Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Izvoare: Tineri îndrăgostiți de crucea lui Cristos

Peste 600 de tineri din 15 parohii din jurul Romanului și o mare mulțime de credincioși din Săbăoani și din împrejurimi, au participat împreună la Patima și moartea Mântuitorului nostru Isus Cristos, moment de rugăciune și întâlnire desfășurat pe colinele dimprejurul capelei de la Izvoare în Duminica Floriilor, 16 martie 2008, zi în care s-a sărbătorit și Ziua Mondială a Tineretului la nivel parohial. Inițiativa a aparținut Acțiunii Catolice a Tinerilor Roman.

Vorbim prea puțin de farmecul, exuberanța și angajamentul tinerilor din viața noastră comunitară și greșim mult. Da! Vorbim puțin despre tineri și, spre rușinea noastră, atunci când vorbim despre ei, încercăm să-i descalificăm prin critici de prost gust. A venit timpul să ne lăsăm de acest obicei urât și, în tăcere, să admirăm lucrarea atât de minunată și înălțătoare a lui Dumnezeu în tineri.

De mai multe luni, în fiecare săptămână, am putut observa peste 40 de tineri din comunitatea noastră catolică din Săbăoani, cum se pregătesc cu sârguință în sala de cateheză ore în șir. La un moment dat, chiar mi-am pus întrebarea: Oare nu e o pierdere de timp pentru ei? Nu am știut să răspund atunci. Răspunsul însă a venit astăzi, în Duminica Floriilor, când Biserica celebrează patimile Domnului, dar și Ziua Mondială a Tineretului, când cei peste 40 de tineri au intrat în rol și, pe viu, au transmis miilor de credincioși aflați jos la izvoarele din Săbăoani, mesajul lui Cristos suferind, care, din iubire față de oameni, a acceptat itinerarul crucii și, în final, răstignirea și moartea.

Rușinat de întrebarea pe care mi-am pus-o atunci, mulțumesc Domnului pentru acești minunați tineri, care nu au pierdut timpul în sala de cateheză, dar l-au folosit atât de bine, transformând activitatea lor colectivă într-o rugăciune atât de sublimă și binecuvântată de Dumnezeu, trăgând totodată un semnal de alarmă că merită să investești încredere în tineri și să te îndrăgostești de exuberanța și spiritul lor inventiv, plin de vioiciune și farmec.

Acolo, sub cruce, împreună cu ei, am înțeles mai bine că jertfa crucii este compendiul vieții lui Isus, este centrul vieții Bisericii și esența vieții creștine. Am primit prin acești tineri mai multă lumină și deodată am exclamat: "Am eternitatea în față pentru a mă bucura, acum însă am la dispoziție poate numai câțiva ani pentru a mă umili și suferi. De aceea, la drum. Doamne, accept cu toată inima și cu întreaga mea ființă itinerarul crucii dorit și voit de tine".

O Săptămână Sfântă binecuvântată cu har și pace pentru toți!

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat