Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu: Postul Mare, timp pentru convertire la iubirea lui Dumnezeu

Interviu cu Mons. Egon Kapellari, vicepreședintele Conferinței Episcopale Austriece, luat de Dominik Hartig.

Conform Mons. Egon Kapellari, episcop al Diecezei de Graz-Seckau, Postul Mare ne cheamă la convertire constantă la iubirea lui Dumnezeu și să fim mai umani, deoarece suntem mai aproape de Cristos.

În acest interviu acordat agenției Zenit, prelatul explică faptul că "suntem chemați să devenim transparenți prin milostivirea universală a lui Dumnezeu care nu se oprește la marginile legitimității schimbului și a utilității".

Vicepreședintele Conferinței Episcopale Austriece dorește ca în aceste zile oamenii "să poată deveni în mod deschis prieteni ai vieții umane în toate dimensiunile sale".

• Omul de astăzi mai are nevoie de Postul Mare? Care este semnificația lui?

Momente de meditație și de abstinență de la consum fac bine tuturor oamenilor. Este superfluu să subliniez cât de salutare sunt momentele în care se trăiește conștient în mod mai simplu și mai atent decât de obicei.

Postul Mare creștin - Miercurea Cenușii și Paștele există și în calendarele laice - este respectat și într-un context amplu care se află mult dincolo de domeniul creștinilor observanți. Publicații periodice și transmisiuni televizate se angajează pe tema "Postul" și este atribuită o importanță deosebită aspectului sănătății într-o societate bogată a bunăstării. Însă adesea intră clar în joc și dorința de a conștientiza propria identitate, aspirația la o calitate mai bună a vieții, a purificării spirituale, a aprofundării spirituale. Toate acest pot duce la post în sens creștin.

În postul creștin e vorba de o purificare pentru întâlnirea cu Isus Cristos, pentru a primi, după cum se afirmă în Evanghelia după sfântul Ioan, "viață din belșug" (In 10,10).

• Convertirea este un cuvânt care nu se rostește și nu se ascultă cu plăcere, dar care are și o latură pozitivă, nu-i adevărat?

Poate că refuzul referitor la convertire este cauzat de faptul că ea este adesea asociată cu moralismul. Când Isus vorbește despre convertire în evanghelie, înțelege mai ales intrarea într-o relație personală sau vindecarea unei relații care a fost tulburată. E vorba de interiorizarea iubirii necondiționate a lui Dumnezeu care face abstracție de orice acțiune umană.

În parabola fiului risipitor (Lc 15,11-32), Isus arată că Dumnezeu îl așteaptă pe omul care uneori abia târziu și în mod dureros este conștient că se află pe un drum greșit și se bucură infinit pentru întoarcerea lui. Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan sintetizează astfel experiența fundamentală a creștinismului: "Noi am recunoscut și am crezut în iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi" (4,16). O asemenea experiență poate să elibereze în om energii înnăscute și să-l supună la trude mari, deoarece propria viață și viața semenilor noștri apare într-o nouă lumină: "Dacă Dumnezeu ne-a iubit, și noi trebuie să ne iubim unii pe alții" (1In 4,11).

• Pentru ce în Postul Mare suntem chemați la convertire? Nu se poate să ne comportăm pur și simplu ca niște persoane bune care nu supără pe nimeni?

Fără îndoială, e pozitiv faptul de a încerca să fim o persoană corectă sau așa cum spuneți dumneavoastră: "o persoană bună". Nu numai că e un lucru bun a încerca să te înțelegi cu ceilalți într-o perioadă în care mulți caută să atragă atenția printr-un comportament agresiv. Acest lucru e valabil mai ales pentru creștini. De aceea sfântul Paul a scris: "Aveți în vedere să faceți bine înaintea tuturor oamenilor. Dacă este posibil, atât cât depinde de voi, trăiți în pace cu toți oamenii" (Rom 12,17b-18).

Totuși Isus îi încurajează pe discipolii săi să nu rămână pur și simplu imobili în această corectitudine, ci să aspire la o "dreptate mai mare". Așa îl auzim predicând în capitolul al șaselea din Evanghelia după sfântul Luca: "Dacă îi iubiți pe cei care vă iubesc, ce răsplată aveți? Căci și păcătoșii îi iubesc pe cei care îi iubesc pe ei. Și dacă faceți bine celor care vă fac bine, ce răsplată aveți? Și păcătoșii fac la fel. Și dacă dați cu împrumut celor de la care sperați să primiți înapoi, ce răsplată aveți? Și păcătoșii dau cu împrumut păcătoșilor ca să primească la fel. Voi însă iubiți-i pe dușmanii voștri, faceți bine și dați cu împrumut fără să așteptați nimic, iar răsplata voastră va fi mare și veți fi fiii Celui Preaînalt pentru că el este bun față de cei nerecunoscători și răi. Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv" (6,32-36).

Cu aceasta e clar în ce mod trebuie să ne convertim, încontinuu. Noi suntem chemați să devenim vizibili prin milostivirea universală a lui Dumnezeu care nu se oprește la marginile dreptății schimburilor și ale utilităților. De exemplu, noi trebuie să fim în mod decis prieteni ai vieții umane în toate dimensiunile sale: prieteni ai celor care s-au născut și ai celor care încă nu s-au născut, ai dezmoștenitului și ai neputinciosului, ai celor care suferă fără vină și ai celor care sunt vinovați, ai vieții pământești și ai vieții veșnice. O atare angajare care nu vrea să nege nimănui înțelegere și iubire poate fi și rău interpretată și să întâlnească obstacole. Creștinii nu trebuie să aspire la această opoziție, dar trebuie să țină cont de ea.

• În ce constă "secretul" Postului Mare?

El trebuie să ne facă mai umani, deoarece ne conduce mai aproape de Cristos. Prin rugăciune, post și acțiuni de milostivire ne cufundăm în marele mister al Paștelui: "Cristos îi iubește pe ai săi, care erau în lume și le arată iubirea sa până la sfârșit" (cf. In 13,1). Noi vrem să fim vigilenți pentru vestirea morții și învierii lui Isus. Nici o viață umană nu este așa de întunecată, așa de lipsită de semnificație, așa de greșită și fără Dumnezeu încât să nu poată fi atinsă, îmbrățișată și vindecată complet de iubirea lui Dumnezeu. Convertiți-vă la această iubire!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat