Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire pentru familii

La întâlnirea pentru familii de la Traian, duminică, 17 februarie 2008, s-a reflectat asupra temei "Probleme de bioetică", pentru a pregăti evenimentul împlinirii a 40 de ani de la apariția enciclicii Humanae Vitae. În cadrul acestei reuniuni s-a abordat această problemă deoarece ingineria genetică are tendința de a atenta la viața umană și de a pune în pericol viitorul familiei creștine.

Continuă seria întâlnirilor pentru familii la Casa de Reculegere din Traian inițiată de Asociația "Familia și Viața" împreună cu frații verbiți. În noiembrie s-a discutat tema "Legislația românească cu privire la familie", în decembrie "Familia - Mica Biserică. Educația la rugăciune", iar în ianuarie "Căsătoria și familia în cultura Islamică". Dimineața, în cadrul meditației pregătite de frații verbiți, a fost aprofundat planul măreț pe care Dumnezeu l-a încredințat omenirii: de a transmite viața, atât în sens biologic, cât și spiritual, plan care implică o mare responsabilitate din partea omului. S-a subliniat, prin parabola talanților, că viața este un dar de slujire în favoarea lui Dumnezeu și a aproapelui. Iar o familie, adânc înrădăcinată în valorile creștine, trebuie să ofere propriilor copii o educație autentică despre viață ca dar gratuit din partea lui Dumnezeu, care nu poate fi manevrată ca un obiect, ci respectată ca dar divin: de aceea, nimeni nu are dreptul de a manipula viața.

S-a reflectat împreună asupra modelelor noastre: Isus Cristos, care și-a dat viața pe cruce pentru noi și Sfânta Fecioară Maria, care a primit în inima ei viața cea adevărată - Isus Cristos.

După sfânta Liturghie și masa de prânz s-a continuat prin observarea poziției Bisericii exprimată în documentele sale cu privire la vechile și noile amenințări aduse vieții în domeniul ingineriei genetice, clonării, diagnosticării prenatale, avortului, inseminării artificiale, fecundării artificiale, transplantului de organe și eutanasiei. Impactul asupra participanților a fost foarte puternic, în special atunci când s-au discutat consecințele aberante și monstruoase ale acestor tehnologii medicale moderne de manipulare a vieții. Pe tot parcursul acestei întâlniri au fost discuții aprinse, cu prezentarea unor cazuri concrete din mass-media, dar și din viața reală.

De ce trebuie să se intereseze familia creștină de problemele de bioetică? Citiți materialul prezentat cu ocazia acestei întâlniri, material postat pe site: www.familiasiviata.ro și veți găsi răspunsul.

Iuliana Petruț


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat