Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Țara Sfântă: Pelerini pe urmele Mariei și ale lui Isus

Un grup de 52 de pelerini din Parohia Sagna, Parohia "Fericitul Ieremia" Roman și din zona Bacăului a mers în Țara Sfântă pe urmele Mariei și ale lui Isus în perioada 2-8 martie 2008.

Dintre ei au făcut parte și cinci preoți: pr. Carmil Farțade, pr. Valentin Ciceu, pr. Ioan Roșu, pr. Romeo Neculai și pr. Daniel Budău, conduși de pr. Cristian Vacaru din Israel.

Au vizitat cu toții locuri de la Betleem, Nazaret, Cana, Marea Moartă, Lacul Genezaret, Tabor, locuri unde sămânța credinței a încolțit pentru prima oară în sufletele oamenilor.

Câțiva dintre ei și-au exprimat starea de spirit în felul următor:

Pelerinajul în Țara Sfântă a fost o binecuvântare pentru mine. Am avut ocazia să pășesc pe urmele lui Isus și ale Mariei, urme binecuvântate. Ca preot trăirea a fost intensă mai ales la celebrarea sfintei Liturghii în fiecare zi, dar, mai ales, pe muntele Tabor a fost o revelație. Cristos și-a arătat adevăratul chip la jertfa euharistică. Dincolo de toată măiestria omului l-am văzut pe același Dumnezeu umil și smerit gata să slujească. Am văzut mormântul gol. (pr. Valentin Ciceu)

Eu m-am bucurat că am putut să-i spun mamei noastre Maria "La mulți ani!" chiar de ziua ei - 8 martie - la Nazaret. Nu cred că a fost o simplă coincidență a programului, dar chiar și așa Maria merită stima noastră pentru că a fost prima ucenică a lui Isus; a fost prima care a meditat, în inima ei, cuvântul lui Dumnezeu. Întâlnirea cu locurile sfinte reprezintă descoperirea unui adevărat izvor de apă dulce într-un deșert, și acum înțeleg acest lucru. Ochii trupului au văzut arta splendidă, ochii sufletului s-au întâlnit cu mormântul gol al lui Isus, al Mariei și al lui Lazăr. Mulțumesc Domnului că am putut să văd o rază din frumusețea lui. (pr. Daniel Budău)

Suntem impresionate. Suntem mulțumite că am putut ajunge în Țara Sfântă, unde, mult timp nici nu am putut a visa să călcam cu piciorul nostru. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a întărit pentru a putea face acest pelerinaj. Mulțumim părintelui Cristi pentru modul cum a gândit acest pelerinaj, pentru modul cum ne-a purtat de grijă și, mai ales, pentru carisma sa! (Olga P., Tatiana N.)

A fost o experiență unică cu trăiri spirituale deosebite. Este prima oară în viață când am avut ocazia de a asculta sfânta Liturghie și de a mă împărtăși în fiecare zi timp de șase zile. Am simțit bucuria sufletească de a vedea locuri despre care auzisem numai. Grupul a fost format din credincioși catolici, dar și ortodocși; cu toate acestea grupul a fost unit și am fost ca frații. Ne-am bucurat de prezența a șase preoți, ceea ce rar se întâmplă. (Eugen P.)

Acest pelerinaj în Țara Sfântă a fost pentru mine ca o binecuvântare, ca un dar special din partea lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu ocupă un loc esențial în viața mea, de acum voi înțelege și voi trăi mai intens acest cuvânt datorită faptului că am pășit pe locurile sfinte. Ar fi multe de spus, dar închei prin a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest privilegiu de a vizita locurile sfinte. (Sr. Regina)

Până acum nu știam ce înseamnă să ți se taie respirația și să ți se înmoaie genunchii. Am cerut de la Dumnezeu să mă învețe să mă rog cu Biblia. Acum cred că am învățat și o voi iubi. Catedrala Bunei Vestiri și pustiul m-au copleșit. Sper și mă rog ca Isus și Sfânta Fecioară Maria să-mi păstreze harurile primite. Mulțumesc Domnului pentru acest pelerinaj și pr. Cristi. (Mariana)

Știam din cărți toate aceste lucruri, dar aici le-am văzut. Am văzut gloria celui înviat și tot ceea ce au făcut primii creștini pentru a dovedi aceste lucruri. Faptul că am stat la Betleem a fost o surpriză plăcută, am călcat câteva zile acolo unde a copilărit Cristos, Fiul lui Dumnezeu, însă catedrala de la Nazaret e o dovadă de prețuire a Maicii Domnului și a mamei noastre. Nicăieri nu am văzut o așa exprimare a iubirii unui om față de propria mamă. Sunt mândru că sunt fiul ei. La Cana a fost cel mai emoționant moment, atunci când 10 cupluri, care au participat la pelerinaj, au retrăit momentele jurămintelor Căsătoriei în fața pr. Cristi. Acolo unde a început șirul de minuni s-a săvârșit o minune în viața mea. Îi mulțumesc Domnului. (Eusebiu B.)

Pr. Daniel Budău


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat