Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul Chiara Lubich, întemeietoarea Mișcării Focolarilor

"Într-un climat senin, de rugăciune și de intensă emoție, Chiara Lubich a încheiat la vârsta de 88 de ani călătoria sa pământească în noaptea aceasta, 14 martie 2008, la ora 2, în locuința sa din Rocca di Papa (Roma)". Cu acest cuvinte, o notă oficială a Mișcării Focolarilor a anunțat în această dimineață moartea întemeietoarei sale, Chiara Lubich.

Ieri noaptea după o internare de o lună la Policlinico Gemelli, din cauza unei insuficiențe respiratorii grave, s-a întors, prin voința ei exprimată, la locuința din Roca di Papa (Roma) care se află lângă Centrul internațional al Operei Mariei. Ieri, toată ziua, sute de persoane - rude, colaboratori strânși și fiii ei spirituali - au trecut prin camera ei, pentru a-i adresa ultimul salut, ca apoi să stea în reculegere în vechea capelă, rămânând apoi îndelung în rugăciune în jurul casei. "O procesiune neîntreruptă și spontană - se citește în nota difuzată astăzi -. Unora, Chiara chiar a putut să le facă semne de înțelegere, în pofida slăbirii ei extreme". Alături de ea primele însoțitoare - Eli Folonari care a urmat-o îndeaproape, Dori Zamboni, Aletta Salizzoni, Silvana Veronesi, Graziella De Luca, Gis Calliari și Bruna Tomasi - care împreună cu ea au întemeiat Mișcarea Focolarilor.

Continuă să vină din lumea întreagă mesaje de participare și de împărtășire din partea liderilor religioși, politici, academici și civili, și de la multă lume din poporul "său".

Funeraliile vor fi celebrate marți, 18 februarie, la ora 15.00, în bazilica romană "San Paolo fuori le Mura". Confirmarea oficială vine la de oficiul de presă al Mișcării Focolarilor. În schimb, în această după-amiază, începând de la ora 16.00, va fi pregătită camera mortuară la centrul internațional al Mișcării Focolarilor în Roca di Papa (via Frascati, 306).

Chiara Lubich s-a născut la Trento, la 22 ianuarie 1920. În timpul fascismului trăiește ani de sărăcie: tatăl socialist își pierde locul de muncă din cauza ideilor sale. Numele ei de botez este Silvia. Va lua numele de Clara, fascinată de radicalitatea evanghelică a Clarei din Assisi. Participând, în anul 1939, la Loreto la un curs pentru tineri din Acțiunea Catolică, în sanctuarul unde este păstrată, conform tradiției, căsuța din Nazaret, intuiește care va fi vocația ei: o reproducere a familiei din Nazaret, o nouă vocație în Biserică, "focolarul", pe care mulți îl vor urma. La 7 decembrie 1943, Chiara rostește da-ul ei lui Dumnezeu în bisericuța capucinilor din Trento. Avea 23 de ani. Începuturile Mișcării Focolarilor sunt marcate în mod convențional de această dată. "Într-un refugiu antiaerian - relatează Chiara - deschidem la întâmplare Evanghelia la pagina testamentului lui Isus: «Ca toți să fie una, Tată, așa cum suntem eu și tu». Acele cuvinte par să se lumineze unul pe altul. Acel «toți» va fi orizontul nostru. Acel proiect de unitate motivația vieții noastre".

Din această "spiritualitate a unității" se dezvoltă Mișcarea Focolarilor.

În mai puțin de 60 de ani ajunge la o răspândire mondială (182 de țări), cu peste două milioane de aderenți și o iradiere de câteva milioane, cu greu cuantificabilă. Spiritualitatea sa este urmată de persoane de orice vârstă, categorie, vocație și cultură. Chiara dă început unor mișcări specifice: pentru noile generații, pentru familii, pentru a acționa în domeniul social și în Biserică. Pagina ecumenică a Mișcării se deschide în anul 1961, în timpul în care papa Ioan al XXIII-lea pune unitatea creștinilor printre primele scopuri ale Conciliului. Se încep raporturi personale: în lumea ortodoxă, cu patriarhul ecumenic de Constantinopol, Atenagora I, și apoi cu urmașii lui; în Comuniunea anglicană, mai întâi cu arhiepiscopul anglican de Canterbury, Ramsey, până la actualul, Rowan Williams; în lumea evanghelică-luterană. Chiara Lubich este prima femeie creștină care expune experiența ei spirituală, în anul 1981, într-un templu la Tokyo în fața a 10.000 de budiști, iar, în anul 1997, în Thailanda în fața călugărițelor și călugărilor budiști. În același an este în istorica moschee "Malcom X" din Harlem în New York, în fața a 3000 de musulmani afro-americani. Și apoi raporturi cu evreii și cu lumea hindusă. În timp se deschid perspective în cele mai diferite domenii ale societății: începând din anii '90 dă viață proiectului economiei de comuniune și în anul 1996 Mișcării politice pentru unitate.

Aflând de vestea morții lui Chiara Lubich, președintele și secretarul general al CEI, card. Angelo Bagnasco și Mons. Giuseppe Betori, au trimis părintelui Oreste Basso, co-președinte al Mișcării Focolarilor, următoarea telegramă: "Exprimăm cele mai simțite condoleanțe pentru moartea lui Chiara Lubich, întemeietoare a Mișcării Focolarilor, experiență de comuniune care îmbogățește cu prezența sa viața Bisericii în Italia și în lume. Ne amintim cu recunoștință deosebită de forța mărturiei sale, care a propus un drum de credință întemeiat pe principiul de unitate, izvor în Biserică și în lume de itinerarii de viață sub semnul plinătății și al bucuriei. Recunoscători Domnului pentru ceea ce ne-a dăruit prin persoana și opera lui Chiara Lubich, încredințăm amintirii și rugăciunii comunităților creștine întâlnirea ei cu Tatăl ceresc".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat