Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Omilia la Liturghia crismei

Prezentăm textul predicii rostite de PS Petru Gherghel la Liturghia crismei din 20 martie 2008, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Preasfințite,
Dragi confrați întru preoție,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți frați și surori în Cristos,

"Tată vreau ca acolo unde sunt eu să fie cu mine și cei pe care mi i-ai dat ca să vadă gloria mea".

Trăim un moment special din viața noastră preoțească și participăm cu această celebrare la semnul cel mai grăitor al iubirii lui Dumnezeu față de noi - alegerea, sfințirea și primirea mandatului preoțesc pentru perpetuarea darului ceresc al Euharistiei, pâinea vieții și garanția fericirii veșnice.

Este Isus cel care ne invită la ospățul și la cina sa de taină. Este ziua lui Isus, care celebrează euharistia și hotărăște să ne aleagă pe noi să fim preoții săi pentru a continua să facem și noi același lucru până la sfârșitul veacurilor: "Faceți aceasta în amintirea mea!".

Textele sfinte care au fost proclamate ne invită să contemplăm un singur adevăr în două acte:

a. Isus, marele preot, vine între noi, e în mijlocul nostru;

b. Noi, aleșii săi, stăm în jurul altarului său.

Toate lecturile de la această Liturghie a crismei se îndreaptă mai întâi spre Isus, marele preot al credinței noastre, și, în al doilea rând, se îndreaptă spre noi, aleșii și preoții săi.

I. Când Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea ne încredința programul pastoral pentru noul mileniu, prin scrisoarea apostolică de la sfârșitului marelui jubileu al anului 2000, "Novo millennio ineunte", el ne chema pe toți, episcopi, preoți și credincioși, la un gest simplu, dar fundamental: să ne deschidem neîncetat ochii ca să-l contemplăm pe el, prezent în mijlocul nostru, și să ne lăsăm să fim cu adevărat instrumentele lui, prietenii săi, preoții săi. El ne îndemna, în concluzia documentului program, la un nou avânt și la o nouă speranță:

"Să mergem înainte cu speranță. Un nou mileniu se deschide înaintea Bisericii, asemenea unui ocean vast în care să ne aventurăm, contând pe ajutorul lui Cristos. Fiul lui Dumnezeu, care s-a întrupat acum două mii de ani din iubire pentru om, împlinește și astăzi opera sa: trebuie să avem ochi pătrunzători pentru a-l vedea și, mai ales, o inimă mare pentru a deveni noi înșine instrumentele lui" (NMI 58).

Aceste cuvinte sunt ca un testament, care continuă să ne cheme să admirăm și să înțelegem ce a făcut și ce a spus Isus când a venit între noi mai ales la ultima sa cină: "Acesta este trupul meu, acesta este sângele meu. Faceți aceasta în amintirea mea!"

Așadar, trebuie să avem ochi pătrunzători pentru a-l vedea și inimă mare pentru a ne angaja să rămânem mereu instrumentele sale ca să înțelegem tot ce a făcut pentru noi și cu noi.

Când ascultăm ceea ce ne anunța Isaia cu mii de ani în urmă despre slujitorul său, peste care a lăsat să coboare Duhul Sfânt și care trebuia să-i transforme pe toți cei ce vor face parte din poporul său în preoți ai Domnului și slujitori ai Dumnezeului nostru, gândul nostru se îndreaptă și se oprește asupra lui Isus, marele pontif, care a venit pentru tot poporul său, pentru cei ce se vor învrednici să facă parte din neamul binecuvântat al Domnului. Așadar, cuvântul Domnului se îndreaptă spre el Unsul său, se îndreaptă spre el care trebuia să transforme oamenii într-un popor al lui Dumnezeu consacrându-i și sfințindu-i pe toți prin evanghelia și jertfa sa mântuitoare. Pentru ca această operă să ajungă la toate popoarele el a binevoit să-i aleagă pe apostoli și în același timp pe noi ca să împlinim în timp aceeași misiune sfințitoare. Nu noi de la noi, ci el prin noi, instrumentele sale. Așadar, el este cel uns de Duhul Sfânt care îi alege pe miniștri săi pentru o slujire sfântă și pentru un legământ veșnic.

În slujitorul lui Iahve îl contemplăm pe Isus Mântuitorul, care își revarsă toată iubirea față de poporul său prin instrumentele sale, prin aleșii săi. Este, așadar, firesc să înțelegem cuvintele sfântului evanghelist Luca, din evanghelia de astăzi, care ne prezintă o interpretare clară a profeției lui Isaia, profeție ce se împlinește în Isus, care citind cuvintele profetului și le atribuie sieși: Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre.

Același gând îl descoperim prezentat de autorul Apocalipsului în cea de-a doua lectură care precizează că cel ce ne-a eliberat de păcatele noastre în sângele său este Isus Cristos, martorul credincios, primul născut dintre cei morți, cel care ne iubește și ne-a făcut o împărăție de preoți pentru Dumnezeu și Tatăl său, căruia să-i fie slavă în veci de veci.

Ne bucurăm să descoperim, așadar, fața adevărată a lui Cristos și să reflectăm asupra chipului său luminos, generos și hotărât să ne dea toate și astfel să ne facă părtași de Învierea sa.

Invitația pe care ne-o adresează Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în Novo millennio ineunte, de a ne fixa și mai mult și mai intens privirea spre Isus, are astăzi o semnificație și mai profundă, știind că el a fost cel uns și trimis în lume pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire și care cu dor a dorit să mănânce cu ai săi Paștele și să le încredințeze testamentul iubirii sale divine, prin Euharistia pe care a celebrat-o și prin mandatul preoțesc ce l-a încredințat apostolilor și, prin ei, nouă, slujitorilor săi nevrednici.

Toate acestea le-a făcut Isus, după o viață de slujire, după o lungă și neîncetată predică și după un exemplu viu de iubire față de Tatăl și de oameni. Privirea noastră astăzi am îndreptat-o, așadar, spre Isus, maestrul și învățătorul nostru, preotul cel mare al noului și veșnicului testament.

II. Dar astăzi întreaga Liturghie și trăire ne are în vedere, ne vizează și pe noi, în special pe noi, preoții săi, aleși pentru începutul mileniului trei.

Textele au o proiecție veșnică, trec mai departe de timpul lui Isus și se îndreaptă spre noi.

Un gest impresionant, pe care evanghelistul Ioan ni-l prezintă, este spălarea picioarelor apostolilor. Evanghelistul Ioan singur îl introduce și îl descrie ca pe un act cu totul special, ales de Isus înainte de celebrarea Cinei de taină și înainte de proclamarea poruncii celei noi, porunca iubirii.

Modul în care se desfășoară acest gest, cuvintele pe care le adresează după spălarea picioarelor, toate vor să ne facă să înțelegem că ceea ce urmează reprezintă un lucru ce îi privește direct pe cei invitați, pe apostoli, și prin urmare ne privește și pe noi.

Pentru a fi vrednici de ospățul său, pentru a putea primi trupul și sângele său sub chipul pâinii și al vinului, pentru a fi aleșii săi, apostolii săi în continuarea mesajului mântuirii, pentru a fi miniștrii sacri ai Euharistiei, e nevoie de umilință, de iubire și de inimă și trup curat, e nevoie de iubire.

Iată pentru ce ziua de astăzi, Joia Sfântă, este ziua noastră, a preoției noastre. Nu pentru că noi am fi avut vreo inițiativă, nu pentru noi am fi fost vrednici, cum știm că nu au fost vrednici nici apostolii, ci dintr-o alegere gratuită, generoasă și plină de mister suntem chemați, aleși, suntem spălați, unși și consacrați preoții săi, slujitorii săi.

Dacă astăzi, privirea noastră se îndreaptă spre Isus, noi trebuie să știm că privirea lui se îndreaptă spre noi și se oprește asupra noastră și asta ne obligă.

Isus a venit pentru toți, le-a împărtășit tuturor darurile sale, cuvântul său, iubirea și iertarea sa, mântuirea și împăcarea cu Tatăl. Dar nu trebuie să uităm că noi, noi, preoții săi, am fost copleșiți cu atâtea daruri și învredniciți cu o misiune unică de a fi instrumentele sale, miniștrii săi.

Sfințiile voastre, dragi confrați întru preoție,

Iubiți frați și surori în Cristos,

Prima zi a triduumului pascal ne pregătește pentru intrarea în cel mai mare mister al credinței noastre, misterul iubirii, al morții și învierii lui Cristos. Pentru a beneficia de această lucrare divină suntem invitați la o profundă reflecție și la un angajament de reînnoire sufletească cu care să ne apropiem de Isus, marele nostru preot, ca el cu adevărat să privească spre noi și să ne admită nu numai la cina sa, la ospățul său de iubire, ci să ne învrednicească de preoția sa și, desigur, de gloria sa pentru care a venit între noi și s-a dat pe sine la moarte. Astăzi Biserica ne cheamă ca, reflectând asupra acestei chemări și misiuni, să ne reînnoim atașamentul, să mărim avântul nostru în slujirea și munca de păstori și preoți ai lui Dumnezeu și ai Bisericii și să-i cerem lui Isus, marele preot, să ne învrednicească de prezența și iubirea sa. Amin.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat