentru învierea noastră" și "Învierea lui Cristos, speranța noastră"), scrisoarea se adresează preoților, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași.

În introducere, păstorul diecezei subliniază că "viața creștină este legată fundamental de misterul lui Cristos, născut pe pământ, mort și înviat. El este rațiunea noastră de a fi, bucuria și speranța noastră", iar învierea sa "ne angajează plenar și ne umple inima de bucurie și de speranță, pentru că drumul și victoria sa înseamnă drumul și victoria noastră".

Vorbind despre învierea lui Cristos ca nucleu al vieții creștine, episcopul amintește de o reflecție a pr. Raniero Cantalamessa, predicator al Casei Pontificale, în care spunea că învierea lui Cristos este pentru universul spiritual asemenea "marii explozii" inițiale din univers. Din acest motiv, întreaga activitate a Bisericii este susținută de forța învierii lui Cristos, cea în care "moartea s-a transformat în viață, iar timpul în veșnicie". Distrugând moartea, Cristos i-a introdus pe toți oamenii în misterul mântuirii și al învierii, iar această lucrare continuă prin Duhul Sfânt, pe care Tatăl l-a dăruit ca să transforme și să schimbe fața pământului.

În continuare, PS Petru Gherghel subliniază că învierea Domnului este "un act de iubire infinită din partea Tatălui", care îl readuce pe Fiul la viață prin opera Duhului Sfânt. Biruința lui Cristos asupra morții este "răspunsul Tatălui" prin "puterea și lucrarea aceluiași Duh Sfânt". Așadar, învierea este lucrarea minunată a întregii Sfintei Treimi.

Învierea lui Cristos, subliniază mai departe episcopul, "a fost o intervenție pentru noi toți". Firea noastră omenească, asumată de Isus, "a fost ridicată în slavă", fapt care a declanșat "procesul definitiv de eliberare de păcat și de moarte, care se aplică fiecărei făpturi pe care el a răscumpărat-o". Acest mister s-a realizat prin moartea și învierea lui Cristos, "care nu a murit și nu a înviat pentru sine, ci pentru noi, pentru răscumpărarea și învierea noastră".

"Noi nu suntem sortiți pieirii și morții veșnice", spune PS Petru Gherghel în ultima parte a scrisorii, ci avem un destin al vieții și fericirii fără de sfârșit... În lumina acestui adevăr întunericul nu mai înspăimântă, el trece și după el vine lumina, suferințele prezente nu distrug viața, ci fac ca așteptarea eliberării să fie mai vie, iadul care uneori își face loc pe pământ nu este veșnic, ci este trecător pentru că a fost învins, iar moartea nu e ultimul cuvânt al vieții, ci viața și învierea deschid porțile veșniciei. Cristos e viu și nu mai moare, moartea nu mai are nici o putere asupra lui".

Scrisoarea se încheie cu salutul sfântului Serafim din Sarov: "Cristos, bucuria mea, a înviat!", și tradiționalul "Cristos a înviat!".

Scrisoarea pastorală poate fi citit în întregime pe acest sit, accesând secțiunea Biblioteca > Documente episcopale.

Pr. Emanuel Imbrea


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat