Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Valea Mare

Credincioșii din Parohia Valea Mare au trăit bucuria de a-i avea în mijlocul lor pe PS Petru Gherghel, pe pr. Lucian Păuleț, cancelar episcopal, și pe pr. Isidor Mocanu, poenitentiarus magnus, în zilele de 23 și 24 februarie 2008, veniți pentru vizita canonică.

"Bine este cuvântat cel care vine în numele Domnului!"

Emoționați și îmbrăcați de sărbătoare, în costumele populare viu colorate, ne-am adunat la porțile bisericii cu mic cu mare, membrii comunității Valea Mare, în frunte cu părintele paroh, Cazimir Biur, și părintele vicar, Florin-Petru Sescu, pentru a-l întâmpina pe păstorul diecezei noastre cu pâine și sare, după frumoasa noastră tradiție.

Am petrecut împreună momente de rugăciune, bucurie, binecuvântare și har. În acest timp, PS Gherghel, în dorința de a fi aproape de credincioși, de a cunoaște realitatea satului nostru, a organizat mai multe întâlniri: cu tinerii din Acțiunea Catolică: sâmbătă seara, la ședința săptămânală de după sfânta Liturghie; cu copiii: la sfânta Liturghie de la ora 8.00, de duminică dimineață; cu credincioșii adulți ai comunității: la sfânta Liturghie de la ora 11.00; cu membrii comitetului parohial: la ora 13.00; iar cu tinerii: la sfânta Liturghie de la ora 17.00.

Programul spiritual, în afara sfintelor Liturghii, a cuprins: rugăciunea sfântului Rozariu împreună cu comunitatea, sâmbătă seara; devoțiunea Căii sfintei cruci, condusă de PS Petru, care a stat mult timp și la scaunul de spovadă pentru a oferi sacramentul iertării.

Printre momentele importante ce au avut loc în comunitatea noastră se numără și vizita pe care PS Petru Gherghel a făcut-o la mănăstirea surorilor franciscane și la mormântul ep. Ioan Duma, care se află în cimitirul satului. Aici s-a rugat pentru toți preoții răposați originari din Valea Mare, sau care au lucrat aici.

Apa vie, care a fost tema principală a Duminicii a III-a din Postul Mare, PS Petru ne-a prezentat-o ca fiind Cristos. Avem nevoie de prezența lui Dumnezeu și de harurile sale. Printre acestea se numără și vizitele canonice, întâlnirile noastre cu păstorul diecezei și toate cuvintele sale pline de har și Duh Sfânt.

Nouă tinerilor ni l-a dat ca exemplu și model pe sfântul apostol Ioan, cel mai tânăr și cel mai iubit dintre ucenici, cel căruia nu i-a fost teamă să-l urmeze pe Cristos pe drumul crucii, să-i fie alături lui și Maicii sale preasfinte.

Să avem cu toții curajul de a-l întâlni pe Cristos, de a-l urma și de a-l mărturisi. Înflăcărați de Duhul Sfânt, să îl purtăm în mediile în care trăim: familie, școală, loc de muncă, loc de întâlnire cu prietenii etc.

PS Petru Gherghel a încheiat, folosindu-se de cuvintele Sfântului Părinte Benedict al XIV-lea: "Să ne deschidem iubirii lui Dumnezeu, el nu ne ia nimic, dar ne dă totul". Acestea au fost câteva din cuvintele adresate nouă de PS Petru, cuvinte de îndemn și de încurajare, pentru care îi mulțumim. Dumnezeu să-l binecuvânteze, iar Sfânta Fecioară să îl ocrotească în misiunea care i-a fost încredințată.

Închei cu câteva cuvinte din poeziile pe care copiii le-au recitat la micul spectacol pe care comunitatea, animată de către părintele Florin-Petru Sescu și de către surorile franciscane, l-a pregătit cu ocazia celor 30 de ani de la numirea PS Petru Gherghel în fruntea Diecezei de Iași, oferindu-i cu această ocazie și un cadou special, o cârjă episcopală - semnul bunului păstor:

...Vă mulțumim din inimi c-ați venit la noi,
Să ne-ntăriți din ce în ce mai mult voința,
De-a fi plini de Cristos, să nu fim goi,
Să ne trăim mai mult credința.

Isus păstorul veșnic v-a ales
În fruntea turmei sale din Moldova.
Noi vă dorim s-aveți mereu succes,
Să binecuvântați, și binecuvântată să vă fie munca.

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-24 februarie: Vizită pastorală în Parohia Valea Mare


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat