Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Fratele Ieremia, un Abraham al zilelor noastre

În prima carte a Bibliei, Geneza, găsim în capitolul 12, versetul 1 următoarele: "Și a zis Domnul către Abraham: Ieși din țara ta și din neamul tău și din casa tatălui tău și vino în țara pe care ți-o voi arăta eu".

Apoi vorbește mult și sfântul Paul, apostolul neamurilor, despre Abraham, spunând că în "el vede modelul însuși al credinței: important nu e atât să vrem să fim drepți înaintea lui Dumnezeu prin ceea ce facem, prin lucrările noastre, ci să ne oferim lui cu încredere. Tot sfântul Paul, în Scrisoarea către Evrei, ne cheamă să pornim pe urmele lui Abraham, fără a căuta să cunoaștem dinainte drumul.

Astăzi omenirea caută și primește în viața sa doar lucrurile care sunt vizibile și reale, lucrurile imediate, însă la această boala vine fratele Ieremia cu medicamentul potrivit, el care toată viața a fost un mare îngrijitor al celor suferinzi; ne spune că totul în viață se bazează pe o încredere și credință nestrămutată în Dumnezeu, și poate uneori în contradicție cu mentalitatea acestei lumi.

Cunoscând viața patriarhului Abraham, care a fost chemat din țara sa și trimis într-o țară necunoscută de el, pe un drum încă necunoscut de el, putem face o mică paralelă cu fratele Ieremia, care chemat fiind și el de Domnul la viața de mănăstire, pornește la drum fără să știe nici încotro merge, nici care este punctul sosirii.

Deși, în inima lui, nutrește un dor sfânt de a fi cât mai conform cu Cristos și evanghelia sa, face tot posibilul de a nu merge în iad și înfruntă pentru o perioada de timp, diferite peripeții și aventuri, în drumul său către "laboratorul de sfinți", care era mănăstirea.

Ca un adevărat român ferm și hotărât în idealul său, el nu va ceda niciodată, ci va fi un luptător viteaz și un mare căutător de Dumnezeu. De aceea el ne poate spune multe prin viața sa și prin exemplul trăirii sale de credință, o credință matură și convinsă.

Acest frate, o dată cu drumul spiritual, începe și drumul aventurier al lui Dumnezeu, drumul credinței, care spune multe și pentru noi cei de astăzi, care înainte de orice călătorie vrem să fim siguri că totul este bine pus la punct; oarecum vrem să fim noi protagoniștii vieții noastre, astfel Dumnezeu și încrederea în el este treptat diminuată.

Nu în ultimul rând, fericitul Ieremia este un minunat exemplu de român care pleacă în Italia, însă cu o motivație mult mai profundă și mult mai spirituală în comparație cu valul de români care pleacă și astăzi în Italia sau alte țări, însă rar se găsesc persoane ca fericitul Ieremia.

Credința acestui frate "sfânt" ne este un model grăitor și totodată ne dă curaj și speranță că și noi românii putem fi oameni sfinți, nu numai italienii, așa cum credea mama fratelui Ieremia, și poate pe viitor vom avea sfinți care nu vor trebui să plece în alte țări pentru a se sfinți, ci vor prefera țara noastră, care este plină de locuri ce ajută la sfințirea omului.

Deși este adevărat că omul sfințește locul, în cazul fratelui Ieremia a fost important și locul, motiv pentru care a făcut un drum anevoios spre locul care oferă posibilitatea de a fi sfânt.

Curajul și setea după desăvârșire a acestui frate să fie și pentru noi călăuză și model pe drumul credinței.

Acest frate ajunge la o credință adultă după mult efort și trudă, aici trebuie să ajungă fiecare creștin, trecând de la un drum al "credinței trăite din obișnuință, la o credință care să fie o alegere personală, luminată, convinsă, mărturisitoare".

Fratele Ieremia ne invită pe drumul credinței, la o trăire autentică a creștinismului care să derive dintr-o alegere personală și matură a credinței, un lucru necesar pentru a fi creștini simpli și bucuroși, așa cum a fost el.

Așa cum mamele care îl cunoșteau pe fratele Ieremia își doreau ca fiii lor să aibă zâmbetul și bucuria fratelui Ieremia, la fel și noi să ne urăm să ajungem, dacă nu la credința lui Abraham, cel puțin la cea a fericitului Ieremia!

Fr. Eugen Murariu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat