Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cum să răspândim vestea cea bună

Biserica explorează noile posibilități oferite de tehnologie

De părintele John Flynn, LC

Este ușor să criticăm mijloacele media pentru modul cu prezintă știrile în materie de religie, dar pe de altă parte este adevărat că a crescut și disponibilitatea conținuturilor bune. Inovațiile tehnologice au redus puterea vechilor monopoluri în comunicații, deschizând noi spații Bisericii și credincioșilor.

Câteva articole apărute în presa recentă dau știrea despre munca desfășurată de Chris Wyatt, cel care a conceput God.Tube.com, o alternativă creștină la siturile Internet care oferă videoclipuri și informații diferite.

"Ne place să-l considerăm ca un creștinism «on demand» (la cerere), la care poți avea acces 24 de ore din 24, 7 zile din 7, când ai mai mare nevoie", a spus Wyatt, conform unui articol din Christian Science Monitor din 6 februarie. Motoul sitului este "Broadcast Him" (trimite-l în direct), cu referință la Isus, în mod voit în contrast cu moto-ul lui YouTube care este "Broadcat Yourself" (trimite-te pe tine însuți în direct).

Situl GodTube a fost deschis anul trecut în august și, conform articolului, crește rapid, cu circa 1,7 milioane de vizite diferite pe lună.

Conform unui articol apărut la 1 noiembrie pe situl lui Wyatt, ar exista deja 150.000 de persoane înregistrate cu un profil activ propriu și cu 25.000 de videoclipuri publicate. Clipurile sunt controlate înainte de a fi făcute publice, dar cu toate acestea unele dintre ele sunt polemice și critice față de unele Biserici sau de unele credințe.

Și Biserica începe să exploreze posibilitățile lumii video-urilor. În Italia, arhiepiscopul de Milano, cardinalul Dionigi Tettamanzi, pune on-line o serie de imagini despre Postul Mare, după cum afirmă cotidianul La Repubblica din 23 februarie.

Imaginile sunt puse pe YouTube în fiecare vineri după-amiază. Conform articolului, peste 16.000 de persoane au vizitat prima serie. Cardinalul Tettamanzi, în afară de mesajele de Postul Mare, oferă video-clipuri pentru a răspunde la o serie de întrebări care i se pun prin intermediul sitului internet al arhidiecezei.

Între timp, în Canada, arhiepiscopul de Toronto Thomas Collins trimite imagine dintr-o serie de "Lectio Divina", conform cotidianului canadian Western Catholic Reporter din 14 ianuarie.

Articolul explică faptul că o dată pe lună, arhiepiscopul Collins dă o "lectio divina" în catedrala "Sfântul Mihai" din Toronto. Canalul de televiziune din Toronto "Salt and Light" transmite aceste conferințe și apoi dă înregistrările la Arhidieceză, care le face disponibile pe situl Internet. Imaginile sunt puse și pe YouTube, împreună cu alte materiale.

Și cardinalul Francis Arinze, prefectul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, se folosește de noile tehnologii prin intermediul unui sit Internet dedicat pentru podcast și pentru imagini despre o largă varietate de teme.

Informația Vaticanului

Și Vaticanul se folosește tot mai mult de Internet. Situl său oficial este unul dintre cele mai vizitate din lume, în timp ce sunt poate mai puțin cunoscute conținuturile puse la dispoziție de multe congregații din Vatican care au elaborat situri internet proprii.

De exemplu, Congregația pentru Cler are un sit care conține numeroase documente. Între acestea este o culegere de discursuri și texte referitoare la rolul preoților, idei folositoare pentru pregătirea omiliilor și date statistice cu privire la numărul seminariștilor și al clericilor.

Pagina permite și accesul la textul Bibliei care conține referințele la omiliile sfinților părinți și ale învățătorilor Bisericii, și la magisteriu, îmbogățind astfel lectura Sfintelor Scripturi.

Și Consiliul Pontifical pentru Viață și Consiliul Pontifical pentru Pastorația Sănătății au siturile lor Internet, care conțin documente de specialitate, raporturi cu privire la activităților și congresele lor și legături la informații ulterioare.

Pagina web a Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii conține o amplă serie de documente, discursuri ale membrilor consiliului și de texte ale câtorva conferințe făcute în nenumăratele întâlniri organizate despre teme de actualitate.

Și Statul Vatican are pagina sa, cu nenumărate conținuturi referitoare la bazilica "Sfântul Petru" și la Muzeele Vaticane, în afară de informații utile despre oficiile din Vatican, cum sunt vânzările de timbre și de monede.

Chiar Radio Vatican nu se limitează la transmisiile radiofonice, ci gestionează un sit Internet în care pune la dispoziție diferite materiale audio care se pot descărca.

Via SMS

Un alt mijloc de comunicație, deja folosit de câtva timp, este cel al mesajelor SMS via telefon celular. În Italia, un acord recent între Vodafone și Lux Vide va permite trimiterea de citate ale papei Ioan Paul al II-lea, după cum afirmă Corriere della Sera din 7 februarie.

Proiectul este sub supravegherea lui Joaquin Navarro-Valls, fost director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun. În afară de fraze ale lui Ioan Paul al II-lea, utilizatorii vor putea primi și o imagine a sfântului zilei, cu o scurtă notă biografică. Alte servicii de această natură sunt deja disponibile în Italia, între care posibilitatea de a primi Angelus duminical al papei via SMS.

Între timp în Austria sunt deja disponibile, în mesaje SMS, textele pentru Postul Mare de Benedict al XVI-lea, conform Agence France Presse din 7 februarie. Citatele sunt luate din discursuri și omilii ale papei, rostite în timpul vizitei sale în Austria din luna septembrie anul trecut.

Conferințele episcopale naționale dezvoltă paginile lor web, intrând tot mai mult în lumea multimedială. Pagina Conferinței Episcopale Italiene conține o mare varietate de imagini video, fotografii și podcast. În secțiunea "Proiect cultural" este acces la materiale care evidențiază rolul important al creștinismului în cultura contemporană. Secțiunea "Muzeu virtual" dispune de un mare număr de imagini a câtorva din multele comori ale artei creștine în Italia.

Conferința episcopală a Statelor Unite pune la dispoziție pe situl său Internet podcast cu lecturile de la Liturghia zilei, în afară de secțiuni dedicate sfântului zile și de sugestii pentru rugăciunea zilnică. O pagină specifică despre Postul Mare conține multe rugăciuni, între care textele pentru rugăciunea Căii sfintei cruci, și în format audio.

Materiale pentru Postul Mare și Paște sunt dat și de situl web al Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor. Fișierele conțin muzică, lecturi biblice și reflecții ale episcopilor.

Diecezele

În Statele Unite, multe dieceze pun la dispoziție foarte multe materiale. În multe cazuri, o bună parte din conținutul săptămânalelor catolice locale este disponibil pe Internet, între care editorialele episcopului. Și conținuturile audio și video sunt tot mai prezente pe aceste situri Internet.

Arhidieceza de Boston are un link la televiziunea catolică locală, unde sunt disponibile video-clipuri. Cardinalul Sean O'Malley este cunoscut de acum de cea mai mare parte a credincioșilor prin blogul său personal în care dă cont de activitățile sale zilnice.

Situl diecezan de Denver nu oferă numai articolele săptămânale ale episcopului Charles Chaput, ci și înregistrarea audio a omiliilor sale de la Liturghiile duminicale din catedrala "Neprihănita Zămislire", în afară de o serie de fișiere audio cu interviuri făcute în ultimii ani.

Și Arhidieceza de Philadelphia are o secțiune cu numeroase fișiere video și audio referitoare la evenimentele locale și la reflecțiile cardinalului Justin Rigali. O altă secțiune conține reflecțiile aceluiași cardinal, bazate pe Compendiul Catehismului Bisericii Catolice. Cu un minim de creativitate și cu ajutorul tehnologiilor moderne, răspândirea mesajului Evangheliei devine tot mai ușor și mai aproape de viața cotidiană.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat