Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Trei decenii de păstorire: Cuvânt la Liturghia de aniversare

Excelența voastră ÎPS Ioan Robu,

Preasfinția voastră Aurel,

Reverendissimi Monseniori,

Preavenerabili părinți,

Dragi seminariști și persoane consacrate,

Iubiți frați și surori în Cristos,

Am dorit ca jertfa sfintei Liturghii din această zi să fie punctul central al celui de al 30-lea aniversar de slujire ca ordinarius și episcop de Iași. Am gândit că acest lucru corespunde cel mai bine cu vocația mea de preot și păstor, și exprimă cel mai potrivit realitatea slujirii noastre: a mea și a tuturor preoților diecezei.

Amintindu-mi de înaintași, de care nu trebuie să ne îndepărtăm niciodată, am pornit în această celebrare sfântă din catedrala veche, de lângă mormintele lor, ca să ajungem la acest altar din catedrala nouă. Ne-am adunat aici în jurul lui Isus pentru a trăi un moment prezent de comuniune pentru o lucrare de viitor. Suntem aici, episcopi și preoți, pentru a-l întâlni pe Isus, marele preot, și a-l descoperi pe el, de la care am primit darul preoției și mandatul de a sluji altarul și oamenii.

Astăzi au răsunat în catedrala noastră cuvintele Domnului, lecturile sfinte, și înțelegem că fiecare avem o misiune în cadrul poporului lui Dumnezeu, pe care trebuie să o împlinim in persona Christi capitis spre mântuirea lumii.

Suntem aici pentru a ne reaminti că în noi se realizează un dar și un mister.

Când Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea celebra al 50-lea an al preoției sale, a îndreptat spre toți preoții lumii și spre toți oamenii acea carte vestită Donum et mysterium, o lucrare autobiografică cu amănuntele propriului drum al vocației și slujirii sale. El afirma atunci că orice preot are un drum pe care poate și trebuie să-l definească cu aceleași cuvinte: donum et mysterium, "un dar și un mister".

Meditând la anii preoției și ai slujirii mele ca preot, ordinarius și episcop, trebuie să recunosc că în această perioadă am constatat și mai mult că am fost privilegiat și m-am bucurat în mod gratuit, fără nici un merit personal, chiar aș îndrăzni să spun în contrast cu lipsurile și meritele mele, de un mare dar, darul preoției și al alegerii mele ca păstor în fruntea atâtor preoți și credincioși ai Bisericii locale. Pe bună dreptate se verifică și aici acel mare mister al hotărârii dumnezeiești. Nu vreau să insist asupra acestui lucru, ci doar să repet că am fost introdus de providență într-un mare mister, bucurându-mă, fără nici un merit personal, de un mare dar și o mare responsabilitate. Acest lucru cred că s-a realizat în toți cei care am primit împreună același dar al preoției și al slujirii.

Îl rog pe Dumnezeu și pe Cristos, marele preot, să-mi primească prinosul de recunoștință pentru tot ce a făcut cu mine și să nu privească la păcatele și lipsurile mele, ci la credința și unirea Bisericii sale, la slujirea celorlalți episcopi și confrați preoți care au fost înaintea mea sau sunt astăzi în comuniune cu mine la acest popas aniversar.

Vă rog să-mi permiteți ca, o dată cu sentimentele mele de recunoștință, însoțite de rugăciunile Sfințiilor voastre și ale tuturor celor ce sunt aproape în acest moment, să exprim o rugăciune de preamărire și mulțumire către atotputernicul Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Preacurate și a sfinților noștri protectori.

Totodată, exprim gândul meu de recunoștință tuturor celor prezenți: Înalt Preasfinției sale dr. Ioan Robu, Preasfințitului nostru auxiliar Aurel, vicarilor noștri episcopali, tuturor consilierilor și consultorilor, tuturor colaboratorilor din episcopie, seminar, parohii, școli și case călugărești, tuturor seminariștilor și persoanelor consacrate, călugărilor și călugărițelor din toate institutele, tuturor colaboratorilor laici din centrele noastre diecezane, tuturor voluntarilor, precum și tuturor credincioșilor. Un sincer "mulțumesc" pentru comuniune și o chemare la același program: Duc in altum! Ca toți să fie una!

În încheiere, vă încredințez rugăciunea mea la acest popas aniversar, la care mă bucur să vă simt, ca întotdeauna, alături.

Iași, 21 februarie 2008

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Trei decenii de păstorire: Rugăciune de mulțumire (rostită de PS Petru la Liturghie)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat