Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Meditație: Darul vieții și al consacrării

O celebrare pentru ziua vieții consacrate

Material propus pentru 2 februarie 2008

Dragi persoane consacrate,

Vă propun spre meditație un exercițiu ce poate fi aplicat de către grupuri de frați și surori, de tineri și tinere, cu ocazia zilelor de reculegere sau a zilelor de rugăciuni pentru vocații, așa cum este obiceiul la diferite momente din viață ca și de Ziua Mondială Vieții Consacrate.

Dintre miile de forme și practici pe care le întâlniți sau le gândiți, vă prezint și acest exercițiu pe care am ținut să-l amintesc în esență chiar la Liturghia din Ziua Vieții Consacrate din ziua de 2 februarie 2008 ca un prinos al dăruirii personale la întâlnirea cu Isus în templu: Iată-mă!

S-a cerut unei surori cu experiență, Cecilia Signorotto, să pregătească liniile esențiale ale unei întâlniri de rugăciune adresate unui grup de tineri. Ocazia poate fi un aniversar al consacrării la viața consacrată sau orice altă aniversare analoagă (25 de ani de la hirotonirea preoțească, priveghere vocațională., Ziua Vieții Consacrate etc): este o practică deosebită de a alătura la celebrările mari care se țin de obicei în comunitatea parohială mai amplă și un moment special adaptat unui cerc de persoane mai restrâns, dar mai motivat, din punct de vedere spiritual.

Este vorba de o celebrare (liturgie) centrată pe darul care precedă toate celelalte daruri, adică viața. Viața naturală și viața spirituală. Celebrarea se axează pe patru momente fundamentale, având ca teme: I. viața, II. Cuvântul ce dă viață, III. viața renăscută, IV. viața consacrată. Fiecare dintre aceste secvențe se deschide cu un gest care se leagă de unul dintre cele patru elemente fundamentale ale universului: pământul, aerul, apa, focul.

Pentru a pregăti ambientul

Va fi important, în linii generale, să se pregătească în modul cel mai bun posibil partea simbolică, de proclamare a cuvântului și de cântare. În acest scop, celebrarea poate fi găzduită fie într-o capelă, fie într-o sală: important este ca, prin cântece, lumini, pauze de reflecție în tăcere, să se creeze un climat de reculegere. Dacă numărul persoanelor o permite, participanții se vor aranja în semicerc lăsând deschis spațiul către un loc simbolic; acesta din urmă este delimitat de o cruce procesională cu o pânză colorată sau de un mic podium acoperit cu un covoraș corespunzător și decorat cu compoziții florale. Se vor mai pregăti: un vas cu pământ, o Biblie, o cană de apă, un vas cu jăratic aprins și bucățele de lemn pentru a fi arse sau o candelă aprinsă.

Muzica instrumentală din fundal are o dublă misiune: de a însoți intrarea celor care vor participa la celebrare și de a pregăti sufletele într-o atmosferă de reculegere și meditație. Luminile să nu fie puternice, dar să facă posibilă lectura: recomandăm, de fapt, ca textul întâlnirii să fie împărțit celor prezenți. Întotdeauna aceeași voce proclamă titlurile diferitelor părți ale celebrării.

Prescurtări folosite în text:
L.
Lector
P. Preotul (cel ce prezidează)

I. Sunt făcut din pământ, dar cu mâinile lui Dumnezeu

P. În numele Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt. Amin
Domnul să fie cu voi
R. Și cu Duhul Tău

După obișnuitul semn al crucii și salutul introductiv al celui care prezidează rugăciunea, o persoană merge în centrul grupului ținând în mână vasul cu pământ, în timp ce o voce proclamă versetul din Geneză:

L1. "Și Dumnezeu l-a zidit pe om din țărâna luată din pământ" (Gen 2,7a).

Vasul este adăugat în spațiul simbolic pregătit. După un scurt moment muzical, persoana care celebrează aniversarul, alternându-se cu adunarea celor prezenți, proclamă textul din psalmul biblic:
Psalmul 139
...

Reflecție
Aceste momente de tăcere, eventual introduse de o invitație din partea celui care prezidează, vor fi lăsate participanților, fără intervenția unor voci externe. Fiecare meditează pe cont propriu:
Pământul din care sunt plămădit (ă) este înainte de toate părinții, familia mea, iar apoi și comunitatea de origine, învățătorii și prietenii mei: ei constituie inima istoriei mele personale.
Înalț, așadar, un cântec de laudă și de binecuvântare Domnului meu pentru atâtea daruri pe care ei le-au primit, în trecut și astăzi. Și, cu egală seninătate și pace interioară, mă predispun pentru a ierta, în numele lui Dumnezeu, rănile care au marcat aventura mea personală.

Dacă o permite contextul, cei prezenți - invitați de cel care conduce celebrarea - pot proclama cu voce tare darurile primite; iar se pot dedica măcar câteva minute de tăcere pentru a exprima cu voce tare propriile sentimente de acceptare și reconciliere.

Cântec

II. Suflarea lui Dumnezeu și cuvântul său mă fac să trăiesc

O persoană aduce cartea cuvântului și o depune deschisă pe vasul cu pământ, în timp ce un solist proclamă versetul din Geneză și din Cântarea Cântărilor:

L1. "Și Domnul a suflat asupra lui suflu de viață, iar omul a devenit o ființă vie" Gen 2,7b + Ct 1,2.

Un moment de muzică, apoi fragmentul biblic (din Is 55,1-11). Dintre diferitele strofe, proclamate de diverșii lectori, adunarea cântă un refren adaptat (de exemplu: Vino, Duhule Preasfânt).

Din cartea profetului Isaia (55,1-11)
...

Reflecție
Fiecare, în tăcere, să mediteze și să răspundă la întrebări pe cont propriu:
Dumnezeu continuă să sufle duhul de viață asupra mea: o face prin persoane, întâlniri, muncă, rugăciune, situații... care m-au făcut persoană vie. Mă întreb acum: cu care cuvinte precise Dumnezeu a hrănit viața mea? Care cuvinte s-au întors la el cu rod? Care, în schimb, au rămas sterile? Ce cuvinte mi le adresează el acum ca să mă facă să trăiesc...?

Persoana care celebrează aniversarul poate aminti, în fața tuturor, unele cuvinte care l-au făcut viu. Chiar și cei care participă pot să comunice câteva dintre aceste cuvinte care i-au marcat. Ca o alternativă, se pot pregăti bilețele și se vor împărți pixuri pentru ca fiecare să poată scrie cuvântul care l-a făcut să trăiască, pentru ca apoi să le ducă acolo unde a fost așezată cartea cu Scriptura.

Cântec

III. Datorită apei, am o viață în viață

Se aduce cana cu apă în locul simbolic, alături de vasul cu pământ și de Biblie; o voce proclamă versetul din evanghelie:

L1. "După ce a fost botezat Isus a ieșit îndată din apă. Și iată că s-au deschis cerurile și l-a văzut pe Duhul lui Dumnezeu, coborând ca un porumbel și venind deasupra lui. Și iată un glas din ceruri spunea: Acesta este Fiul meu cel iubit, în care mi-am găsit toată mulțumirea" (Mt 3,15-17).

Urmează câteva momente de muzică, după care sunt proclamate două texte (Is 11,1s și Gal 5,22-25) de doi soliști, între care se va cânta un refren la Duhul Sfânt, de către toți.

L2. Din cartea profetului Isaia (11, 1...).
...

L3. Din Scrisoarea sfântului Paul către Galateni (5,22-25).
...

Reflecție
Fiecare, în tăcere, pe cont propriu:
La Botez am fost scufundat în Domnul Isus, am fost altoit în el. Și el m-a îmbrăcat cu sine. cu Isus sunt un fiu în care Tatăl se complace. În Mir, el a făcut în mine acest dar inefabil, marcându-mă cu sigiliul iubirii. Aduc, așadar, laudă Duhului care m-a ales pentru sine, Duhului care s-a coborât asupra mea cu daruri și roade.

Să se dedice un timp de tăcere, de rugăciune pentru a gusta dulceața Duhului Sfânt care locuiește în inimile fiecăruia. La final, se va recita în formă cântată secvența la Duhul Sfânt.

IV. Viața mea este un sigiliu pe inima lui Dumnezeu

Se aduce vasul cu focul (poate fi suficientă o flacără într-un vas) în locul simbolic, în timp ce o voce proclamă versetul din Deuteronom:

L1. "Luați aminte ca nu cumva să uitați legământul pe care Domnul, Dumnezeul vostru, l-a încheiat cu voi..., căci Domnul Dumnezeul tău este foc mistuitor, Dumnezeu gelos" (Dt 4,24).

Urmează câteva clipe de muzică. Drept moment de rugăciune, apoi, unii lectori sugerează două sau trei texte de vocație. Firește, persoana care celebrează aniversarul de consacrare ar putea arăta cuvântul lui Dumnezeu care a fost semnificativ pentru viața sa și care l-a făcut să decidă să accepte chemarea Domnului. Lectura din Isaia este coerentă cu tema focului purificator, deci ar fi bine să nu fie neglijată.

L2. Din cartea profetului Isaia (Is 6,1-8).

L3. Din Evanghelia după sfântul Matei (Mt 4,18-22).

L4. Din Evanghelia după sfântul Luca (Lc 5,27s).

L5. Din Evanghelia după sfântul Ioan (In 1,35b-39a).

Reflecție
Fiecare, în tăcere, pe cont propriu:
Doamne, tu ai spus: "Am venit să aduc focul pe pământ; și cât de mult aș vrea să fie deja aprins" (Lc 12,49). Acum trebuie să recunosc: focul tău a înflăcărat existența mea.
De multe ori m-ai întrebat, Doamne: "Ce cauți?" și de multe ori am intrat în casa ta și "am văzut și am auzit". De fiecare dată era o invitație nouă: "Vino și vezi", "Vino și ascultă", "Vino și vestește", "Vino și iubește", "Vino și iartă", "Vino și..."
Tu mi-ai ascultat răspunsurile mele când am spus: "Iată-mă" plin de curaj și chiar și când am spus "Iată-mă" mai timid, cu teamă, șovăitor. Ai purificat cu focul iubirii viața mea. Astăzi sunt aici ca să-ți spun din nou, precum Isaia: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!", pentru că împreună cu tine plec urechea la strigătul omenirii la care este necesar să se dea un răspuns.

Persoana consacrată care celebrează aniversarul profesiunii poate, în acest moment, să dea o simplă mărturie despre un moment din viața sa. Apoi cei prezenți, pe rând, iau o bucățică de lemn, simbol al propriei vieți, și o pun în vasul cu foc. În timp ce fac acest gest, rostesc declarația lui Isaia: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!". Se încheie cu următoarea rugăciune și formele obișnuite de încheiere și binecuvântare.

Rugăciunea finală

P. Părinte sfânt, dătător al vieții, tu chemi pe toți fiii tăi și pe fiicele tale la credință, la iubire și la speranță și, ieri ca și astăzi, îi inviți pe unii să urmeze mai îndeaproape urmele lui Cristos, Fiul tău. Te rugăm acum pentru cei care ți s-au consacrat: dăruiește-le să fie în întregime ai tăi și să strălucească în Biserică și în lume, manifestându-se ca semn tangibil al împărăției tale. Prin Isus Cristos, Domnul nostru, Fiul tău care este Dumnezeu, și trăiește și domnește cu tine, în unitatea Duhului Sfânt, în vecii vecilor.
A. Amin.

Cântec: Doamne, fă din mine un instrument al împăcării între oameni (Magnificat).

(Din Servizio della parola, nr. 394, gennaio 2008, p. 29-38)

Cu dorințe de binecuvântare și de înălțare sufletească,

Petru Gherghel, episcop de Iași
 


lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat