Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Tuta

Parohia Tuta a primit vizita canonică a PS Petru Gherghel în zilele de 16-17 februarie 2008.

Sâmbătă, 16 februarie 2008, la ora 16.10, toți credincioșii din satul Tuta au fost prezenți la biserică pentru a-l întâmpina pe păstorul diecezei.

După salutul de "Bine ați venit" al părintelui paroh, Mihai Cătău, al primarului, Ioan Anton, și viceprimarului, Ionel Ababei, a urmat cuvântul PS Petru: "Bine v-am găsit pe toți!".

Însoțit de cântecul corului și trecând pe sub o arcadă de flori (făcută de copiii comunității), PS Petru Gherghel, împreună cu parohul locului, cu pr. Lucian Păuleț, cancelar episcopal, și cu pr. Isidor Mocanu, poenitentiarius magnus al Episcopiei de Iași, au intrat în biserică.

A urmat sfântul Rozariu, la care PS Gherghel a cerut ca decadele să fie recitate de părintele paroh, de mame, de tați și de copii.

După încheierea Rozariului, PS Petru Gherghel a intrat la scaunul de spovadă, iar părintele Cătău a celebrat sfânta Liturghie. Spovezile s-au încheiat pe la ora 20.30.

Duminică, 17 februarie 2008, a fost o zi plină de activitate pastorală. Pr. Isidor Mocanu a intrat la scaunul de spovadă la ora 7.30 și a ieșit după șase ore, amintindu-și de anii '80, când era paroh la Onești și, venind la misiuni, a stat la spovezi timp de nouă ore în continuu.

Sfânta Liturghie a copiilor de la ora 8.00 a fost celebrată de pr. Lucian Păuleț, PS Petru aflându-se la spovezi în tot acest timp. După sfânta Liturghie, episcopul s-a întâlnit cu copiii, vorbindu-le despre evanghelia zilei.

Apoi, păstorul diecezei a împărțit copiilor câte o iconiță cu preasfânta Fecioară Maria cu pruncul în brațe.

La ora 10.30 a urmat sfânta Liturghie solemnă celebrată de PS Petru Gherghel.

La predică, PS Petru a făcut o legătură foarte frumoasă între schimbarea la față, Calvar și înviere: ajungem la înviere numai schimbându-ne viața și urcând Calvarul cu Cristos.

La sfârșitul sfintei Liturghii, comitetul bisericesc a avut marea bucurie să se întâlnească și să se întrețină cu PS Gherghel.

Întrucât mulți credincioși au preferat să rămână pentru spovadă, decât să plece acasă, episcopul și părintele paroh au ascultat și ei spovezile credincioșilor, care au durat până la ora 13.30.

La ora 15.30, a urmat verificarea registrelor și a actelor parohiale, iar la ora 16.30 a început Calea sfintei cruci, condusă de episcop.

Pr. Isidor Mocanu a celebrat sfânta Liturghie de seară, iar PS Petru a stat la scaunul de spovadă.

La finalul sfintei Liturghii, episcopul a prezentat concluziile vizitei canonice, mulțumindu-le tutenilor pentru preoții și persoanele consacrate pe care le-au dat Bisericii lui Cristos; de asemenea, Excelența sa le-a mulțumit și pentru atașamentul lor față de preot, față de Biserică și față de Seminarul diecezan. Atât la începutul vizitei canonice, precum și pe tot parcursul ei, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria de a vedea foarte multe mame cu copiii în brațe, mulțumindu-le pentru împlinirea misiunii lor de mame.

După binecuvântarea finală și acordarea indulgenței plenare, părintele paroh a mulțumit episcopului pentru vizita canonică și îndemnurile părintești adresate credincioșilor din Tuta.

De asemenea, parohul Mihai Cătău și întreaga comunitate din Tuta l-au felicitat anticipat pe PS Petru Gherghel pentru cei 30 de ani de păstorire a Diecezei de lași, aniversar care se va celebra la 21 februarie 2008, oferindu-i ca amintire un tablou aniversar special, în timp ce toți credincioșii îi cântau episcopului "La mulți ani!"

Luna februarie a anului 2008 va rămâne o amintire vie și plăcută în gândul tuturor credincioșilor din Tuta.

Această lună a debutat cu novena de pregătire la celebrarea jubileului de 150 de ani de la apariția Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. Chiar în prima zi, credincioșii în frunte cu pr. paroh Mihai Cătău au făcut o procesiune cu statuia Maicii Domnului până la o grotă din sat, unde este așezată o statuie a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

Deoarece credincioșii din Tuta au o evlavie deosebită față de Maica Domnului (sunt 700 de persoane la Rozariu viu și 120 de persoane poartă scapularul) pe toată perioada novenei foarte mulți au participat la sfânta Liturghie, la sfintele sacramente și la rugăciunea pentru obținerea indulgenței plenare cu ocazia jubileului.

Pr. Mihai Cătău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-17 februarie: Vizită pastorală în Parohia Tuta


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat