Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia de sfințire a uleiurilor

PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia crismei (Liturghia de sfințire a uleiurilor), care a avut loc joi, 20 martie 2008, Joia Mare, la ora 10.30, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La celebrare, alături de PS Petru Gherghel, au mai fost PS Aurel Percă și 286 de preoți din întreaga Dieceză de Iași, care și-au reînnoit făgăduințele din ziua hirotonirii.

Liturghia a început printr-o procesiune solemnă care a pornit din catedrala veche.

La începutul celebrării, PS Petru a adresat tuturor preoților un bun venit la sărbătoarea lui Cristos, la sărbătoarea preoției lui Cristos, la sărbătoarea tuturor preoților.

La predică, PS Petru Gherghel a transmis aceste cuvinte: "Trăim un moment special din viața noastră preoțească și participăm cu această celebrare la semnul cel mai grăitor al iubirii lui Dumnezeu față de noi - alegerea, sfințirea și primirea mandatului preoțesc pentru perpetuarea darului ceresc al Euharistiei, pâinea vieții și garanția fericirii veșnice". Așadar, ziua în care se celebrează instituirea Euharistiei este ziua lui Isus, care celebrează Euharistia și hotărăște să îi aleagă pe preoții săi pentru a continua să facă și ei același lucru până la sfârșitul veacurilor: "Faceți aceasta în amintirea mea!".

PS Petru a spus mai departe că pentru a fi vrednici de ospățul său, pentru a putea primi trupul și sângele său sub chipul pâinii și al vinului, pentru a fi aleșii săi, apostolii săi în continuarea mesajului mântuirii, pentru a fi miniștrii sacri ai Euharistiei, e nevoie de umilință, de iubire și de inimă și trup curat, e nevoie de iubire.

Făcând referință la Joia Sfântă, prima zi a triduumului pascal, episcopul a spus că această zi ne pregătește pentru intrarea în cel mai mare mister al credinței noastre, misterul iubirii, al morții și învierii lui Cristos.

În încheierea cuvântului său de învățătură, adresându-se preoților, Preasfințitul a spus: "Astăzi Biserica ne cheamă ca, reflectând asupra acestei chemări și misiuni, să ne reînnoim atașamentul, să mărim avântul nostru în slujirea și munca de păstori și preoți ai lui Dumnezeu și ai Bisericii și să-i cerem lui Isus, marele preot, să ne învrednicească de prezența și iubirea sa".

După predică preoții împreună cu episcopii au reînnoit făgăduințele făcute în ziua sfințirii lor ca preoți.

În finalul celebrării, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor preoților pentru prezența lor la sărbătoarea Preoției.

În cadrul sfintei Liturghii au fost sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru cei ce vor primi sacramentul sfântului Mir și Preoția și pentru bolnavi. Uleiurile nou sfințite au fost împărțite tuturor bisericilor parohiale.

Liturghia crismei, stabilită de normele liturgice și pastorale în ziua de joi sau înaintea triduumului pascal, are, din voința Biserici și a Sfântului Părinte, un rol aparte, un rol special prin care se manifestă și se mărturisește unitatea Preoției, a episcopului și a celorlalți miniștri sacri, care au fost unși și consacrați din voința preotului veșnic Cristos, prin Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul.

În fiecare an, Biserica îi cheamă pe preoți la reînnoirea promisiunilor făcute în ziua hirotonirii, iar celebrările din Săptămâna Mare oferă ocazia ca, de Joia Sfântă, atunci când Cristos, la Cina cea de taină, a instituit Euharistia, preoții să se adune în jurul episcopului lor pentru a comemora evenimentele care preced triduumul pascal și pentru a arăta unitatea dintre preoții diecezei cu episcopul lor.
 

Marcelin Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 martie: Iași: Liturghia de sfințire a uleiurilor


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat