Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Michal Heller a câștigat Premiul Templeton 2008

Michal Heller, preot catolic polonez, cosmolog și filosof al științei, a fost ales câștigător al ediției 2008 a Premiului Templeton. Inițiat în anul 1973, premiul este acordat anual de către Fundația "John Templeton", fiind cel mai mare premiu în bani acordat persoanelor fizice. În valoare de 820.000 de lire sterline (peste 1,6 milioane de dolari), premiul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la 12 martie 2008, la Centrul Cultelor (the Church Center) al Națiunilor Unite din New York.

Profesor la Facultatea de Filozofie a Academiei Pontificale de Teologie din Cracovia, Michal Heller, în vârstă de 72 de ani, și-a dedicat mai bine de 40 de ani din viață cercetării în domeniul cosmologiei și elaborării unor teorii originale privitoare la originea și cauza universului. Deși și-a desfășurat cea mai mare parte a activității de cercetare în plină perioadă a dictaturii comuniste, omul de știință polonez s-a impus în mediul academic occidental drept autor al unor concepții provocatoare despre univers, teorii situate la intersecția dintre fizică și cosmologie, pe de o parte, și teologie și filozofie, pe de alta. Întrebările care subîntind cercetările sale țin în egală măsură de cercetarea fundamentală din mecanica cuantică și cosmologie precum și de metafizică: Se poate vorbi de o cauză primă a lumii? De ce există ceva mai degrabă decât nimic? Este, oare, necesară existența universului? Pornind de la simpla constatare a existenței universului, ce se poate spune despre existența lui Dumnezeu?

Cultura științifică riguroasă și educația teologică îi permit lui Heller să abordeze cu ușurință subiecte aflate la granița dintre știință și filozofia științei. Pe cât de prolific pe atât de profund și original, savantul polonez a semnat peste 30 de volume și aproape 400 de articole în reviste științifice prestigioase, având contribuții în probleme precum unificarea relativității generale cu mecanica cuantică, teoria universului multiplu, aplicarea geometriei necomutative în fizica relativistă. Într-o declarație acordată cu ocazia anunțării premiului, Heller își rezumă concepția cauzalistă despre lume astfel:

Diferitele procese care au loc în univers pot fi reprezentate ca o succesiune de stări în care o stare anterioară este cauza stării succesoare, existând întotdeauna o lege dinamică ce prescrie modul în care o stare generează o altă stare. Având în vedere faptul că legile dinamice sunt exprimate sub forma unor ecuații matematice, întrebarea privitoare la cauza universului se reduce la întrebarea privind cauza legilor matematice. Ajungem astfel la problema Proiectului Fundamental după care Dumnezeu a conceput universul, și anume, problema primei cauze a lumii: De ce există ceva mai degrabă decât nimic? Ridicând această întrebare nu avem în vedere o cauză obișnuită, ci originea tuturor cauzelor posibile.

Ca preot catolic, Heller a izbutit să depășească discursul oficial antireligios al epocii comuniste, propunând, în lucrările sale, noi perspective asupra credinței. Savantul polonez plasează viziunea creștină tradițională despre lume într-un context științific cosmologic ce a primit titulatura de teologie a științei. Argumentându-și propunerea pentru candidatura lui Heller, profesorul Karol Musiol, rector al Jagiellonian University și profesor la Institutul de Fizică al aceleiași universități, arată că tezele acestuia, sprijinite atât pe cercetări științifice cât și pe studii teologice, sunt mai mult decât o încercare banală de a împăca știința și religia. Concepția unică a lui Heller oferă religiei "o perspectivă larg deschisă către știință", constată Karol Musiol. "Pentru Heller, natura matematică a lumii și abilitatea oamenilor de a cunoaște această natură matematică a lumii sunt temeiuri puternice pentru existența lui Dumnezeu."

Premiile Templeton sunt menite să încurajeze îndeosebi acele cercetări științifice dedicate progresului spiritual al umanității. Criteriile avute în vedere la selecționarea candidaților sunt creativitatea, inovativitatea și eficiența puse în slujba unei mai bune comunicări între știință și tehnologie, pe de o parte, și religie și dezvoltare spirituală, pe de alta. Fundația "John Templeton" investește anual 70 de milioane de dolari pentru cercetări în domenii precum științe naturale și științe umane, filozofie și teologie, științe ale educației și științe economice.

Pentru prima dată în istoria sa de 36 de ani, Premiul Templeton a fost acordat de un juriu din care a făcut parte și o personalitate binecunoscută a vieții publice din România, Eminența sa Daniel Ciobotea, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Ceilalți 8 membri ai juriului sunt Dewi Fortuna Anwar, președintă a Departamentului de Științe Sociale și Umaniste al Institutului Indonezian de Științe din Jakarta, Indonezia, Sarah Coakley, profesoară la Universitatea Harvard, SUA, Francis S. Collins, director al National Human Genome Research Institute, SUA, Kaikhosrov D. Irani, profesor emerit de filozofie la City College, New York, SUA, Kenneth S. Kendler, profesor de genetică umană și psihiatrie la Medical College din cadrul Virginia Commonwealth University, SUA, Michael Novak, teolog, fost diplomat, șef al Catedrei "George Frederick Jewett" de Religie, Filozofie și Politici publice din cadrul American Enterprise Institute din Washington, D.C., SUA, M. S. Swaminathan, președinte al M. S. Swaminathan Research Foundation, Madras, India, și Walter E. Thirring, profesor emerit al Departamentului de Fizică teoretică al Universității din Viena, Austria.

Primul premiu Templeton a fost acordat în anul 1973 Maicii Tereza, laureată și a Premiului Nobel pentru Pace, pentru contribuțiile sale în domeniul religiei și al carității. Printre personalitățile care au primit distincția Fundației "John Templeton" se mai numără faimosul scriitor rus Alexandr Soljenițîn (1983), marele fizician german Carl Friedrich von Weizsäcker și reverendul scoțian Lord MacLeod, ambii premiați în anul 1989, Paul Davies (1995), cosmolog și astrobiolog american, unul dintre cei mai importanți fizicieni contemporani, fizicianul și matematicianul american Freeman Dyson (2000), fizicianul sud-african George F.R. Ellis (2004), binecunoscutul matematician și cosmolog britanic John D. Barrow (2006), precum și filozoful canadian Charles Taylor (2007).

Pentru mai multe informații privind Premiul Templeton și Fundația "John Templeton" accesați www.templetonprize.org și www.templeton.org.

În România fundația este reprezentată de Dana Oancea / Achelis & Partner Public Relations, tel: 021/4120214; 0721/245841, e-mail: dana.oancea@achelis.com


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat