Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Zi de reculegere pentru scoutiști

Scoutiștii din Parohia Nicolae Bălcescu împreună cu cei din Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău au participat la o zi de reculegere sâmbătă, 23 februarie 2008, la Mănăstirea Carmelită din Luncani. Acest moment de reculegere a fost organizat cu ocazia împlinirii a 151 de ani de la nașterea fondatorului Mișcării Scout, Robert Baden-Powell (22.02.1857).

"Nimeni nu are o mai mare dragoste decât aceasta, ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13).

Orice om, pentru a putea face pași în formarea și devenirea lui, are nevoie de exemple care să îl inspire. Un astfel de exemplu de urmat este, pentru cercetași și nu numai, Robert Baden Powell.

Pentru mulți dintre cercetașii prezenți, adolescenți și tineri, să participe la o zi de reculegere a fost o noutate și a ridicat multe semne de întrebare. Nu e simplu să te angajezi într-un demers spiritual care presupune mai mult decât să stai o oră la Liturghie sau la cateheză.

Nu e simplu să încerci să fii prezent în fața unei propuneri care se deschide în fața ta plină de surprize. Și nu e simplu să accepți să intri pe un drum la sfârșitul căruia știi că, pe undeva, lucrurile care ai fi preferat să zacă ascunse prin cine știe ce cotloane interioare vor ieși la iveală și te vor provoca să "îți iei patul și să umbli".

Cu toate acestea, exploratorii și liderii celor două centre au fost prezenți în mare majoritate, deschiși în fața unei noi aventuri.

Provocarea a venit din partea lui Valerian Roca, SJ, care i-a însoțit pe tinerii cercetași în demersul lor de interiorizare. Mizând pe premisa că scoutismul îi provoacă pe copii și tineri să își educe și spiritul și corpul, primul exercițiu spiritual propus a fost unul de conștientizare a corpului în rugăciune, de a ne pune în fața lui Dumnezeu așa cum suntem, nu doar cu sufletul, ci și cu trupul, așa cum e el... Un exercițiu de acceptare, să ne îndreptăm spre Dumnezeu cu ceea ce avem și suntem, adică și cu imperfecțiunile noastre.

După acest exercițiu a urmat o meditație ghidată, pe tema ultimei cine, fiind subliniată îndeosebi tandrețea și grija lui Isus față de apostoli, prietenii săi, despre care știa că vor rămâne singuri și dezorientați după moartea sa.

În partea a doua a zilei, în pofida vremii capricioase, cercetașii au urmat Calea crucii prin pădurea din spatele mănăstirii. Timp de o oră și jumătate au meditat la momente din viața lui Isus, de la naștere până la înviere, trecând printr-o paralelă cu ceea ce poate semnifica fiecare dintre aceste momente în viața noastră cotidiană, la distanță de două milenii.

Ziua s-a încheiat cu o Liturghie celebrată în biserica mănăstirii de către pr. Marian Dascălu, vicar la Nicolae Bălcescu, care a profitat de parabola fiului risipitor pentru a explica în cuvinte simple că noi suntem cei care avem nevoie de Dumnezeu.

Rămâne în memorie versetul din Evanghelia după sfântul Ioan: "Nimeni nu are o mai mare dragoste decât aceasta, ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13), mergând mai departe cu gândul la unul dintre pasajele din rugăciunea liderului Scout:

Dă-mi, Doamne, puterea să te cunosc,
și cunoașterea să mă facă să te iubesc,
Și iubirea să mă facă să te slujesc
În fiecare zi mai generos,
Să te văd, să te iubesc și să te slujesc în toți frații mei,
Dar mai ales în cei pe care mi i-ai încredințat.

Florentina Budău


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat