Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Cea de-a VI-a Zi Europeană a Universitarilor

Europa și America construind civilizația iubirii - 1 martie 2008

Cea de-a VI-a Zi Europeană a Universitarilor, care a avut loc la 1 martie 2008, a fost găzduită în România de catedrala "Sfântul Iosif" din București. Aici s-au întâlnit tineri din București, Iași, Brașov, Miercurea Ciuc, Cluj, fiecare grup fiind însoțit de capelanii universitari ai facultăților din care provin, dar și de alți preoți.

La Institutul Teologic "Sfânta Tereza" din București, la ora 14.00, a avut loc o conferință forum în cadrul căreia fiecare grup a prezentat pastorația universitară a facultății de unde provin. La ora 17.00 a avut loc sfânta Liturghie, celebrată în catedrala "Sfântul Iosif" de pr. Iosif Tiba, capelan universitar al Arhiepiscopiei de București, împreună cu ceilalți preoți veniți la întâlnire.

La Vatican au participat circa 10.000 de studenți în aula "Paul al VI-lea" și alte câteva mii, în legătură directă prin satelit, din zece orașe, printre care și București, de pe continentele Europa și America.

După Liturghie, în jurul orei 17.50, s-a intrat în legătură directă cu tinerii studenți aflați în aula Paul al VI-lea, care i-au salutat prin intermediul legăturilor prin satelit pe ceilalți tineri reuniți la Toledo, Aparecida, Loja, Napoli, Havana, Mexico, Avignon, Washington D.C., București și Minsk.

În fiecare țară participantă a avut loc o procesiune cu drapelul național și cu o lumânare, care au fost așezate la altar lângă cruce.

La ora 16.15 a început vegherea, fiind condusă de tinerii studenți din Toledo, Aparecida și Loja, care au dat citire spre reflecție un text din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni (1,18-31), s-a citit din enciclica papei Benedict al XVI-lea Spe salvi, apoi câteva mărturii ale studenților universitari.

Primirea papei Benedict al XVI-lea în aula Paul al VI-lea a avut loc la ora 18.55, după care Sanctitatea sa a primit salutul țărilor aflate în direct.

"Tinerii universitari sunt chemați să coopereze pentru ca seva evangheliei să reînnoiască civilizația iubirii în Europa și Americi și în întreaga omenire". Cu acest îndemn adresat universitarilor din Europa și Americi, Sfântul Părinte a prezidat privegherea mariană de rugăciune în Vatican.

Câte un student din Minsk, Aparecida, Mexico, Loja, Napoli, Toledo și Roma au invocat câte un dar al Duhului Sfânt, în timp ce fiecare țară aprindea o lumânare la altar.

Sfântul Rozariu a fost recitat în direct de către tinerii din Havana, Napoli, Mexico, Avignon și Washington D.C.

De la catedrala "Sfântul Iosif", în direct, tinerii studenți au condus Litania lauretană, pe parcursul transmisiei fiind date imagini cu icoana "Sedes Sapientiae", cu tinerii, preoții și credincioșii. "Sedes Sapientiae" (Scaunul Înțelepciunii) este icoana studenților, prezentă acum în România, care va face turul sediilor universitare.

PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București a încheiat rugăciunea sfântului Rozariu.

Apoi Sfântul Părinte a salutat fiecare țară în limba sa. Studenților români papa le-a spus: "Iubiți prieteni reuniți la București, Domnul să vă binecuvânteze! Pentru a răspândi civilizația iubirii, creștinii trebuie să fie uniți în spirit ecumenic. Dați voi înșivă un exemplu constant de sinceră colaborare între toți ucenicii lui Isus".

A urmat încredințarea enciclicei Spe salvi tinerilor prezenți de către PS Cornel Damian, privegherea fiind încheiată cu binecuvântarea apostolică a papei Benedict al XVI-lea.

Raluca Gabriela Sandu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat