Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Văleni

Credincioșii din Parohia Văleni au trăit bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe păstorul diecezei, Excelența sa Petru Gherghel, în zilele de 1-2 martie 2008.

Sâmbătă, 1 martie, credincioșii din Văleni, cu mari emoții în suflet și cu flori în mână (copiii cu mărțișoare), se îndreptau spre biserică cu mult timp înainte de sosirea PS Petru, care trebuia să sosească la rozariul ce se recită în fiecare seară înainte de sfânta Liturghie de la ora 17.00.

La ora 16.20 a început vizita pastorală. Preasfințitul, însoțit de părintele Isidor Mocanu, poenitentiarius magnus al Diecezei de Iași, și părinte Lucian Păuleț, cancelarius, au fost întâmpinați în fața bisericii cu pâine, din roadele muncii oamenilor, și sare, apoi au primit un buchet de flori.

După cuvântarea de bun venit, credincioșii au cântat "Bine ați venit în mijlocul nostru" pentru oaspeții de seamă care au vizitau comunitatea. Însoțiți de strofele acestui cântec au intrat cu toții în biserică.

După o scurtă cuvântare a PS Petru, pr. Andrei Varga, parohul comunității din Văleni, a citit fragmentul evanghelic în care este prezentat momentul pescuirii minunate. Apoi a fost recitat sfântul Rozariu, despre care Preasfințitul spunea că este "cea mai ușoară și plăcută sfintei Fecioare Maria".

După recitarea sfântului Rozariu a urmat sfânta Liturghie, în timpul căreia păstorul diecezei a stat la spovadă împreună cu ceilalți preoți. La sfârșitul Liturghiei, câțiva copii i-au întâmpinat cu mărțișoare.

Duminica am început-o cu sfânta Liturghie a copiilor la ora 9.00, prezidată de părintele Mocanu Isidor. Părintele, la predică, a făcut o frumoasă asemănare între vindecarea orbului din naștere, vindecarea unui doctor orb la Lourdes și vindecarea de orbirea sufletească pe care ne-o aduce sfânta Spovadă.

După sfânta Liturghie Preasfințitul a stat de vorbă cu copiii.

La ora 11.00 a fost ultima sfântă Liturghie, prezidată de PS Petru. În prezența unor oficialități de la primărie și a întregii comunități din Văleni, episcopul ne-a spus că " adevărata fericire izvorăște dintr-un suflet curat în care locuiește Isus, care este lumina ce ne arată calea pe care trebuie să pășim. Fără el ne mișcăm în întuneric și chiar dacă ni se pare că înaintăm, de fapt ne învârtim pe loc.

După sfânta Liturghie, episcopul s-a întâlnit cu cei care fac parte din comitetul bisericesc.

După amiază, la ora 16.00, a fost Calea sfintei cruci, apoi a urmat binecuvântarea cu preasfântul Sacrament și rugăciunea pentru dobândirea indulgenței plenare.

Înainte de a se despărți de comunitatea din Văleni, PS Petru a participat la un moment special în care au fost interpretate câteva cântece și poezii de către copiii din parohie.

Pr. Andrei Varga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-2 martie: Vizită pastorală în Parohia Văleni


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat