Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Se intensifică dezbaterea despre avort

Crește aspectul clar al efectelor sale asupra femeii

De pr. John Flynn, L.C.

Tema avortului este în centrul campaniilor electorale care se desfășoară atât în Italia cât și în Spania. Totuși, interesul nu se limitează la aceste două țări.

La 28 ianuarie, în Canada s-au împlinit 20 de ani de când Curtea Supremă a legalizat avortul, în cadrul unui proces referitor la o clinică condusă de Henry Morgentaler, care de atunci a devenit unul dintre cei mai vestiți abortiști din țară.

"Această luptă a dat sens vieții mele", ar fi spus Morgentaler, conform celor publicate la 26 ianuarie în cotidianul canadian National Post. Articolul mai afirmă că din circa o jumătate de milion de sarcini pe an, actualmente, una din trei se termină cu un avort.

Totuși, acest lucru nu e suficient pentru unii activiști. Articolul o citează pe Sanda Rodgers, profesor de drept la Universitatea din Otawa, conform căreia ar mai exista încă prea multe obstacole în calea avortului: "Canada mai are încă foarte mult drum de parcurs".

Pe de altă parte, în aceeași zi, în National Post, Michael Coren atrage atenția asupra faptului că în ultimele două decenii aproape două milioane de copii și-au găsit moartea din cauza avortului. El mai spune că acest lucru a însemnat cheltuiala publică a circa un miliard de dolari canadieni (660 de milioane de euro), într-un moment în care sunt eliminate fondurile statale pentru multe proceduri sanitare.

Supraviețuirea

Între timp, în Marea Britanie continuă să fie obiect de discuție scăderea limitei temporale pentru avort. Actualmente este permis să se facă avort până la a 24-a săptămână de sarcină, cu posibilitatea de derogare în cazul copiilor afectați de patologii clinice.

La 1 februarie, cotidianul Telgraph a publicat datele prezentate de University College London Hospital din care rezultă că procentele de supraviețuire a copiilor prematuri au crescut considerabil. În primii ani din deceniul '80, o treime din copiii născuți între a 22-a și a 25-a săptămână de gestație au supraviețuit, în timp ce la sfârșitul anilor '90 acest procent a urcat la 71%.

La 4 februarie, și cotidianul Daily Mail s-a exprimat cu privire la această temă, amintind că un număr semnificativ de copii avortați în realitate supraviețuiesc. Articolul se bazează pe statisticile publicate într-un studiu oficial făcut de Confidential Enquiry into Maternal and Child Health.

Numai într-un an, mai bine de 66 de copii au supraviețuit după ce au fost avortați în sediile Serviciului sanitar național. Erau în stare să respire fără ajutor și circa jumătate dintre ei au rămas în viață timp de o oră, conform cotidianului.

"Faptul că se fac avorturi în timpuri de sarcină așa de înaintate încât să permită supraviețuirea va induce pe mulți să susțină că limita temporală maximă trebuie să fie redusă", după cum afirmă Julia Millington de la Pro-Life Alliance în Daily Mail.

Riscul de cancer

În afară de faptul că provoacă moartea celui ce trebuie să se nască, avortul are incidență și asupra sănătății femeii. Chestiunea referitoare la ipoteza că avortul mărește riscurile de cancer la sân a fost dezbătută îndelung. Dintr-o analiză recentă a unui observator independent, rezultă că riscul este întemeiat. Patrick Carroll, director de cercetare la Pension and Population Research Institute din Marea Britanie, a publicat un articol în ediția din noiembrie anul trecut a revistei The Actuary, revistă oficială britanică a meseriei de actuar.

Carroll subliniază înainte de toate că mărirea incidenței cancerului la sân nu poate fi negată: în medie cu 80% încă din anii '70, pentru toate categoriile de vârstă.

Cea mai mare parte a efectelor negative cunoscute, explică Patrick Carroll, se referă la reproducere, la sarcină sau la nivelurile hormonale. "Un avort făcut are efecte cancerigene care cresc dacă femeia este nullipară - adică nu a născut niciodată - deoarece lasă celulele mamare într-o stare de dezvoltare întreruptă, supuse mai mult la apariția cancerului", susține el.

Puțin mai mult de jumătate din avorturi - 53% - în Marea Britanie sunt efectuate de femei care nu au mai născut, afirmă Carroll. În afară de asta, și faptul de a naște conferă o protecție mai mare față de cancerul la sân. Pe baza datelor referitoare la ultimele decenii, el conclude că procentele de avort și de fertilitate "sunt cei mai buni indicatori pentru a prevedea tendințele cancerului la sân".

Totuși, mijloacele de comunicare socială tind să survoleze peste aceste elemente care demonstrează riscurile la care femeia se expune cu avortul, afirmă Dennis Byrne, scriind în Chicago Tribune din 22 octombrie.

Byrne spune că a fost făcută o largă răspândire a unui studiu recent despre riscurile cancerului la sân pentru femeile care beau mai mult decât se recomandă. "În același timp, a fost publicat un studiu care consideră avortul ca un important factor de risc pentru cancerul la sân, dar despre asta nu am reușit să găsesc un cuvânt de descriere în principalele mijloace media", adaugă el.

Studiul, afirmă el, a fost publicat în Journal of American Physician and Surgeons. Cercetătorii, bazându-se pe datele din opt țări europene, au evidențiat că incidența cancerului la sân crește în cazurile femeilor care au avortat.

Cercetare

Grijile pentru sănătatea femeilor care avortează l-au făcut pe guvernatorul de Missouri, Matt Blunt, să creeze o task-force pentru a cerceta această chestiune, conform cotidianului Washington Times din 19 decembrie.

Gerogette Forney, co-fondator a lui Silent No More, o rețea de persoane care au suferit din cauza avortului, a prezentat la Washington Times că "elementele care demonstrează efectul devastator al avortului sunt pretutindeni".

Aceasta este o afirmație care este confirmată într-un studiu efectuat de câțiva medici de la Virginia Commonwealth University. După ce au studiat o cazuistică de 45.000 de nașteri, au conchis că un singur avort spontan sau indus ajunge să tripleze riscurile următoarelor nașteri premature sau sub-greutate, conform cotidianului Times din Londra din 18 decembrie.

Conform acestui studiu, publicat de Journal of Epidemiology and Community Health, două avorturi spontane sau induse măresc acest risc de cinci ori, și trei avorturi îl măresc de nouă ori.

Aceste concluzii sunt confirmate și dacă se ține cont de alte variabile cum sunt fumatul, alcoolul și presiunea sangvină ridicată, afirmă Times.

Apoi, avortul produce și efecte psihologice. În Anglia, o femeie numită Emma Beck și-a luat viața recent fiind chinuită de sentimentele de vinovăție pentru că a avortat, conform ziarului Daily Mail din 22 februarie.

În septembrie 2006 a avortat gemenii pe care-i purta în sân. Sinuciderea a avut loc în februarie, însă faptul a fost făcut cunoscut doar recent, în cursul unei anchete cu privire la moartea ei. "Pentru mine viața este un iad. Nu ar fi trebuit să avortez", a scris ea într-un bilet înainte de a se sinucide.

Din anchetă a reieșit că logodnicul ei a "reacționat urât" la vestea că ea a rămas însărcinată și nu a susținut-o. Mama lui Beck a spus că, după părerea ei, fiica sa nu ar fi primit informații suficiente din partea spitalului în care a fost făcut avortul.

Drept fundamental

Benedict al XVI-lea a vorbit de mai multe ori despre avort. "Dreptul uman fundamental, fundament pentru toate celelalte drepturi, este dreptul la viață", a afirmat întâlnind autoritățile și corpul diplomatic în timpul călătoriei sale la Viena, la 7 septembrie 2007.

"Acest lucru este valabil pentru viață de la zămislire până la sfârșitul său natural. Prin urmare, avortul nu poate fi un drept uman - este contrariul său", a afirmat el.

La 19 noiembrie, adresându-se episcopilor din Kenya aflați la Roma pentru vizita ad limina apostolorum, a făcut referință la presiunile exercitate de "cultura seculară globalizată" pentru a promova avortul. "Această distrugere directă a vieții umane nevinovate nu poate să fie justificată în nici un caz, oricât de dificile ar fi împrejurările care duc la un pas așa de grav", a declarat pontiful.

"Atunci când predicați evanghelia vieții amintiți poporului vostru că dreptul la viață al oricărei ființa umane nevinovate, născută sau care urmează să se nască, este absolut și valabil pentru toate persoanele fără nici o excepție", a spus papa episcopilor din Kenya. O evanghelie care încă mai trebuie să fie vestită multor persoane în lume.

(Agenția Zenit, 9 martie 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat