Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
PS Petru Gherghel: Predica de la Ziua Persoanelor Consacrate (2 februarie 2008)

Dragi frați și surori,
Dragi persoane consacrate
,

Comemorarea liturgică a prezentării lui Cristos la templu era prezentă încă din cele mai vechi timpuri ale Bisericii la Ierusalim și era celebrată cu mare solemnitate. Vestita pelerină spaniolă Egeria, în istorisirea despre pelerinajul ei între anii 381 și 383, vorbește despre această sărbătoare ca de un eveniment important în viața Bisericii din Ierusalim.

Această celebrare care purta numele de Hypapante = întâlnire solemnă, se extinde în tot Orientul, chiar dacă data era diferită, fiind legată de sărbătoarea Crăciunului, care se celebra atunci la 6 ianuarie.

Către jumătatea secolului al VII-lea sărbătoarea a fost introdusă și în Occident și era cunoscută ca sărbătoarea Sfântului Simeon. În Sacramentarul Gelasiano, această sărbătoare purta numele de Purificarea Mariei, chiar dacă toate rugăciunile se refereau la prezentarea lui Isus la templu.

La Roma, în această zi, s-a introdus cea mai veche procesiune mariană, iar participanții purtau în mâini făclii și lumânări aprinse, ca un semn de reparare a păcatelor ce se săvârșeau de lumea păgână în sărbătoarea paralelă "Amburbalia". Această practică a continuat și încet, încet, s-a introdus și s-a impus și binecuvântarea solemnă a lumânărilor sau făcliilor (sec. X), practică ajunsă până la noi.

Noua așezare a calendarului, în lumina Conciliului Vatican II, ne cheamă să îndreptăm gândul și privirea spre Isus, lumina popoarelor, ajutați de ceilalți actori din timpul prezentării la templu: Maria, Iosif, bătrânul Simeon și prorocița Ana.

Maria și Iosif îl prezintă pe Isus la templu, pe cel care vine cu putere, ca să lumineze pe poporul său. Cristos este recunoscut de aceia care cu adevărat au așteptat sau așteaptă venirea lui. Fiul lui Dumnezeu, născut înainte de veacuri, este proclamat de către Duhul Sfânt: Slava poporului lui Israel și lumina tuturor popoarelor.

Fii noii alianțe, adunați de Duhul Domnului în templul lui Dumnezeu, cu lumini aprinse în mâini, îl întâmpină pe Cristos, lumina lumii. Ei se iluminează din lumina pe care el o aduce și o revarsă din ceruri peste cei care îl întâmpină. Luminile pe care le purtăm în mâini, în procesiune spre altar, sunt semnul că noi călătorim împreună cu Cristos spre casa lui Dumnezeu. Putem repeta cu bătrânul Simeon: Ochii mei au văzut mântuirea ta și credem că într-o zi ne vom afla cu toții înaintea lui Dumnezeu, așa precum Cristos, Fiul său, s-a prezentat în templul Tatălui. Cel care i-a oferit bătrânului Simeon bucuria să-l țină în brațe pe Cristos, Fiul său, ne va oferi și nouă care ne îndreptăm spre el, pentru a-l întâlni, ne va oferi bucuria vieții veșnice.

Dacă acest mister al sărbătorii de astăzi îi învăluie și îi cuprinde pe toți cei care îl caută pe Cristos și-i ies în întâmpinare, atunci acest adevăr se îndreaptă într-un mod cu totul special spre cei consacrați, spre episcopi, spre preoți și spre toate persoanele chemate special să slujească la templu.

Acesta a fost motivul pentru care Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, pe care-l amintim cu mare bucurie și respect, a ținut să le împărtășească persoanelor consacrate gândul de prețuire deosebită și invitația de a trăi în această sărbătoare ziua lor, Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate.

În Isus, cel dintâi consacrat și oferit Tatălui, în Maria, fecioara privilegiată care a intrat în misterul mântuirii și în viața lui Cristos, lumina și mântuirea lumii, în Iosif, cel feciorelnic și drept, curajos și angajat fără rezerve să poarte de grijă de cele mai mari comori, în bătrânul Simeon, dornic de o viață să-l întâlnească și să-l vadă pe Mântuitorul, și în prorocița Ana, atâtea persoane își găsesc modelul și îndemnul la așteptările și căutările lor.

Sfântul Părinte a apreciat că misterul lui Cristos, "lumina lumii", venit în lume să aducă oamenilor mântuirea, pe care-l întâlnim mereu în templu, reprezintă un imbold, o chemare și o provocare pentru toți. El le dă tuturor întâlnire în casa Domnului și de acolo îi umple de lumină și de forță pentru misiunea și slujirea lor.

Maria, Iosif, bătrânul Simeon și prorocița Ana sunt exemple variate și convingătoare de slujire și de întâmpinare a Domnului.

Suntem fericiți să vă invităm, dragi persoane consacrate, dragi frați și surori, să vă bucurați în această zi a voastră, și să vă apropiați de Cristos, lumina lumii, care se îndreaptă spre poporul său cu candela iubirii și a dăruirii în mâini și să vă lăsați cuprinși de flacăra credinței și a speranței în slujirea pe care el însuși v-a încredințat-o.

Meditând la misterul zilei de 2 februarie și cunoscând marea invitație pe care ați primit-o la angajarea voastră într-o familie sau alta, într-un institut sau altul, în conformitate cu statutele proprii, vă supun atenției un exercițiu propus de o specialistă în viața consacrată, sr. Cecilia Signorotto, care vă poate ajuta și mai mult să vă înțelegeți vocația, să vă analizați răspunsul vostru și să dați celor din jur un adevărat exemplu de dăruire totală în iubire și slujire.

Exercițiul pornește de la darul cel mai mare pe care-l poate primi un om, o persoană, darul vieții. Exercițiul propune în patru etape, patru teme de reflecții, ce fac referință la cele patru elemente fundamentale ale universului: pământul, aerul, apa și focul. Veți putea, așadar, vedea și admira: 1. viața; 2. cuvântul vieții; 3. viața cea nouă, și, în sfârșit, 4. viața consacrată.

1. Pentru prima temă e bine să fie prezentat un vas cu pământ, țărână, și să fie proclamate cuvintele din Gen 2,7a: Și Dumnezeu l-a zidit pe om din țărâna luată din pământ. (În acest timp ca o aprofundare a gândului poate fi proclamat Psalmul 139).

2. Pentru cea de a doua temă va fi adusă Cartea Sfântă, ce va fi așezată pe vasul cu pământ, proclamându-se următoarele cuvinte: Și Domnul a suflat asupra lui suflu de viață, iar omul a devenit o ființă vie. Această suflare divină este "sărutul gurii sale" (Ct 1,2), care mă face viu (se poate intona un cântec la Duhul Sfânt sau citi pericopa din profetul Isaia 55,1-11).

3. Pentru cea de a treia temă de reflecție va fi adus un vas cu apă, ce va fi depus lângă vasul cu pământ și Biblie. În acest timp se vor proclama cuvintele din Mt 3,15-17: După ce a fost botezat Isus a ieșit îndată din apă. Și iată că s-au deschis cerurile și l-a văzut pe Duhul lui Dumnezeu, coborând ca un porumbel și venind deasupra lui. Și iată un glas din ceruri spunea: "Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am găsit toată mulțumirea". (Între cele două texte din Isaia 11,1 și Gal 5,22-25 se poate intona o strofă-două dintr-un cântec la Duhul Sfânt).

4. Ca ultim moment și pentru cea de a patra temă - se va aduce un vas cu cărbuni sau o făclie, ori o lumânare ce se va așeza lângă celelalte simboluri. Textul ce va fi proclamat va fi din Dt 4,24: Luați aminte ca nu cumva să uitați legământul pe care Domnul Dumnezeul vostru l-a încheiat cu voi... căci Domnul Dumnezeul tău este foc mistuitor, Dumnezeu gelos. (Se vor putea citi câteva scurte texte din Is 6,1-8; Mt 4,18-22; Lc 5,27; In 1,35-39).

Veți putea exprima concluzia acestui exercițiu cu o scurtă rugăciune:

"Doamne, tu ai spus: Foc am venit să aduc pe pământ și cât aș vrea ca el să fie aprins. (Lc 12,49) Recunosc că tu mi-ai atins inima; focul tău a aprins inima mea. Pot să repet acum cu profetul Isaia: Iată-mă, trimite-mă pe mine!"

Totul se va putea încheia cu un cântec de mulțumire ori cu "Magnificat".

Ce frumoasă retrăire a propriei consacrări!

Azi, în ziua de 2 februarie, veți putea să vă lăsați din nou aprinși de focul iubirii dumnezeiești, de flacăra vie adusă de Cristos pentru voi, de exemplul preacuratei Fecioare Maria, a dreptului Iosif cel feciorelnic și al celor doi martori ai întâlnirii cu Isus, care i-au ieșit în întâmpinare: Simeon și Ana.

Aprinzând acum lumânările și avându-le în mâini simbol al credinței și al angajamentelor noastre de persoane consacrate ne unim cu toții pentru a reînnoi credința noastră spunând: "Cred Doamne, aprinde inima mea de focul prezenței tale și rămâi pururi cu noi. Cred într-unul Dumnezeu. Amin".

Petru Gherghel, episcop de Iași
 


lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat