Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Curs de formare pentru responsabilii laturii formative din AC

La Casa de Reculegere din Traian (jud. Neamț), s-a desfășurat Cursul de formare pentru responsabilii laturii formative din cadrul Acțiunii Catolice, în perioada 8-10 februarie 2008, la care au participat 55 de persoane din 41de parohii ale diecezei.

Tema cursului a fost "Afectivitate, sexualitate, iubire... pentru o viață fericită!", având motoul "Umblați ca niște fii ai luminii, căci rodul luminii constă în toată bunătatea, dreptatea și adevărul". Acesta a fost cel de-al doilea curs, din seria celor patru propuse de Adunarea Generală, ce vizează formarea pentru cele patru direcții de activitate ale asociației: liturgică, formativ-educativă, caritativă, cultural-recreativă.

Persoanele care au susținut momentele de formare din cadrul cursului au fost: pr. Felix Roca, asistent spiritual general AC, Maria Gherghel din Asociația ,,Familia și Viața'' din Roman, Anca Lucaci, președinte diecezan AC, și sr. Silvia Brandiu, colaborator activ al asociației noastre.

Cursul de formare s-a deschis cu o sfântă Liturghie celebrată de don Alberto Marson, unul dintre primii asistenți spirituali ai Acțiunii Catolice. A urmat după aceea un moment de cunoaștere, care ne-a ajutat în crearea unei atmosfere plăcute pe parcursul cursului. Rugăciunea de seară am oferit-o Domnului prin realizarea Căii crucii. În finalul serii am vizionat prima parte a filmului "Karol, un om care a devenit papă".

Dimineața de sâmbătă a debutat cu rugăciunea Laude, după care au urmat momentele de formare conduse de Maria Gherghel și pr. Felix Roca. În cadrul acestora s-au dezbătut elemente ale sexualității, ale castității, vorbindu-se despre importanța așteptării începerii vieții sexuale înainte de căsătorie. După prezentarea realizată de echipa doamnei Maria Gherghel, s-a lucrat în grupuri la două studii de caz și s-au realizat două jocuri de rol.

Centrul zilei a fost marcat prin sfânta Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, asistentul spiritual general al asociației noastre.

După-amiaza a continuat cu cel de-al doilea moment de formare susținut de sr. Silvia Brandiu, în cadrul căruia s-a discutat despre chemarea spre o slujire educativă, precum și despre elementele necesare pentru a putea fi un bun animator.

Apoi, Anca Lucaci, președinte AC Iași, a prezentat rolul responsabilului laturii formative în parohie. S-a vorbit despre importanța unui itinerar formativ la nivelul Acțiunii Catolice, în cadrul laboratoarelor lucrându-se la elaborarea unei cateheze, a unui curs formativ, a unui simpozion și a unor activități cultural-educative.

Rugăciunea de seară a fost realizată în stil Taize, meditându-se la textele din Evanghelia după sfântul Ioan (In 15, 2-10) și mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru harurile trimise pe parcursul zilei.

Cu vizionarea celei de-a doua părți a filmului "Karol, un om care a devenit papă" am încheiat ziua de sâmbătă.

Duminică, în ultima zi de curs, câteva familii invitate ne-au prezentat frumusețile și dificultățile vieții în doi. S-a vorbit despre importanța și necesitatea educației, a rugăciunii și a castității în cadrul familiei. S-au atins de asemenea aspecte legate de fenomenul emigrării, care pot influența în mod negativ viața unei familii.

A urmat sfânta Liturghie, apoi concluziile și evaluarea cursului. Participanții au primit câte o mapă cu materiale formative, care pot fi folosite în parohiile în care activează.

Au fost zile intense, de lucru, în care fiecare participant a încercat să fructifice timpul petrecut la curs printr-o participare activă și responsabilă.

Adriana Ianuș

*

Impresii:

  • "Mi-am dorit foarte mult să ajung la acest curs, rugăciunea Taize a fost specială și m-a ajutat să fiu mai aproape de Dumnezeu; jocurile de rol la care am participat ne-au făcut să ne răspundem la unele întrebări, care sunt specifice celor de vârsta noastră" (Bianca, Huși).

  • "Din prima seară, jocul de cunoaștere mi-a plăcut foarte mult, pentru că luând la întâmplare un obiect, a trebuit să ne imaginăm ce ar putea să spună acel obiect despre noi. Tema cursului, abordată din perspective diferite, ne va fi cu siguranță de folos" (Silviu, Tomești).

  • "Am învățat la acest curs că trebuie să ascult mai mult și să vorbesc mai puțin" (Paul, Adjudeni).

  • "Un curs de formare cere multă implicare și organizare, aceasta am învățat făcând parte din echipa de organizare. Aflându-mă însă, aici în mijlocul participanților la curs, nu regret nici un moment, nici o clipă, pe care le-am dăruit în organizarea acestui campus" (Cristina, AC-Iași).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-10 februarie: Traian: Curs de formare pentru responsabilii laturii formative din AC


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat