Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ieremia, primul frate capucin român dăruit de Dumnezeu Bisericii de azi

Fericitul Ieremia, este un frate simplu și modest care a înțeles că în urmarea lui Cristos orice graniță și frontieră dispare. Astfel, însuflețit de o dorință arzătoare, de a fi sfânt, ajunge în Italia după un timp îndelungat de peripeții. Pentru el era mult mai importantă patria celor vii și patria Ierusalimului ceresc, luptând o viața întreagă pentru a dobândi meritul de a fi cetățean al cerului.

De aici începe drumul credinței, maturizarea credinței lui am putea spune. O dată plecat de pe meleagurile mioritice ale Moldovei el nu va mai pune piciorul pe pământ românesc, fapt pentru care nu va fi cunoscut nici de conaționalii săi din acele timpuri, nici după aceea până spre anul 1905, și vom vedea de ce.

Imediat după înmormântarea fratelui Ieremia, invocând numele său și trecând pe la mormântul lui, mulți credincioși au avut parte de minuni, motiv pentru care se găsesc 146 de documente cu mărturii directe.

De aceea la 25 septembrie 1627, papa Urban al VIII-lea a semnat începerea cauzei și numirea comisiei pentru desfășurarea procesului apostolic. În anul 1631 Sfântul Scaun a reluat cauza și a inițiat o nouă fază, apoi procesul de beatificare a fratelui Ieremia a avut o pauză vreme de câțiva ani buni, până în anul 1672.

La 29 decembrie 1674 este prezentată cauza la Congregația pentru Rituri și papa Clement al X-lea ordonă să se deschidă cazul. La 3 martie 1677 papa Inocențiu al XI-lea semna decretul de reîncepere a cauzei.

La 26 septembrie 1687 papa Inocențiu al XI-lea acceptă să vorbească despre eroicitatea virtuților slujitorului lui Dumnezeu Ieremia.

Aceste câteva date istorice au o mare însemnătate dacă ne gândim că în acel timp, acest frate român era necunoscut pentru România, care a dat un mare fiu Bisericii și umanității.

După anul precizat mai sus el este dat uitării. Redescoperirea fratelui Ieremia, românul care nu a vrut să meargă în iad, se conturează în mod progresiv, începând cu anul 1905; de acum conaționalii săi încep să fie interesați de el căci constituie figura unui mare român. Mare nu în termeni lumești, ci mare în cele duhovnicești; unitatea de măsură în cazul măreției lui este iubirea, slujirea în mod radical.

În anul 1905 românul Gheorghe Sion, cercetător pasionat de cărți care priveau România, găsește într-un anticariat din Roma, o carte veche: Vita di Fra Geremia Valacco (Viața fratelui Ieremia Valahul). Acestui cercetător i-a atras atenția adjectivul "Valahul" și a cumpărat cartea fără nici un moment de ezitare.

În anul 1914 această carte, care este și prima biografie a fratelui Ieremia, scrisă de pr. Francesco Severini de Napoli, ajunsese în mâinile lui Nicolae Iorga. Însă din cauza războiului figura românului virtuos nu a mai reprezentat un interes de maximă atenție.

Interesul pentru fratele Ieremia a luat avânt atunci când Gheorghe Sion a donat cartea luată de la Roma bibliotecii Universității din Cluj.

Această carte a trecut prin mâinile uni preot în vârstă și cult, pr. Ilie Daianu, care după ce a citit-o, în anul 1926 a scris un articol pentru o revistă. După 10 ani, în anul 1936, merge în Italia și vizitează locurile pe unde a trăit fratele Ieremia, luând multe notițe, pe care, din păcate, nu le-a publicat.

Între timp, diferiți episcopi români și nunți apostolici cer redeschiderea cauzei de beatificare, fără nici un rezultat pozitiv.

În relansarea și creșterea interesului pentru fratele Ieremia, un rol deosebit l-a avut profesorul ortodox Grigore Manoilescu. Acesta din urmă, în anul 1946, se duce în Italia unde găsește o biografie modernă despre fratele Ieremia realizată de Severini sub îngrijirea marelui filozof, Francesco Orestano, Un Eroe romeno in terraitaliana (Un erou român pe pământ italian).

Această carte a reprezentat punctul de pornire în munca dificilă de cunoaștere și redescoperire a unui erou român în cele ale zidirii duhovnicești.

Grigore Manoilescu începe cercetările în biblioteci, conventuri și se adresează tuturor celor care l-ar fi putut ajuta cu ceva, persoane bisericești și civile, stimulându-i foarte mult pe frații capucini în a-i acorda atenția cuvenită slujitorului lui Dumnezeu, fratele Ieremia.

Meritul cel mai mare al acestui profesor este acela de a fi găsit mormântul fratelui, lucru care nu a fost deloc ușor, căci conventul în care a fost înmormântat, o dată cu trecerea anilor, a suferit multe schimbări, chiar și arhitecturale. De aceea, cu mare greutate, și ajutat de prof. Giulio Cremona, descoperă locul exact al mormântului.

La 16 iunie 1947, obține autorizațiile civile și bisericești necesare pentru a putea efectua cercetări la mormântul fratelui Ieremia.

Spre marea lor bucurie găsesc un sarcofag de marmură unde, într-un sicriu de lemn, zăceau rămășițele lui pământești. Lângă acest sicriu a fost descoperită și o placă de marmură pe care erau scrise următoarele cuvinte: "Hic iacet Fr. Ieremia a Valacchia. Q. Obyt di V Marty MDXXV".

Aceasta este o scurtă istorisire a redescoperirii unui fiu al României care nu a uitat niciodată de unde a plecat și a purtat mereu în suflet dorul după meleagurile natale.

Să ne bucurăm pentru că tot un român a lansat din nou interesul pentru cel care s-a sfințit pe pământ străin, asemenea lui Abraham care a fost chemat din Ur și trimis într-o țară necunoscută de el.

Fr. Eugen Murariu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat