Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Bd. Ștefan cel Mare, 26
700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 7/14.03.2008

COMUNICAT DE PRESĂ

Duminica Floriilor - Ziua Tineretului

Duminica Floriilor în Biserica Romano-Catolică se celebrează duminică, 16 martie. Se amintește intrarea Domnului în Ierusalim și se marchează începutul Săptămânii Mari. În această duminică este și Ziua Tineretului.

În Duminica Floriilor, în fiecare parohie romano-catolică vor fi întâlniri și rugăciuni speciale cu tinerii. Aceștia se vor întâlni sub semnul mesajului papei Benedict al XVI-lea, a cărui temă evidențiază legătura dintre Duhul Sfânt și misiune: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8). Ca pregătire au fost ținute cateheze, întâlniri și rugăciuni speciale.

La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, vor porni duminică, 16 martie, la ora 15.30-16.00 în procesiune de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (cartierul Nicolina), biserica "Sfântul Anton" (cartierul Dacia), Parohia Dancu și Parohia Tomești către catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Vor merge pe jos între 3 și 4 km. Împreună cu ei vor merge preoții din comunitățile respective.

Ecoul entuziasmului cu care evreii l-au întâmpinat pe Cristos în Duminica Floriilor va răsuna în Iași și în celelalte parohii prin cântările tinerilor. În curtea catedralei, tinerii vor fi întâmpinați de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași. Aici se vor sfinți ramurile și se va intra în catedrală.

Intrarea Domnului în Ierusalim este cinstită prin procesiunea solemnă cu ramuri. Credincioșii participă la procesiune cântând și purtând ramuri în mâini. Ramurile vor fi binecuvântate pentru a fi purtate în procesiune și apoi păstrate acasă cu pietate, amintind de victoria lui Cristos celebrată cu procesiunea acestei zile.

La sfânta Liturghie, care va începe la ora 17.00 în catedrala romano-catolică din Iași, PS Petru Gherghel va avea un mesaj special, invitându-i pe tineri să-l găsească pe Isus în Sfintele Scripturi, anul acesta fiind Anul Bibliei. Lecturile din Sfânta Scriptură vor fi proclamate de tineri, iar patima după sfântul Matei va fi citită pe roluri.

Astfel se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieții sale, începând de la intrarea în Ierusalim și până la fericita pătimire și glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit creștinii sunt invitați să se spovedească și să se pregătească pentru Învierea Domnului.

Duminica Floriilor va fi și o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tineretului, când la Bacău, duminică, 4 mai, sunt așteptați mii de tineri din întreaga Moldovă. De asemenea, în perioada 15 20 iulie, la nivel internațional Ziua Tineretului se va desfășura la Sydney, Australia.

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar


Persoane de contact:
pr. Cristian Diac (0740/218261, christianusdiac@yahoo.com),
pr. Felix Roca (0232/262156; 0741/501481, felixroc@yahoo.it)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat