Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Trei decenii de păstorire

La 21 februarie 2008 s-au împlinit 30 de ani de când PS Petru Gherghel a fost numit păstor al Diecezei de Iași de către papa Paul al VI-lea.

Excelența sa a celebrat o Liturghie solemnă de mulțumire în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la care au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, 171 de preoți, membrii consiliului prezbiteral, colaboratori ai episcopului în păstorirea diecezei, prelatul Albert Holenstein, un vechi și actual prieten al Diecezei de Iași, oaspeți sosiți din alte dieceze, printre care Mons. Benone Farcaș, reprezentant al PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, persoane consacrate și credincioși. Din partea Bisericii Ortodoxe a fost prezent pr. arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, reprezentant al PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În prezbiter, alături de cei trei episcopi, au concelebrat: pr. Alois Fechet, pr. Cristinel Fodor, pr. Petru Sescu, pr. Ștefan Lupu, vicari episcopali, pr. Mihai Pătrașcu, vicar judecătoresc, Mons. Benone Farcaș, vicar general al Episcopiei de Chișinău, pr. Anton Bișoc, unul dintre cei mai în vârstă preoți din dieceză, pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, pr. Anton Săboanu, director la Seminarul Liceal "Sf. Iosif" din Bacău, pr. Ștefan Acatrinei, OFMConv., vicar provincial, pr. Pierangelo Ondei, FDP, superior la Mănăstirea "Don Orione" din Iași, prelatul Albert Holenstein și pr. Anton Despinescu.

Celebrarea a început la ora 11.00 cu procesiunea din catedrala veche spre cea nouă. În față erau ministranții cu crucea procesională, urmată de un diacon care purta evangheliarul, încadrat de doi seminariști purtând lumânări. După ei au urmat cei 171 de preoți și cei trei episcopi.

PS Aurel Percă a rostit un cuvânt de introducere, începând cu textul din In 17,21: "Ca toți să fie una, după cum tu, Părinte, ești în mine și eu în tine, ca și aceștia să fie una, ca lumea să creadă că tu m-ai trimis". În numele Bisericii locale, a adresat un salut celor veniți pentru a-i mulțumi Domnului pentru cei 30 de ani de păstorire a diecezei și pentru a-și exprima afecțiunea și recunoștința față de Preasfinția sa. Adresându-se apoi PS Petru Gherghel, l-a asigurat de dragostea cu care este înconjurat de Preasfinția sa împreună cu ÎPS Ioan Robu, cu oaspeții deosebiți, colaboratorii Preasfinției sale, preoții veniți din parohiile diecezei, seminariștii și credincioșii prezenți la aniversar. Episcopul auxiliar a subliniat că, făcând o scurtă retrospectivă a celor 30 de ani de slujire pastorală, rezultă multe lucruri frumoase, multe realizări care se adaugă la tot ceea ce predecesorii PS Petru Gherghel au făcut în scurta istorie a Diecezei de Iași. Toate au fost posibile deoarece a avut o adevărată inimă de păstor însuflețită de iubire față de Isus Cristos și o inimă plină de credință. Pentru toate acestea toți îi mulțumesc împreună Domnului. Excelența sa a mai adăugat că mulțumirea și recunoștința sa și a preoților vrea să fie însoțită și de o reînnoită fidelitate și colaborare pentru a ține pasul cu tot ceea ce păstorul le cere și le solicită spre binele Bisericii lui Cristos. A încheiat urându-i păstorului ani binecuvântați în fruntea diecezei, iar Preacurata Fecioară Maria să îl susțină mereu în slujirea pastorală.

Explicând semnificația procesiunii, PS Petru Gherghel avea să spună la sfârșitul celebrării: "Amintindu-mi de înaintași, de care nu trebuie să ne îndepărtăm niciodată, am pornit în această celebrare sfântă din catedrala veche, de lângă mormintele lor, ca să ajungem la acest altar din catedrala nouă".

Cântările de la sfânta Liturghie au fost conduse de seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de ÎPS Ioan Robu. Excelența a început prin a spune că participă din toată inima la acest eveniment, ca unul care a crescut în același loc, în același seminar, care a lucrat în aceeași Biserică.

Prin mai multe exemple, mitropolitul a voit să facă înțeleasă, mai ales pentru cei mai tineri, atmosfera în care a trăit Biserica locală de Iași în anii grei ai comunismului. Astfel, a relatat că, venind înspre catedrală, i-a pus două întrebări pr. Anton Despinescu, profesor la Institutul Teologic din Iași. Prima a fost: "De ce până în anul 1964 ceilalți preoți nu au vorbit despre preoții care zăceau în pușcărie?" Era un fenomen al tăcerii, al unei atmosfere pătrunse de o teamă greu de descris. A doua întrebare pusă aceluiași preot a fost: "De unde a știut Mons. Gherghel că a fost numit păstorul Diecezei de Iași?" Răspunsul: "De la radio!". ÎPS Robu a mărturisit că el însuși a aflat în timp ce îl însoțea pe Mons. Gherghel la București pentru a primi numirea din partea Romei de la Mons. Bukowski. Nici preoții din seminar nu aflaseră despre ce este vorba, pentru că nu trebuiau să vorbească despre această minune. Excelența sa a subliniat că, într-adevăr, se întâmpla o minune. Liturghia celebrată la 30 de ani de la numire este împlinirea unei datorii sfinte de a mulțumi pentru cele trei decenii, dar și pentru ce a fost înainte, pentru minunile pe care Dumnezeu le-a împlinit în dieceză. Mitropolitul a exemplificat amintind de redeschiderea seminarului în anul 1956, de păstrarea seminarului în anii grei ai comunismului, de parohiile și filialele care au înflorit în acel timp "de îngheț".

Tot pentru a face mai ușor de înțeles acea atmosferă din perioada comunistă, Excelența sa a venit cu trei exemple. În anul 1960, pr. Anton Despinescu a trebuit să lase seminarul, să plece, pentru că întâmplător s-a dat la radio imnul regal, iar apoi s-a auzit că a ascultat acest imn, ceea ce constituia un element subversiv, regalist. Mons. Petru Pleșca a trebuit să-l scoată din seminar, spunându-i că prin acest gest a pus seminarul în pericol. Al doilea exemplu: pr. Eduard Ferenț, care, fiind rector, a adus într-o zi un preot greco-catolic să facă exerciții spirituale în seminar și din această cauză a trebuit imediat să părăsească seminarul. Al treilea exemplu: pr. Sescu, într-un sat, era să fie omorât în bătaie de oameni care au voit să se răzbune pentru ce era el, pentru că era preot. Au plecat când l-au auzit că spune "Act de căință", și sigur că nimeni nu a intrat în pușcărie pentru asta, nimeni nu a fost pedepsit. Aceasta era atmosfera.

Mitropolitul a continuat spunând că și alți preoți au primit multe lovituri în diferite feluri, și totuși Dumnezeu a ținut vie această Biserică, turma împreună cu păstorul a mers mai departe.

"Ceea ce la introducere s-a cerut de la Dumnezeu: ca prin evanghelie și Euharistie, poporul și turma să fie împreună, s-a împlinit. Îi cerem lui Dumnezeu să se împlinească, să fie împreună turma și păstorul ei. Dumnezeu este aproape de fiecare și de întregul său popor. Pentru toate acestea îi aducem această jertfă a sfintei Liturghii, care este mulțumire și speranță pentru viitor, pentru întregul popor al lui Dumnezeu", a încheiat ÎPS Ioan Robu.

La ofertoriu, cinci seminariști au purtat daruri în procesiune, la altar: potirul pentru sfânta jertfă, o Biblie, o lumânare, o pâine în forma numărului 30 și un buchet de flori.

La finalul celebrării, PS Petru Gherghel și-a exprimat gândurile la acest ceas aniversar: "Am dorit ca jertfa sfintei Liturghii din această zi să fie punctul central al celui de al 30-lea aniversar de slujire ca ordinarius și episcop de Iași. Am gândit că acest lucru corespunde cel mai bine cu vocația mea de preot și păstor, și exprimă cel mai potrivit realitatea slujirii noastre: a mea și a tuturor preoților diecezei".

Excelența sa a apelat la episcopii și preoții prezenți pentru a înălța împreună o rugăciune de preamărire și mulțumire către atotputernicul Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate și a sfinților protectori ai diecezei.

După ce Preasfinția sa a mulțumit celor prezenți și le-a cerut să i se alăture în rugăciunea pe care a rostit-o cu ocazia acestui aniversar, a urmat binecuvântarea, celebrarea încheindu-se cu procesiunea spre catedrala veche.

Maricel Bulai

* * *

Trei decenii de păstorire: Cuvânt la Liturghia de aniversare

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

Iași: Episcopul Petru Gherghel - trei decenii de păstorire (FOCUS)

Iași: Episcopul Petru Gherghel - trei decenii de păstorire


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat