Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Surorile Campostrini la întâlnire cu tinerii

Surorile Campostrini organizează, pentru toți tinerii interesați, a cincea întâlnire formativă, ce va avea loc la Casa Surorilor Campostrini din Gherăești, sâmbătă, 15 martie 2008, între orele 15.00-17.30.

La această întâlnire vom reflecta asupra semnificației pe care o are prietenia, vom încerca să înțelegem modul de a trăi cât mai autentic această dimensiune a vieții noastre și de asemeni vom medita împreună asupra tipului de relație pe care ar trebui să o instaurăm cu Isus; o relație în care activitatea - acțiunea să fie în armonie cu contemplația - reflexia. Vom analiza un text din evanghelie în care sfântul Luca (Lc 10,38-42) ne vorbește despre întâlnirea dintre Isus, Maria și Marta, evidențiind cu măiestrie sensul profund al prieteniei.

Istoria Mariei și a Martei este o istorie într-adevăr emblematică și trebuie să avem grijă să nu le opunem, ci să simțim necesare fie una fie cealaltă, pentru că împreună sunt două moduri diferite de a trăi prietenia și relația cu Isus. Ele îl primesc pe Domnul în "casa" lor, în profunda diferență a identității fiecăreia. În relația cu Isus Maria adoptă o atitudine de mare disponibilitate, căci pătrunsă de prezența cuvântului divin, înțelege că singurul lucru pe care poate și trebuie să îl facă este să rămână disponibilă pentru a primi, a asculta, a rămâne în prezența lui Isus. A fi pentru ceilalți, a oferi ceea ce suntem și avem, uneori ne poate costa, și iată că și Marta în dinamicitatea sa, obosește, face experiența limitelor umane, simte greutatea de a face față situațiilor și i se adresează lui Isus. El o înțelege, apreciază generozitatea primirii sale, recunoaște că Marta nu se mulțumește cu un sentiment, ci îl traduce în gesturi concrete de ospitalitate. În același timp însă vrea să corecteze Martei o imperfecțiune umană: aceea de a se lăsa prinsă în mreaja lucrurilor materiale riscând să piardă din vedere semnificatul profund al prieteniei, să uite ceea ce este mai esențial. Isus o cheamă pe Marta de două ori pe nume și putem simți cum în această chemare există intensitatea prieteniei și a înțelegerii greu de imaginat. "Pentru multe te îngrijești și te frămânți", spunând acestea Isus nu se referă la multele ocupații materiale, dar la acele lucruri care ne fac să uităm de el.

Ce putem învăța noi? Ne dăm seama că nu trebuie să negăm umanitatea noastră, ci să o purificăm, nu trebuie să trădăm darurile primite de la Dumnezeu, ci trebuie să le facem demne de el prin comportamente și acțiuni concrete, astfel încât viața noastră să se concilieze permanent cu nevoile Mariei și ale Martei, să învățăm să îl primim pe Domnul în "locuința" noastră, să rămânem în prezența sa, dar în același timp să învățăm să oferim în mod gratuit pentru a trăi în profunzime existența noastră.

Sr. Anișoara Șandru

*

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești, Neamț
e-mail: gheraesti@campostrini.it
tel: 0233/746480


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat