Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Institutului Teologic "Sfântul Iosif"

Institutul Teologic din Iași a trăit un moment deosebit sâmbătă, 15 martie 2008, când a fost celebrat hramul Institutului, "Sfântul Iosif", printr-o Liturghie solemnă prezidată de PS Aurel Percă. Alături de PS Aurel au concelebrat 31 de preoți, printre care preoții profesori ai Institutului și alți preoți invitați. O prezență deosebită a fost aceea a prelatului Albert Holenstein, un prieten foarte bun al seminariștilor. Cu această ocazie au fost prezenți și studenții din anul V pastoral, care au revenit în seminar pentru a lua parte la bucuria comunității seminariale din ziua hramului.

Susținuți de părintele formator, Felician Tiba, seminariștii au creat o atmosferă de sărbătoare fără precedent. Pentru a marca cât mai festiv ziua patronului Seminarului, seminariștii, în formație completă, au făcut pregătire la cor în vederea momentului principal al zilei, celebrarea hramului, încă de dimineață.

Liturghia de hram a început la ora 10.00 printr-o procesiune. La Liturghie au mai participat seminariștii, surorile de la Seminar, precum și numeroși credincioși, rude ale seminariștilor și credincioși din Iași.

Salutul de bun găsit al PS Aurel a îmbucurat inimile tuturor celor prezenți, pentru că, asemenea sfântului Iosif, episcopul constituie pentru credincioșii săi imaginea unui părinte care poartă de grijă fiilor săi.

Au fost proclamate lecturile sfinte de către studenții teologi și evanghelia de către un diacon, urmând apoi predica episcopului.

La începutul predicii, PS Aurel Percă a ilustrat figura lui Iosif, aceea de tată purtător de grijă al lui Isus și de soț fidel al Sfintei Fecioare, îndemnând apoi pe toți cei prezenți să contemple pe Iosif, slujitorul adevărat, soț fidel și purtător de grijă al lui Fiului lui Dumnezeu.

Astăzi Biserica - a mai spus episcopul - se adună în jurul lui Iosif și admiră corectitudinea, simplitatea și credința sa, curajul și încrederea absolută în planul lui Dumnezeu, și îi încurajează pe toți să îi urmeze exemplul.

Preluând cuvintele papei Benedict al XVI-lea de la sărbătoarea Sfântului Iosif de anul trecut, PS Aurel a spus că din exemplul sfântului Iosif ne vine și nouă exemplul de simplitate, curaj și credință.

În finalul cuvântării sale, PS Aurel Percă l-a invocat pe sfântul Iosif pentru ca acesta să protejeze și să-i ajute pe toți oamenii să împlinească planul lui Dumnezeu, contribuind astfel la realizarea operei mântuitoare.

Salutul PS Aurel de la sfârșit a încheiat celebrarea liturgică. Acestui salut i s-a alăturat și salutul transmis de PS Petru Gherghel, care s-a aflat la Seminarul diecezan minor din Bacău pentru a lua parte la bucuria seminariștilor în ziua în care aceștia și-au sărbătorit patronul, pe sfântul Iosif.

După celebrare, bucuria a continuat. Seminariștii și-au împărtășit gânduri despre rolul semnificativ pe care îl are sfântul Iosif în formarea lor și despre nenumăratele haruri pe care acesta le mijlocește de la Tatăl ceresc pentru toți cei care sunt sub ocrotirea sa.

Pentru a mări bucuria hramului, cu trei zile înainte de hram, studenții din anul V pastoral, care se află în diferite comunități din Dieceza de Iași, Arhidieceza de București, Dieceza de Chișinău și Kenya, au revenit în seminar, întregind astfel comunitatea seminarială.

Au fost întâmpinați de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului, care a dorit să îi încurajeze pe mai departe în munca pastorală pe care studenții din anul V pastoral o exercită în diferitele comunități în care au fost trimiși. Apoi au fost susținuți și de pr. Viorel Ababei, formator spiritual, pr. Ștefan Lupu, vicerectorul Institutului, pr. Felician Tiba, formatorul seminariștilor, și de pr. Alois Bișoc, profesor de Teologie Pastorală, care răspunde de formarea pastorală a seminariștilor.

Un moment deosebit a fost și împărtășirea experiențelor pastorale a studenților întorși în seminar, studenților mai mici, care doreau să afle mai multe amănunte despre pulsul comunităților pe care, mai târziu, ca preoți, le vor păstori.

În aceeași zi, 15 martie, cu multă bucurie în inimi și cu sufletul înălțat la Dumnezeu, seminariștii au plecat în vacanța de Paști, purtând cu ei salutul transmis de către pr. rector tuturor preoților parohi și familiilor lor.

Petru-Mihăiță Mogda

* * *

Sâmbătă, 15 martie, ora 10.00, în sărbătoarea sfântului Iosif, patronul principal al Seminarului, în capela Institutului, s-a celebrat sfânta Liturghie solemnă prezidată de PS Aurel Percă.

Au mai fost prezenți rectorul Seminarului, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, prelatul Albert Holenstein, profesorii de la Seminar, preoții din parohiile din Iași, preoți care activează în alte oficii ale diecezei, seminariști, surori, ca și un număr mare de credincioși.

Aflat sub patronajul sfântului Iosif, Seminarul din Iași s-a bucurat deseori de mijlocirea și ajutorul lui. Astfel, pe lângă ajutorul spiritual pe care l-au obținut și îl obțin preoții profesori, seminariștii și surorile care activează în cadrul Seminarului din Iași, putem să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că, prin mijlocirea patronului nostru, seminariștii se pot bucura de condiții demne de viață, de rugăciune, de studiu, într-un cuvânt, de tot ceea ce au nevoie pentru a devenit preoți buni și sfinți.

PS Aurel, spunea în cadrul predicii: "Așa cum s-a învrednicit să fie tată-purtător de grijă pentru Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, l-a fel are grijă și de Seminar, de cei care urmează să fie preoți. Un motiv în plus să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru că îl avem ca patron și mijlocitor".

După sfânta Liturghie solemnă, seminariștii au plecat pentru două săptămâni în vacanța de Paști.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat