Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întoarcerea la casa Tatălui a preotului iezuit Emil Puni

Părintele iezuit Emil Puni, după ce în noaptea dintre marți și miercuri, 4-5 martie 2008, în urma unui infarct cardiac a trecut la Domnul, a fost înmormântat sâmbătă, 8 martie, la Deva. Sfânta Liturghie și ceremonia înmormântării au fost celebrate în biserica "Sfânta Fecioară Maria Imaculata" din Deva, construită de însuși pr. Puni. Trupul său a fost îngropat, după dorința sa, într-o parte laterală a Bisericii.

Numeroasa participare a poporului la funeraliile pr. Puni, desfășurate la Deva, în prezența a patru episcopi și a multor preoți, ne-a făcut să înțelegem mai bine personalitatea, statura și influența pe care pr. Puni a avut-o atât asupra clerului, cât și asupra simplilor credincioși, asupra persoanelor importante și asupra celor simple, din cadrul Bisericii și al societății civile.

Ceremonia fost prezidată de PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, însoțit de ÎPS Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic de Alba-Iulia, de PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, și de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, de pr. Olivo Bosa, provincialul iezuiților, de vicarii episcopali din Timișoara și din Lugoj și de către parohul din Deva, înconjurați de un numeros grup de preoți diecezani și călugări, de confrații iezuiți, în prezența mai multor persoane consacrate, în special din congregațiile "Maica Domnului" și "Baziliene", de care pr. Puni se ocupase, pe timpuri, în calitate de îndrumător spiritual.

Predicii părintelui provincial i-au urmat mesajele episcopilor, ale unui preot ortodox, ale pr. Stef Bernard, fostul provincial al asumpționiștilor, ale primarului Devei, precum și salutul final al parohului din Deva. Au fost numeroase și persoanele care au vrut să-și facă simțită prezența trimițând mesaje din mai multe părți ale României, ale Europei, și chiar și de peste ocean, voind astfel să manifeste recunoștința lor, pentru sfaturile și serviciile ce le-au fost oferite de pr. Puni; dintre acestea dorim să amintim în chip deosebit mesajul trimis de ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop major greco-catolic de Blaj.

Câteva date biografice ale pr. Emil Puni

S-a născut în anul 1916, lângă Târgu Mureș; a intrat în noviciatul Societății lui Isus (iezuiții) în anul 1936 la Totești (Hunedoara); a petrecut șapte ani în Olanda pentru studiile de filozofie și de teologie (1938-1945), unde a și fost hirotonit preot (1943); a petrecut un an în Belgia (1946), pentru o perioadă de formare spirituală (al treilea an de probă, "școala inimii"), iar apoi încă o perioadă de activitate pastorală și de formare la Roma (1947); se va întoarce în România abia la sfârșitul anului 1947, fiind trimis în comunitatea iezuiților din București și primind ca misiune predarea religiei într-un liceu pentru elevii greco-catolici. O dată cu desființarea Bisericii Greco-Catolice și a ordinelor religioase, neacceptând să renunțe la credința sa și la legătura sa cu Biserica Catolică, va fi arestat și închis vreme de mai bine de cinci ani, petrecuți în mare parte în munci silnice la canalul Dunării.

Ieșit din închisoare, după o perioadă petrecută acasă, va fi nevoit să facă diferite munci pentru a se putea întreține, devenind, rând pe rând, ajutor într-o echipă de topografi, brancardier într-o ambulanță a spitalului din Deva, telefonist la același spital.

Firește, în secretul sufletului său, va continua să-și trăiască vocația de persoană consacrată, să se roage, să celebreze sfânta Liturghie și să desfășoare activități pastorale pe ascuns, pentru a menține vie credința multor persoane.

În timpul acestei perioade (1958) va fi numit viceprovincial al iezuiților care, ca și el, trăiau în clandestinitate, iar în anul 1967 va fi numit provincial; sarcină pe care o va avea până în anul 1995.

O dată cu revoluția din anul 1989 și cu reabilitarea Bisericii Greco-Catolice și a ordinelor religioase, va colabora cu ierarhii Bisericii și cu ceilalți credincioși pentru redarea unei noi vitalități credincioșilor și punerea structurilor de bază ale Bisericii și ale ordinelor religioase. Se va ocupa cu multă pasiune timp de 13 ani de renașterea Ordinului iezuiților în România; va ocupa funcția de vicar episcopal în Dieceza de Lugoj; va fonda, împreună cu dr. Eugen Lupu și cu alți medici, Asociația medicilor catolici din România; va fi promotor al înființării Conferinței Superiorilor Majori ai Instituțiilor Religioase; va restabili Apostolatul rugăciunii și pentru o scurtă perioadă va conduce Seminarul major din Blaj. La toate acestea se va adăuga construirea bisericii greco-catolice din Deva, pe care o va duce până la capăt, cu mult sacrificiu. În tot acest timp, el nu a neglijat, ba chiar a dat mereu prioritate Bisericii vii a credincioșilor, motiv pentru care, o dată încheiată construirea bisericii, a putut să se bucure, văzând-o imediat umplându-se de credincioșii călăuziți de el în toți acei ani de pastorație.

Cine a fost pr. Emil Puni

A fost cu siguranță o figură foarte complexă: exigent și amabil, dur și iertător, un visător al marilor proiecte pentru dezvoltarea Bisericii, dar realist și atent la detalii, cu o voință fermă, mereu îndreptat spre un scop bun.

Nu a uitat niciodată că este o persoană consacrată și un preot; profita de orice ocazie pentru a spune o vorbă bună, un cuvânt de încurajare, sau pentru a înălța mintea persoanelor pe care le întâlnea, indiferent de statutul social al acestora. Obișnuia să spună "Nu trebuie să avem teamă de nimeni, doar de Domnul".

A trăit din plin dimensiunea de păstor al sufletelor, căreia i s-a dedicat fără rezerve, zi și noapte, ca îndrumător spiritual și duhovnic; uitând de multe ori și să mănânce. În fața acestei activități nu existau boli sau obligații care puteau să-l distragă; ea prevala asupra tuturor celorlalte. El considera aceasta ca mijlocul cel mai înalt și folositor pentru convertirea și reapropierea unei persoane față de Dumnezeu.

Sufletul său de păstor era într-adevăr mare și pasionat, iubitor și primitor; obișnuia să reamintească că un preot iezuit e un om de reconciliere, înțelegător, mereu disponibil pentru binele sufletelor fără a precupeți nici un efort pentru aceasta.

Părintele Puni a fost mereu preocupat de a-și cultiva mintea, de a fi mereu la curent cu noutățile, de a urmări dezvoltarea pe care Conciliul Vatican II a adus-o Bisericii; drept mărturie stă bogata sa bibliotecă și numeroasele reviste pe care le primea din multe țări europene. Chiar și în aceasta, nu era motivat de un simplu interes personal pentru cultură, ci de o inimă de păstor; din dorința de a ajuta cât mai mult sufletele, în special mulți preoți și credincioși culți care veneau la el pentru îndrumare spirituală și spovadă.

În ciuda vârstei înaintate, continua să reflecteze, să lucreze și să ordoneze bogatul material acumulat în anii de cercetare, făcuți în arhivele țării și în străinătate, asupra istoriei Bisericii în România și asupra Catehismului sfântului Petru Canisiu; cu dorința ca într-o zi acesta să fie publicat.

Dar ceea ce în ultimii ani i-a ocupat cea mai mare parte a timpului, a energiilor și a preocupărilor a fost construcția bisericii parohiale din Deva, pe care a vrut-o mare și frumoasă pentru a cuprinde toate persoanele pe care el le purta în suflet, cărora le-a fost de ajutor în a-și înălța mintea, inima și întreg trupul spre Dumnezeu; prin mijlocirea Mariei, căreia i-a fost dedicată biserica.

Devotamentul său sincer față de Domnul, credința sa în rugăciunea Bisericii, recunoștința sa pentru vocația primită, forța voinței sale, spiritul său de sacrificiu, iubirea sa totală și dezinteresată pentru binele sufletelor, implicarea sa în renașterea Bisericii Greco-catolice și a Provinciei Române a Societății lui Isus, vasta sa cultură, entuziasmul său pentru lucruri mari pentru Domnul, toate au fost asemenea unui foc care a înflăcărat multe suflete cu dorința de a-și împărtăși viața sa de preot și de persoană consacrată; de fapt mulți tineri, sub îndrumarea sa, au cerut să intre în Societatea lui Isus sau în alte institute religioase, și în mod special în Seminarul Diecezan Greco-Catolic.

Noi, cei care am beneficiat de îndrumările sale și suntem acum martori la acestea, nu ne rămâne decât să-i mulțumim Domnului pentru că ni l-a dat pe părintele Puni și să ne rugăm ca el să primească răsplata făgăduită slujitorilor săi credincioși.

Pr. Olivo Bosa, SJ

* * *

Fotografii de la înmormântare pot fi vizualizate la adresa:
http://picasaweb.google.it/francisc.horjinec/InmormantareaPrPuniEmilLaDeva,
iar un scurt videoclip de la același eveniment poate fi vizualizat la adresa:
http://picasaweb.google.it/francisc.horjinec...


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat