Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răducăneni: Zi de reculegere cu ACA

Un grup de 11 adulți din Răducăneni au participat la ziua de reculegere pentru Acțiunea Catolică, ramura Adulți, cu tema: "Familia: baze, pericole, speranțe", organizată sâmbătă, 8 martie 2008, la Casa "Nazaret" a Surorilor Duhului Sfânt din localitate. Reflecțiile au fost propuse de pr. vicar Eduard Patrașcu, sub călăuzirea părintelui paroh Maricel Medveș.

Familia ca subiect de meditație într-o sâmbătă, dar să mai fie și 8 martie, e ceva! Unii ar putea spune: "Și ce dacă?!". Eu spun că suntem un pic mai sensibili și mai sentimentali încercând să fim un pic mai buni unii cu alții în această zi.

Zi așadar în care lumea e îmbrăcată în sărbătoare; o zi în care ar trebui să faci o jertfă în loc să asculți mulțimea de urări de bine de la cei dragi, să petreci această zi un pic altfel. După ce ne-am adunat timid, unii dintre noi neputând să ajungă, iar alții (la început) un pic absenți cu gândurile care năvăleau, am început acele puține ore de "stat cu noi înșine" încercând să ne analizăm mai bine.

După rugăciunea de deschidere am vizionat un film scurt care avea ca temă principală "temelia" familiei, și anume dragostea, aceea "binevoitoare, răbdătoare, care toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le îndură" (1Cor 13), baza fără de care familia nu și-ar avea rostul. După vizionarea acestui filmuleț care a trezit în fiecare multe amintiri și nostalgii ale începuturilor vieții în doi (și de ce nu și câte o lacrimă bine ascunsă în colțul ochiului, fiecare înțelegând că iubirea adevărată poate schimba multe), sub îndrumarea părintelui vicar am trecut la meditarea jurămintelor făcute la căsătorie.

Aici trebuie să recunosc că, deși filmul m-a dus într-o stare de visare, meditarea și punctarea fiecărui pas ce-l face fiecare cuplu cu ocazia căsătoriei atunci când se depun jurămintele, m-a făcut personal să-mi analizez viața și să mă gândesc că niciodată nu priveam lucrurile cu atâta intensitate ca până acum. Spusesem și eu acel jurământ acum 12 ani, dar până astăzi nu m-am gândit ce înseamnă și ce greutate aveau cuvintele pe care le rostisem unul în fața celuilalt, în fața lui Dumnezeu și al oamenilor, dar și mai adevărat ce ne-am jurat unul fiecare în sufletul și în conștiința proprie.

După această retrăire sufletească, am trecut la meditarea în particular a relațiilor proprii de căsătorie făcându-ne fiecare examenul de conștiință și punându-ne fiecare sieși o serie de întrebări:

- Ce fac eu ca atmosfera din familia mea să fie mai plăcută?

- Ce fac eu personal ca partenerul meu de viață să nu se simtă singur?

- Ce am greșit în relația mea și cum ar trebui să mă schimb eu, nu celălalt?

Și după astfel de gânduri și întrebări personale ce ne măcinau, am trecut la discuția de grup, căutând punctele de legătură între soți, dar și acele lucruri care distrug căsnicia, căutând amenințările, dar și cum ar trebui să luptăm împotriva lor. Pe scurt, fără dragoste, respect și credință nu se poate discuta de o căsătorie.

Cel mai mult m-a impresionat imaginea căsătoriei descrisă de pr. vicar care a spus că soții sunt un singur trup cu două inimi legate între ele de mâini, acele mâini invitate de către preot să se unească pentru totdeauna în ziua căsătoriei. Dacă mâinile sunt unite, și inimile sunt unite. Această imagine m-a făcut să-mi reamintesc cuvintele de la introducerea la această zi de reculegere, cuvinte luate din Scrisoarea către Efeseni (Ef 5,25-6,3) unde relația dintre soți este asemănată cu relația dintre Cristos și Biserică: "Misterul acesta este mare: o spun cu privire la Cristos și la Biserică, dar și cu privire la voi" (Ef 5,32).

După toate acestea am plecat spre biserică să-i mulțumim Domnului pentru această zi. Ne-am întors acasă bucuroși. Personal vorbind, un gând mă măcina: ceea ce am auzit și învățat astăzi puteau auzi și învăța și alții... dar, cu ajutorul Domnului și prin exemplul propriei schimbări vom ajuta și alte familii să înțeleagă esența căsniciei și să-și amintească de vremurile trecute ce pot fi retrăite și astăzi; dacă nu, la următoarea zi de reculegere: îi așteptăm cu drag.

Crina Mihaela Hădăr

***

După filmulețul care a provocat deja mult, am meditat în tăcere asupra unor probleme legate de viața de cuplu. Ne-am amintit de ziua căsătoriei noastre, ni s-a explicat semnificația fiecărui cuvânt din jurământ. Apoi s-a amintit cât de mult atunci. Aici aș vrea să fac o mărturisire personală. Iubirea de atunci diferă de iubirea de acum, nu în intensitate, ci mai mult în modul de manifestare. Prima îmi dădea mai multă bătaie de cap, îmi crea mai multe probleme; poate era o greșală majoră la mine (egoismul, posesivitatea). Acum totul este altfel: liniște, calm pace (poate soțul a jucat rolul fetei din film ... + harul). Sun mult mai mulțumită de mine astăzi decât eram atunci chiar dacă astăzi poate au mai scăzut gesturile exterioare de manifestare a iubirii (ținerea de mână pe drum, facere de complimente etc.). Cred că i-am făcut mai mult loc lui Isus în inima mea și de aceea simt atâta pace.

A urmat apoi momentul II, cel de discuții în grup unde am avut de răspuns la șapte întrebări. Fiecare participant și-a spus punctul de vedere. Ziua de reculegere s-a încheiat cu un îndemn: "să ne iubim mamele", îndemn întărit de un filmuleț realizat de părintele care arată de ce trebuie iubită o mamă:

- pentru grija pe care o poartă pentru casă și pentru toți membrii familiei;

- pentru nopțile nedormite veghind asupra copiilor;

- pentru faptul că mereu uită de dânsa și se gândește la ceilalți ca să nu le lipsească nimic.

Ca mărturie personală, mama mea m-a cucerit și m-a făcut s-o îndrăgesc prin spiritul ei de jertfă și de sacrificiu. Nu se gândea niciodată la ea, se gândea doar la noi, copiii, și la soț. Asta cred că le lipsește astăzi multor mame și de aceea nu mai au nici o putere asupra copiilor lor.

Margareta Augustin


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat