Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor

În Duminica Floriilor se comemorează intrarea Domnului în Ierusalim; întâmpinat de mulțimi, aclamat, binecuvântat și recunoscut ca trimis al lui Dumnezeu, Isus devine subiectul mântuirii noastre. Ziua Mondială a Tineretului se sărbătorește anual în această duminică din voința papei Ioan Paul al II-lea.

"Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori"(Fap 1,8) este tema mesajului papei Benedict al XVI-lea cu ocazia Celei de-a XXIII-a Zile Mondiale a Tineretului.

La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, au pornit în jurul orei 16.00 în procesiune de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (cartierul Nicolina), biserica "Sfântul Anton" (cartierul Dacia) (însoțiți de credincioșii comunității din Valea Lupului), Parohia Dancu și Parohia Tomești către catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Au mers pe jos între 3 și 4 km. Tinerii, credincioșii mai în vârstă și copii au fost însoțiți în procesiune de preoții comunităților lor.

Primirea a avut loc pe esplanada catedralei unde oaspeții erau așteptați de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Iosif Dorcu, decan și paroh la Iași, "Adormirea Maicii Domnului", pr. Felix Roca, asistent spiritual diecezan, împreună cu alți 13 preoți (de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Mănăstirea "Don Orione", Societatea lui Isus și din parohiile din Iași), fiind prezenți numeroși tineri și credincioși ai parohiei gazdă.

Celebrarea a început în fața catedralei cu urarea de bun venit adresată de PS Petru Gherghel tuturor tinerilor și credincioșilor veniți în procesiune. A urmat binecuvântarea ramurilor și a mulțimii, apoi, în procesiune, s-a intrat în catedrală pentru continuarea sfintei Liturghii. Lecturile au fost proclamate de tineri, iar Patima Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei a fost citită pe roluri.

PS Petru a început predica invitând la un moment de tăcere spre a medita cuvântul lui Dumnezeu.

"Veți primi o putere de sus și îmi veți fi martori", sunt cuvintele din Faptele Apostolilor (1,8) care reprezintă tema aleasă pentru Ziua Mondială a Tineretului din anul acesta.

Preasfinția sa a vorbit la cuvântul de învățătură despre Duminica Floriilor, care inaugurează Săptămâna Sfântă. Cristos, împăratul măririi intră în Ierusalim, vine din nou la noi, în Ierusalimul nostru și noi i-am ieșit în întâmpinare cu ramuri în mâini cântându-i "Osana! Binecuvântat cel care vine în numele Domnului". Isus vine nu atât să fie aclamat cât pentru a-și arăta iubirea față de toți.

"Liturgia cuvântului din Duminica Floriilor - a spus Preasfințitul - este un rezumat al misiunii, iubirii și dăruirii sale pentru noi"; Preasfinția sa a ilustrat apoi în predica sa sacrificiul lui Cristos, temei al vieții noastre, mister spre care ne îndreptăm în Duminica Floriilor.

"În această zi - a spus Excelența sa -, spre tineri se îndreaptă întreaga Biserică, Sfântul Părinte, episcopii și păstorii și îi invită la un gest de adevărată iubire față de Isus. Este cea de-a XXIII-a manifestare mondială a Zilei Mondiale a Tineretului, celebrată în toate parohiile. Privirea lui Cristos se îndreaptă spre tineri, care, cu ramuri în mâini, cu entuziasm în suflet, sunt în comuniune cu toți ceilalți colegi și prieteni ai lor. Mesajul Sfântului Părinte îi cheamă pe tineri la o angajare serioasă și la o deschidere în fața lucrării lui Dumnezeu, la o mărturie curajoasă în favoarea adevărului și a evangheliei, în favoarea lui Cristos, liderul și prietenul tinerilor care îi iubește cu o iubire specială, așa cum l-a iubit pe tânărul și entuziastul ucenic Ioan. Îi invită să își deschidă inima și mintea pentru a-l primi pe cel pe care l-a promis, pe sfințitorul și artizanul desăvârșirii lor, pe Duhul Sfânt".

PS Petru a amintit la cuvântul de învățătură că numai Cristos poate să umple aspirațiile cele mai intime ale omului; numai el este capabil să armonizeze omenirea și să o conducă la divinizarea ei, iar cine se lasă condus de Duhul Sfânt înțelege că a fi în slujba evangheliei nu este o opțiune facultativă deoarece își dă seama cât de urgent este a transmite altora această veste bună.

Spre finalul cuvântului de învățătură, preasfinția sa le-a amintit tinerilor că toți, episcopi și preoți, contează pe contribuția și colaborarea lor, subliniind că pentru Dumnezeu contează toți și fiecare în parte.

Prin intențiile de la rugăciunea credincioșilor, citite de tineri, și darurile oferite: pâine și vin, pergament cu mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului, chitara, icoana reprezentându-l pe sfântului Alois de Gonzaga (patron al tinerilor), șapte lumânări semnificând cele șapte daruri ale Duhului Sfânt și un coș de flori, tinerii s-au făcut prezenți la sărbătoarea lor și arătând cum sunt ei au oferit un răspuns Bisericii la chemarea adresată lor de a colabora la mărturia în favoarea evangheliei și a adevărului.

Cântecele din cadrul sfintei Liturghii, înălțate lui Dumnezeu în Duminica Floriilor în care se comemorează intrarea Domnului în Ierusalim, au fost conduse de corul de tineri "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru.

În încheierea Liturghiei PS Petru Gherghel a urat tuturor celor prezenți o Săptămână Sfântă plină de binecuvântare și i-a îndemnat pe tineri să își ducă crucea împlinindu-și fiecare datoriile sale și să nu uite să îl primească pe Isus la ei, după care a urmat binecuvântarea finală.

Raluca-Gabriela Sandu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 martie: Iași: Duminica Floriilor


 

lecturi: 85.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat